Önkénteskedni menő volt! – 16. DUE Médiatalálkozó

Hajnali 5 órakor megszólalt az ébresztő a telefonomon. Megint Presser Gábor, ahogy mindig, most azonban egy DUE-feelinggel teli nap miatt ébresztett fel. Az egyik dués ismerősömmel együtt indultunk el reggel Székesfehérvár felé vonattal, és már reggel fél 9-kor oda is értünk.

Könnyen megtaláltuk a Lánczos Kornél Gimnáziumot gyalog is, és elcsodálkoztunk gyönyörű belső terein, az itt működő székesfehérvári Táskarádió praktikus stúdióján, az iskola parkjában található kis kőzet tanösvényen. Én voltam szinte az egyetlen dués, aki nem moderátorkodni érkezett a helyszínre, de tapasztalatszerzésnek, megfigyelésnek – és persze egy újabb közös napnak, hasznos információkkal – tökéletes volt ez a szombat. A moderátorok azok az önkéntes DUE-tagok voltak, akik a színpadon kérdezték különleges vendégeinket, ezzel is bizonyítva, hogy az önkénteskedés milyen szuper dolog tud lenni.

A hagyományos őszi médiatalálkozót Molnár Tamás képviselő, az Új Nemzedék Központ helyi vezetője és Kecskés István, a DUE elnöke nyitotta meg. A rendezvényen megtudhattuk, hogy sokak számára jelent örömforrást az önkénteskedés.

Lengyel Zsófia látássérült parasportoló arra hívta fel a figyelmet, hogy segítsünk azokon az embertársainkon, akik valamilyen sérültséggel rendelkeznek. A délelőtt vendége volt Kóger Dániel magyar profi jégkorongozó, Székesfehérvár szülötte, aki a sport és az ismert emberek szemszögéből közelítette meg az önkéntesség jelentőségét. A három magyar történelmi egyház „72 óra – Több vagy, ha adsz!” szervezésű szociális önkétességi akcióiról beszélt Darvas Márton, az akció főkoordinátora és Horváth Boldi énekes. Európában először a magyarországi 72 óra kompromisszum nélkül akció érte el a tizedik évét, így az ország különböző pontjain mutatták be, miért is jó jónak lenni. A Kelemen Kabátban frontembere legnagyobb bánatunkra nem adta elő az együttes kedvelt dalait, mert elfáradt abban az önkéntes munkában, amit a Médianapunk előtti 2 órában végzett a székesfehérvári HÉROSZ állatmenhelyen.

Herczeg Zsolt, az Infórádió szerkesztő-riportere arról beszélt, hogyan népszerűsíthetik a médiások az önkénteskedést. Miért van/lenne ebben óriási szerepe a kereskedelmi médiumoknak és a közösségi fórumoknak is.

Különleges színfoltja volt a médianapnak az AFS Magyarország (1947-ben a világbéke megteremtéséért hoztak létre. A szervezet jelenleg a világ több mint 80 országában működik), amely az egyik legnagyobb diákcsereprogramokat szervező egyesület. Nagyon szép, megható történeteket hallhattunk a székesfehérvári körzetelnöküktől, Rosta Károlytól, az első Galatti díjas önkéntestől, aki arról is mesélt, hogy az önkéntesség révén hogyan juthatunk el külföldi tanintézményekbe is. Szerinte az AFS nem más, mint egy óriási életérzés. Ezt erősítette Csíkos Gábor tréner, aki egy izgalmas prezentációban népszerűsítette az AFS tevékenységét, ezzel is bizonyítva, hogy az önkénteskedés nem csak menő, de örömforrás is.

Vendégeink voltak a DiákFeszt Magyaroszág képviselői. Arról meséltek, hogy miért is vállalkoztak az első közéleti diákfesztivál szervezésére, amely egyben jótékonysági esemény is. Céljuk a közélettől elidegenített fiatalokat bevonni az őket érintő kérdések megvitatásába, megmutatva, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem teher, hanem egy élvezhető elfoglaltság. Teszik mindezt a kellemest a hasznossal kombinálva, művészeti csatornákon keresztül megszólítva a diákokat. Fórumaikon aktuális társadalmi témákat érintenek, az oktatásügytől a környezetvédelemig. A legerősebb művészeti csatorna a zene, kifejezetten olyan előadókat részesítenek előnyben, akik valamilyen társadalommal kapcsolatos üzenetet fogalmaznak meg.

Kecskeméti Dávid fotográfus szakmai workshopot tartott a fotózás iránt érdeklődőknek. Varga G. Gábor a HÍR TV szerkesztő-riportere Mesterházi Dáviddal, az Uniomedia produkciós igazgatójával pedig a videózás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az interaktív foglalkozáson három csapatra osztották a közönséget. A csoportoknak be kellett mutatni egy chatelésről szóló, elgondolkodtató képet vagy pár másodperces filmet, amit a helyszínen készítettünk el. A mi csapatunkban én voltam a főszereplő, és a virtuálisan elfojtott érzéseket jelenítettük meg 10 másodperces videónkon. Varga G. Gábor emellett bemutatta a DUE NETBIZTOS programját, amelynek lényege hogyan védd magad a közösségi médiában rejtőzködő veszélyektől! Kinek higgy és mi legyen gyanús a digitális világban? Hogyan mozogj biztonságosan a neten? Hogyan különbözteted meg az álhíreket az igazitól?

Az „Önkénteskedni menő!” fotópályázat nyerteseit is a Székesfehérvárott megrendezett 16. Médiatalálkozón hirdette ki a zsűri elnöke, Kecskeméti Dávid fotográfus. Az első helyezett: Greguricz Mercédesz Katalin (12 éves): Adni jó fotója lett. A második helyezett: Prajda Csaba: Party, a harmadik pedig Bitter Zsuzsanna: Jane Goodall Intézet című képe.

Az önkéntes adományozást népszerűsítette a Heti Betevő nevű, egyre ismertebbé váló székesfehérvári szervezet, amely nehéz sorsú embereken próbál meg segíteni ingyen ételosztással.

A Médianap vendégei voltak még a Táskarádiósok, a Fiatalok Fehérvárért Egyesület és a Fehérvári Programszervező Kft.

Miután lezajlottak a pódiumbeszélgetések, tábori csoportvezetőink megleptek bennünket egy külön erre az alkalomra rögzített, a táborihoz hasonló „esti mesével”. A 16. Médianapot követően a csapat egy része a Museum Caféba, mi pedig a Menta Étterembe siettünk. A tökéletesen megszervezett médianap baráti beszélgetésben folytatódott, majd a két csapat a Museum Caféban találkozott, hogy Székesfehérvár is megtudja, mit jelent a DUE-feeling, amelyet Te is átélhetsz, ha eljössz programjainkra, például a 17. Médiatalálkozónkra, amelyre november 17-én Fehérgyarmaton kerül sor, vagy az X-Faktor élő adásának főpróbájára most szombaton. Rendezvényeinkről bővebben olvashatsz a www.due.huoldalon.

Lami Krisztofer

 

 

A program a Közösségek határok nélkül – diákújságírók a kisközösségek szolgálatában című, EFOP-1.3.5-16-2016-00279 számú projekt keretében valósult meg.