Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bevetésen a DUE-KGB a Rendőrpalotában

Bábjáték, rajzverseny, akadálypályák - most nem egy közművelődési ház programjait sorolom, hanem az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) küzdelmének módszereit. Palágyi István, az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) OBB főtanácsosa vázolta fel nekünk - minden színészi készséget beleadva.

A diákújságírók harmincfős Kulissza Gerilla Brigádja az előadóterem apró szeletét foglalta el a Teve utcai "üvegházban", amely a nyugati rendőrpaloták pompáját igyekszik követni.

"Húszezer sérüléssel járó közúti baleset történt 2005-ben, ebből 1200-1300 halálos kimenetelű volt, ami egy egész község lakosságszámát eléri" - tudtuk meg az előadótól. Az OBB megpróbál minden korosztályt megmozgatni annak érdekében, hogy minimalizálják ezt az arányt. Az első osztályosok színezőt kapnak, a nagyobbak elméleti és gyakorlati versenyeken, táborokban vehetnek részt. Az egyik rendezvényen különböző iskolák diákjai ötperces bábelőadást tarthattak a nagyterem pódiumán. Felejthetetlen emlék marad, amikor Palágyi István előadta arról a királykisasszonyról szóló darabot, akit csak a magyar közlekedés helyzete iránti érdeklődés rázott fel unalmából. A nyeremények mind hasznos holmik, beleértve a rikító sárga gyermekmellényt, és visszahozva a csuklóra csattintható pánt fénykorát, ami legutóbb tíz évvel ezelőtt volt divatban, de ezúttal biciklizők számára elengedhetetlen, sötétben is látható verziót fejlesztettek ki.

A 17 emeletes épület üvegfalának tisztítása se éppen mondható veszélytelen mesterségnek. Akkor döbbentünk rá igazán, mikor a 11. emeletről megcsodáltuk a panorámát. Egyszer fent, egyszer az épületcsoda mínusz második emeletén, a Duna szintje alatt. Ott dolgoznak az ügyfélszolgálatisok, akik néha csak annyit tudnak kihúzni a rémült betelefonálótól arra kérdésre, hogy hol történt a baleset: "Itt, itt, a kanyarban!" Palágyi úr is ezen az elzárt helyen intézte a feladatokat korábban, ahonnét a bevetések történnek, s elmondása szerint minden 24 órázás "lefarag az életükből". Az ügyfélszolgálaton ugyanis 24 órás a munkaidő, majd két nap szünet következik.

A rendőrtiszti diploma mellett legtöbben más képesítést is szereztek. "Van itt ékszerész, térképkészítő, repülőtéri átvilágító, és még zenész is, talán ismeritek Komáromi Pistit!" Miklay Dénes, oszlopos DUE-tag erre felcsillanó szemmel megkérdezte: "Ő van annyira jó rendőr, mint énekes?". Palágyi sokat sejtetően annyit mondott: "Sokkal jobb rendőr, mint énekes." Az biztos, hogy ha mindenki olyan lelkesen űzi a feladatát a rendőrségen, mint a kísérőnk, akkor nem az ő hibájukból történik az a sok baleset.

Habók Lilla

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság