Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Filmpályázat a környezettudatos gondolkodás jegyében

Az OKTF NHI filmpályázata arra szeretne rávilágítani, mit is takar a környezettudatos gondolkodás, a hulladékokkal való felelős bánásmód. A május 1-jéig beküldhető 30-90 másodperces kisfilmek fő üzenete: Hozz ki többet kevesebből!

Magyarországon évente összesen körülbelül két Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) adatai szerint csak a lakosság több mint 3,7 millió tonna hulladékot termel, ami fejenként átlagosan napi 1 kg-ot jelent. A lakossági hulladék jelenleg több mint 60 százaléka hulladéklerakókba (szeméttelepekre) kerül.

Bár felmérések szerint, a lakosság nagy része környezettudatosnak vallja magát, ha ezt a mindennapokra „lefordítjuk”, kiderül, valójában nincs így. Ezt jól mutatja például, hogy a megkérdezettek 80-90 százaléka állítja, szelektíven gyűjti a hulladékot a mindennapokban, a hivatalos adatok azonban rávilágítanak: mindössze körülbelül 15 százalék tesz valóban így.

Az OKTF NHI filmpályázata arra szeretne rávilágítani, mit is takar a környezettudatos gondolkodás, a hulladékokkal való felelős bánásmód? Mit jelent ez a gyakorlatban a mindennapi életben, és hogyan tudjuk ezen a szűrőn keresztül nézni a világot, ennek megfelelően meghozni minden döntésünket a legkisebbtől a legnagyobbig? Kezdve onnan, hogy kérünk-e nejlon zacskót a pénztárnál a bevásárlás végén, azon keresztül, hogy folyó víznél mosogatunk-e, egészen odáig, hogy a kiürült tejes dobozt (italoskartont) a kommunális vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, vagy tárgyak helyett élményt ajándékozunk szeretteinknek.

Mit jelent az, hogy valóban a környezetünkre érzékeny módon éljük a mindennapjainkat, és értékeljük azt a természetes közeget, amely nekünk még a rendelkezésünkre áll?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására kérik a pályázókat!

A pályázatok beküldési határideje: 2016. május 1.

A beküldött filmek előzsűrizésen vesznek részt, majd a döntőbe továbbjutó 5-5 legjobb alkotást nyilvános vetítés keretében mutatják be. A zsűri tagjai: Pokorny Lia színművész, Novák Péter színész, műsorvezető és Vadon János rádiós műsorvezető.

A filmpályázat keretében korcsoportonként a három legjobb alkotást díjazzák, a legjobb, legkreatívabb kisfilmek készítői félmillió forint értékű vásárlási utalványt kapnak.

További fontos részletekért és információért kattints erre a linkre!

A pályázat plakátját ide kattintva töltheted le.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság