Önkénteskedni menő – 16. DUE Médiatalálkozó

Őszi közösségi médianapunkon megtudhatod, hogy miért lehet örömforrás az önkénteskedés. Megmutatjuk, hogyan kalandozhatsz külföldön az önkéntesek világában, új kultúrák, új közösségek és új nyelvek megismerésében.

És persze bemutatkoznak azok a civil szervezetek, amelyek örömmel várnak nem csak a kötelező 50 órában. Herczeg Zsolt, az Infórádió szerkesztő-riportere arról beszél, hogyan népszerűsíthetik a médiások az önkénteskedést. De vendégünk lesz Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere, aki a Margaret Island zenekarral együtt lett a 72 óra „Több vagy, ha adsz!” projektjének nagykövete…

A DUE 2017. évi médiatalálkozója az önkéntesség témája köré összpontosul. Hogyan segítsünk másoknak a magunk örömére is. Hogyan ismerjünk meg más kultúrákat, közösségeket az önkéntesség jegyében. Személyes tapasztalatokkal és példákkal gazdagított előadást és beszélgetést tartanak meghívott vendégeink.

Délelőtt vendégünk lesz: Kóger Dániel magyar profi jégkorongozó, Székesfehérvár szülötte. Megismerhetitek a SZÉPet (Székesfehérvári Érzékenyítő Programot), Lengyel Zsófia, magyar parasportoló, média-személyiség tolmácsolásában. Velünk lesz Herczeg Zsolt, az Inforádió szerkesztő-riportere, valamint élőben kapcsoljuk Párizsból Ruszcsák Anitát, aki az AEGEE Európai Diákfórum helyi antennája, az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) programnak köszönhetően önkéntesként dolgozott Franciaországban, arról mesél, hogy miért érdemes külföldön kalandozni a tenni akarók világában. Az idén 10 éves jubileumát ünneplő 72 óra nevében várjuk Darvas Mártont, vele érkezik Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere, aki a Margaret Island zenekarral közösen lett a kompromisszumok nélkül program fővédnöke. Kérdezhetitek még Rosta Károly, Galatti díjas önkéntest, az AFS Magyarország (1947-ben a világbéke megteremtéséért hoztak létre. A szervezet jelenleg a világ több mint 80 országában működik) székesfehérvári körzetelnökét. Vendégünk még Fehér Alexandra, a DiákFeszt Magyaroszág képviselője. Ők szervezték az első közéleti diákfesztivált, amely egyben jótékonysági esemény is. Céljuk a közélettől elidegenített fiatalokat bevonni az őket érintő kérdések megvitatásába, megmutatva, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem teher, hanem egy élvezhető elfoglaltság. Teszik mindezt a kellemest a hasznossal kombinálva, művészeti csatornákon keresztül megszólítva a diákokat. Fórumjaikon aktuális társadalmi témákat érintenek, az oktatásügytől a környezetvédelemig. A legerősebb művészeti csatorna a zene, kifejezetten olyan előadókat részesítenek előnyben, akik valamilyen társadalommal kapcsolatos üzenetet fogalmaznak meg. Kecskeméti Dávid fotográfus egy fotós workshopot tart azoknak, akik ezzel a műfajjal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy jónak lenni jó… Az interaktív előadáson olyan figyelemfelkeltő fotó készül, amellyel igyekszünk még több önkéntest toborozni a köz javára, mert ÖNKÉNTESKEDNI MENŐ! Ne dőlj be! – címmel tart videós workshopot Varga G. Gábor, a Hírt TV szerkesztő-riportere. Védd magad a közösségi médiában rejtőzködő veszélyektől! Kinek higgy és mi legyen gyanús a digitális világban? Hogyan mozogj biztonságosan a neten? Hogyan különbözteted meg az álhíreket az igazitól? A Médianapon nemcsak a biztonságos nethasználatról tanulhatsz, de segítünk abban is, hogyan add át a tudást a társaidnak. A workshop során a Te részvételeddel készül egy netes videó, amely összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

A rendezvény helyszínén egy börze keretében lehetőség nyílik arra is, hogy megismerjétek azokat a szervezeteket, amelyek nem csak a kötelező 50 órában várják a fiatalokat. Többek között megismerkedhettek a HETI BETEVŐ stábjával, akik hétről hétre finom falatokkal lepik meg a rászorulókat.

A 16. alkalommal megrendezésre kerülő Médianap záróakkordja egy tábor after parti, amelyet a Museum Caféban tartunk, így a nyár óta egymást nem látó csoporttagok feleleveníthetik emlékeiket, és megoszthatják tapasztalataikat a táborról a DUE képviselőivel.

Várunk minden duést és nem duést szeretettel, 10 órakor a Lánczos Kornél Gimnáziumban.

Helyszín: Székesfehérvár, Lánczos Kornél Gimnázium.

Időpont: 2015. október 14. szombat, 10-14 óra. (after tábor 15 órától)

Regisztráció: due@due.hu médianap jeligével

A programon való részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: 2017. október 10., kedd 12 óra.

 

A program a Közösségek határok nélkül – diákújságírók a kisközösségek szolgálatában című, EFOP-1.3.5-16-2016-00279 számú projekt keretében valósult meg.