Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi történik a DUE-táborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a régi táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet.

Fotó: Sóki Tamás

Hogyan válassz csoportvezetőt?

A tábor előtt a DUE Online-on és a Facebookon, július 8-án pedig a tábornyitón bemutatkoznak a szakmai vezetők és a csoportvezetők, majd kezdetét veszi a "forgószínpad".

A táborlakók kisebb csoportokban körbejárják a tábor fontosabb helyszíneit: a stúdiókat és a lapszerkesztőséget, ahol egy-egy csoportvezető várja őket. Kvázi "kampányolnak" azért, hogy őket válaszd. (Nem lehetetlen, hogy még hirdetésekkel és plakátokkal is találkozol.) Ez a DUE-táborozó legnehezebb döntése, hiszen tíz napig ez a csoport, ez a 8-10 ember lesz a "családja" és a "szerkesztősége".

A megérkezésedkor kapsz egy formanyomtatványt. A forgószínpad után, lefekvés előtt erre kell ráírnod annak a három csoportnak a számát (vagy a csoportvezetők nevét), amelyek legjobban tetszenek. (Lesz egy doboz, abba kell majd beledobnod.)

Első helyre azt írd, ahová nagyon-nagyon szeretnél kerülni, a második legyen az, amelyik még megfelel, a harmadik pedig a vésztartalék. A táborvezetőség éjszaka elkészíti, reggel pedig kifüggeszti a faliújságra, illetve az első reggeli rádióműsorban felolvastatja a csoportnévsorokat. Igyekszünk mindenkit oda beosztani, ahová nagyon szeretne kerülni, de tekintettel kell lennünk a csoportok létszámára, a fiúk és lányok arányára, sőt sok más egyéb szempontra is. A diáktudósítóknak külön csoportokat indítunk!

A táborozók többsége részben a szakmai profil (rádiós, tévés, fotós), részben pedig a csoportvezetők személyisége alapján választ csoportot, de természetesen sokat nyom a latban az is, hogy a barátod, barátnőd melyiket ajánlja.

Nem javasoljuk, hogy nagyobb – négy-öt fős – baráti társaságok mindenáron egy csoportba jelentkezzenek, hiszen attól még, hogy haverok, nem biztos, hogy ugyanazt szeretik csinálni tíz napig. Ráadásul így nem tudsz megismerni annyi új embert. A csoportok különben sem lesznek elszigetelve egymástól, és rengeteg "táborszintű" program lesz, ahol találkozhattok. Plusz a szoba.

Az is régi tapasztalat, hogy a "régiek" közül sokan újra és újra egy bevált csoportvezetőhöz jelentkeznek. Megértjük a ragaszkodást, de mégis javasoljuk, hogy próbálj ki új csoportvezetőket – és velük együtt új csoporttársakat – is.

Rosszul ugyanis nem tudsz dönteni: csak olyan csoportvezetőink vannak, akik kívülről-belülről ismerik a DUE-tábort, mindannyian ígéretes fiatal tehetségek, jófej emberek, és ott lesznek a környéketeken a 10-30 éves újságírói-táborszervezői tapasztalattal bíró veteránok, a szakmai vezetők is.

Ha pedig a másnapi első csoportfoglalkozás után mégis egy másik csoportba szeretnél átjelentkezni, nyugodtan dumáld meg az érintett csoportvezetőkkel és a táborvezetővel, segíteni fognak. A lényeg, hogy jól érezd magad – ennél fontosabb feladata senkinek sem lesz Egerben.

DUE Médiatábor július 8–17. között Egerben. Részletekért kattints ide!

A táborvezetőség

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság