Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az állatkert és ami mögötte van

Kulissza Gerilla Brigádunk az állatkertben járt 2006. április 8-án, ahol minden állathoz tartozik egy sztori, érdekesség vagy egy furcsán átköltve visszahallott pletyka. Itt is bejutottunk néhány titkos helyre. Láttunk állatokat akcióban, egy 200 év körüli platánfát és a Sóhajok Hídját.

Beugrottunk az akváriumba, ahol találkoztunk Némo-val. De voltak ott más mesékből ismert állatok is.

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

A bejáratnál az igazgatónő, Bogsch Irma fogadta csapatunkat, majd a köszöntés után Hanga Zoltán, az állatkert sajtóreferense lett alkalmi idegenvezetőnk.

A KÖSZÖNTŐ

"Üdvözlök mindenkit! A Fővárosi Állat- és Növénykert idén 140 éves. Ennek 2 hét múlva már több jele lesz. Jó vonala lehet a társaságnak Szent Péterhez, hogy ilyen jó időt biztosított. Szerencsére egyre jobb idő közeledik és nálunk egyre több a kiülhető hely. Az állatkert a nyugalom szigete akar lenni. Az a célunk, hogy ne csak végigrohanjanak rajta az emberek. Engedjék, hogy hasson rájuk a környezet. Randevúk helyszínének se rossz."

Majd Hanga Zoltán átvette a szót és elmondta: "Az állatkertben 730 állatfaj található. Sőt, most 19-el több a Margit szigeti egyedek miatt." (árvíz, kitelepítés)

ÁLLATOK AKCIÓBAN

Ezzel a címmel láthattunk állatbemutatót a Noé Arénában Glavanovits Tamás és Pintér Miklós irányításával. Persze cirkuszi mutatványokat (bicikliző majmok, táncoló kutyák) nem láttunk. Az állatok természetes adottságait kihasználva tanítottak be nekik mutatványokat és érdekes történeteket hallottunk róluk.

A HOLLÓ (mátyásmadár) sajtot keresett és a kincsesládából odavitte a gyűrűt a gondozójának, aki elmesélt nekünk egy esetet: "Itt tudtam meg az egyik bemutatón, hogy a holló szereti a sajtot. Mikor megkérdeztem, mit eszik a holló, a gyerekek kórusban vágták rá: sajtot. Nem akartam elhinni. Kipróbáltam és igazuk volt."

A BAGOLY az egyik gondozótól a másikig repült és ezalatt megtudhattuk, hogy hatszor élesebb a látása, mint az emberé. Vattaszerű tollai biztosítják számára a zajtalan repülést - az éjszakai életmódhoz. Két fülnyílása nem egy magasságban van. Ez is azért van, hogy segítse a vadászatoknál: a jobb térhallás elősegítése miatt fejlődött ilyenre a baglyok füle. A fején található két tollfülecskének semmi köze a halláshoz. Ha ezek látszanak, akkor ideges: fél vagy valami felidegesítette. Nem alszik egész nap, hanem a búvóhelyén rejtőzködik. "A mesék tudós madara igazából nem is okos. Egy veréb sokkal okosabb nála. A hollóról meg aztán ne is beszéljünk!" - mondta a gondozója.

A KOATI (ormányos medve) kifüggesztett kötélen mászott oda-vissza. Érdekessége, hogy az alsó szemfoga akkora, mint egy németjuhász kutyának. A gondozók elmondása szerint egyszer megverte az oroszlánokat.

A GÖRÉNYeket Berci képviselte, aki öt éves. "A görények Budapest főutcáin ugyanolyan gyakoriak, mint a hortobágyi nádasokban. Azért nem látjuk őket, mert nappal alszanak. Nagyon játékosak. Kutyával, macskával összeengedhető. A titok, hogy 6 hetes korban kell kezdeni az összeszoktatásukat és akkor jó játszótársak lesznek. Egyébként nála többször nagyobb állatokat is megfolyt: csirkét, pulykát." (Pedig egy görény kisebb, mint egy macska.)

AZ AKVÁRIUM

Itt 25 medence van és közülük a legnagyobb 23 négyzetméteres (23 ezer liter víz fér el benne). "Valódi, sós tengervíz van a medencékben. Meg is lehet kóstolni!" (Én megtettem: tényleg sós.) De azt is megtudtuk, hogy nem a tengerből szállítják ide ezt a vizet, hanem nagy tartályban keverik ki.

Láttunk itt bohóchalakat, mint Némo, a mesebeli kishal. Találkozhattunk vízben ugráló bőröndökkel (sárga, négyzet alakú halak fekete pöttyökkel), amik az alakjukról kapták nevüket. A korallokról megtudhattuk, hogy nem növények vagy kövek, hanem állatok. Csak mészvázat bocsát ki néhány fajuk, ezért hiszik róluk sokan, hogy kövek. Láthattuk a kishableány gengszter-halait, akik igazából murénák. De nem csak a mesében félelmetes a külsejük.

DIÁKÚJSÁGÍRÓK VONULÁSA

Mialatt átmentünk a majomházba, sok étterembe és büfébe botlottunk. Egy 4 órás séta során ez sem elhanyagolható tényező. Közben a táblákat olvasgatva megtudhattuk, hogyan alakítsunk ki madárbarát kertet és elmondták nekünk a modern állatkert négy fő célját:

-oktatás

-természetvédelem

-kutatások támogatása

-rekreáció, pihenőhely

A MAJOMHÁZBAN

Itt olyan védett fajokkal találkozhattunk, mint a piros fejű mandrill, a huszármajom vagy az aranyhasú mangabe. Az aranyhasúak egy nagy, zöld szigeten laknak, amit víz vesz körül és egy híd köt össze a majomházzal. Ezt hívják a gondozók Sóhajok Hídjának, mert ez is zárt, mint a "testvére" Velencében.

A majomházban az orángutánról kiderült, hogy ez a szó malájul erdei embert jelent. Ami arra utal, hogy régebben emberszámba vették őket. Láthattunk lengőhintás bemutatót is az egyik orángutántól és elmondták nekünk, hogy szeret kesztyűkkel, sapkákkal vagy rongydarabokkal játszani.

A majomházban vannak a lajhárok is, akik éjjel-nappal alszanak - mikor épp nem esznek. Igazából nem lusták, csak kis tápértékű ételeket fogyasztanak és emiatt nincs sok energiájuk.

A galléros páviánok viszont nem itt vannak. Nekik van egy külön hegyük. Jó alpinisták, ezért van a hegyen egy villanypásztor - nehogy olyan területre másszanak, ahová nem kéne menniük. Köztük Tomi a főnök és ő tart rendet a bandában.

AZ ORRSZARVÚAKról gondozójuk, Czifra Péter mesélt: Ezek az állatok lustának tűnnek, de egy pillanat alatt fel tudnak gyorsulni 50 km/óra sebességre. Nekik egy láda alma annyit jelent, mint nekünk egy doboz joghurt. Nincs foguk, de olyan erős az állkapcsuk, hogy az ember kezét el tudják törni. Meg tudják csinálni azt, hogy az egyik fülükkel előre, a másikkal hátra figyelnek. Ha megijednek valamitől, mindent megtámadnak. Lulu, a nőstény vemhes, 2007 elejére várják a kicsit. Az orrszarvúak 16 hónapig vemhesek. A nőstény Afrikában született, a hím, Easy Boy, Angliában. Lulu a temperamentumosabb.

A VÍZILOVAKról Hanga Zoltán elmondta, hogy a Széchenyi Fürdő termálvizéből vezetnek át nekik és nem azért tátognak, mert éhesek. Eredetileg ezt jelentette náluk ez a mozdulat: Ez az én területem, menjel innen! "Itt, az állatkertben viszont rájöttek, hogy a vendégektől kapnak enni, ha kinyitják a szájukat. Pedig nem kéne nekik adni semmit. Bármennyire is hihetetlen, kapnak elég ennivalót a gondozóktól."

AZ ELEFÁNTOK ketrecébe is bemehettünk, mert ők az udvaron voltak. Róluk is a gondozójuk, Pintér Károly sztorizgatott. Ők a szárazföld legnagyobb állatai. (A vízben a bálna nyeri a legnagyobbak versenyét). Az elefántoknak nagyon jó a memóriája: a jó és a rossz dolgokra is sokáig emlékeznek. Orrmányukban 46 ezer izomgyűrű van, ezért tudnak olyan ügyesen fogni vele. Csak 4 rágó- és két metszőfoguk van (nem szemfog), amit agyarnak hívunk. Ezek savállók és időtállóak, ezért nagyon drágák. Zongorabillentyűt, biliárdgolyót és sok mást készítettek belőle. Régebben a harcokban vetették be az elefántokat: Hannibál, Nagy Sándor. Később fakitermeléseknél segített az embereknek, majd vadrezervátumokban autó helyett használták, mert tőlük nem féltek az állatok. Az embert észre se vették a hátukon, viszont egy autó zajától megijedtek az állatok és elbújtak. Itt két ázsiai elefánt van. Hella a vékonyabb, 3120 kg (több, mint 3 tonna). Cita 4300 kg körül van. Nekik nincs agyaruk, mert az ázsiai elefántoknak csak 10 %-ának van. (Míg az afrikai fajok 90 %-ának)

Aztán a ZSIRÁFokhoz mentünk. Nekik is 7 nyakcsigolyájuk van, mint az embereknek, csak nagyobbak. Láttunk antilopokat meg tevéket is. Két hete született a kicsi teve. Most még furán áll az egyik púpja, ezért Hanga Zoltán elmondta nekünk, hogy születésükkor üres a tevék púpja. Pár hét alatt megtelik zsírral. Nem vízzel, mint ahogy azt sokan gondolják. És ennek a 2 hetes kistevének az üknagymamája szerepelt az Egri Csillagok filmváltozatában.

AZ ÁLLATORVOSNÁL

Dr. Sós Endrénél mégnézhettük az altatópuskát, kézbe vehettük az altatólövedéket, ami úgy néz ki, mint a darts dobálós része. (Csak egy kicsit nagyobb annál.) Itt elmondták nekünk, mekkora problémát okozhatnak az állatokat etető vendégek. Nem tesz jót nekik, ha nem zoo-csemegével, hanem mondjuk pereccel etetik őket a látogatók. Akkor kell vinni őket a gondozóknak az állatorvoshoz. "Egy forgalmasabb nap után megnő a pacienseim száma." A doktor bácsi elárulta, hogy az orrszarvúak a kedvencei meg a madarak, a vadállatok gyógyítása hasonlít a háziállatokéra, néha segítséget kérnek külföldi specialistáktól is, az akváriumnak külön állatorvosa van, sokféle állatvédelmi programban részt vesznek. Mint például a parlagi vipera program vagy a hódok chipezése. Ha egy fura állat (kígyó, madárpók...) beköltözik a lakásunkba, az állatkertet kell felhívni (273-49-10), és ők tudnak segíteni.

NEMSZERETEM ÁLLATOK

Egy óriási (kb. 1 méter magas), fából faragott madárpók mellé hozott pár ízeltlábúta Viváriumból (Rovarház) a rovarspecialista, Papp Tamás. Aki akarta kézbe vehette őket. "Az előítéletek miatt nem szeretik az emberek ezeket az állatokat. Itt vannak például a keselyűk. Pedig ők hullajó figurák." - viccelődött Hanga Zoltán. De kikkel is találkoztunk mi itt, testközelből?

IMÁDKOZÓ SÁSKA:  Tévhit, hogy a nőstény élve megeszi a párját. Általában nem eszi meg. De már olyan is volt, hogy a hím harapta le a párja fejét. A rovarok közül csak ők tudják forgatni a fejüket. Nem az imádkozó sáskák csinálják a sáskajárást, hanem a vándorsáskák. Az 1900-as évek elején például 90 km hosszú, 20 km széles, 70 cm magas sáskaoszlop pusztított. Sáskajárás után azon a területen semmilyen növény nem marad.

ÓRIÁS KARÉLYOS SÁSKA: Ő nem tud nagyonkat ugrani. Mérgező, ezért nem nagyon kell ugrálnia. A szárnya alatt piros és kék, ezekkel a színekkel elijeszti a rovarokra vadászó madarakat.

ÓRIÁS KÉREGUTÁNZÓ SÁSKA: Egy fiatal példányt láttunk, de már az is legalább 13 cm hosszú volt. Eredeti élőhelye Új Guinea, ahol a rücskös fákon él és rejtőzködő mintázatával beleolvad a fák kérgébe.

BÜTYKÖS CSÓTÁNY:  Azért félnek tőle a legtöbben, mert a szemétre asszociálnak róla. Pedig 3500 fajából csak 9 urbanizálódott (9 faj téved néha a városokba). Szeme a hasán van.

Papp Tamástól megtudhattuk, hogy a legnagyobb szárazföldi ízeltlábú a pálmatolvaj. Őt régebben megették a bennszülöttek. Most már kevés van belőle, ezért védett faj. Viszont van nála nagyobb ízeltlábú is... a vízben: a mélytengeri óriásrák. Ami igazából egy pók. A Japán tengerek alján él, 1 méteres is lehet és alig tudunk róla valamit. Nem tudjuk mit eszik, hogyan szaporodik, csak azt tudjuk, hogy létezik.

A legkisebb ízletlábúak pedig az atkák. "A vízibolha óriás hozzájuk képest."- hangzott Tamástól, mikor próbáltuk kitalálni, mi a legkisebb ízeltlábú.

LEVEZETÉSKÉNT

Majdnem 5 órásra sikeredett sétánk végén a rendezvényteremben várt ránk egy kis evés-ivás meg pár fotó a falakon, mert fotókiállítást rendeztek itt Budapest Zoo Anno címmel. A képeken állatokat láthattunk a gondozóikkal és azt, hogy nézett ki az állatkert 20-40-100 évvel ezelőtt. És persze készségesen válaszoltak az állatkerti dolgozók az ifju újságírók kérdéseire, maradhattunk ameddig akartunk, de sokan vidékről jöttek fel, ezért sajnos siettek a vonathoz/buszhoz. A többiek meg még nézelődhettek a nyugalom szigetén.

Baranyi Ágnes

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság