Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A DUE-KGB a McDonald's konyhájában járt

A DUE Kulissza Gerilla Brigádja 2005. szeptember 25-én délután rohamozta meg a Nyugati pályaudvar melletti McDonald’s-ot – az európai gyorsétkezdék legszebbikét. Hamar védőfelszerelésbe öltöztünk és ellenőrzésük alá vettük Magyarország legnagyobb "Mekijét”, ahol semmi sem maradhatott előttük rejtve.

A gyülekező után bementünk az Eiffel által tervezett épületbe, ahol Simon Zoltán, a Pléon Budapest pr-ügynökség vezető tanácsadója köszöntött minket, majd Sziráki Adrienn étteremvezető tartott rövid megnyitót. Elmondta, hogy ezen a hétvégén első alkalommal nyitotta meg kapuit a McDonald’s 6000 étterme világszerte. Ezután két csoportban, Csipai Anikó illetve Sáfár Anikó National Operations Konzultánsok vezetésével elindultunk a "színfalak mögé”.

Miután beöltöztünk a fent említett "műtősruhába”, elmentünk bemosakodni, hiszen akárcsak a műtőben, itt is nagyon komoly higiéniai előírásokat kell betartani. Nem véletlen tehát, hogy a McDonald’s büszke a higiéniára és az élelmiszerbiztonságára.

Ezért is érdekes a "rongyprocedúra”. Az éttermekben ugyanis négyféle rongyot (piros szélű, sárga szélű, sima fehér és egy különleges anyagból levőt a grillételekhez) használnak a törlésre, tisztításra. Ezeket külön-külön mossák és tárolják. Ezenkívül megtudtuk, hogy az általunk látogatott Meki 1996 óta alkalmazza a HACCP-rendszert, valamint büszkék ISO 14001-es minősítésükre, mely a tavalyi táborozók számára ismerős lehet. A speciális antibakteriális szappannal való kézmosás után előrementünk a "frontvonalra”, vagy ahogy ők mondják, a Pályára. Talán ez a legfontosabb része az étteremnek, hiszen az eladók itt érintkeznek a vásárlókkal, itt adják ki a kért ételt, italt, s itt "jön be” a pénz (ez az egyik legnagyobb forgalmú Meki Magyarországon). Miután sikeresen, sérülések nélkül átsétáltunk a frontvonalon, megnéztük a krumpliadagoló gépet, amely sokak tetszését elnyerte képességeivel, ugyanis szinte teljesen önműködő. Felül beleszórják a fagyasztott krumplit (ez fontos, hogy minél jobban meg tudja őrizni a frissességét), amit ő szépen beleadagol a kosarakba (közben fel-le liftezteti őket), amit utána már csak be kell tenni az olajba (100 százalékos tisztaságú repceolaj, melyet naponta többször ellenőriznek, és gyakran cserélnek), majd kis idő elteltével kész is van a sültkrumpli, és mehet a tálcádra. Ezután következtek a szendvicsek: előttünk készült a Sajtburger és a Big Mac, láttuk, hogyan melegítik a zsemléket, és hogyan töltik meg őket. Külön érdekesség, hogy a ketchup egy külön, az étteremlánc számára készített, tölcsérszerű tubusból jön ki, virágmintával...

A McDonald’s-ban minden gép csipog, de mindegyik másként. Ez első hallásra kissé szokatlan, de hamar meg lehet szokni. Legalábbis kísérőink szerint. Minden ételnek külön meg van adva, hogy meddig lehet melegen tárolni, ezt az időt a gépek jelzik, és az idő lejártával az ételt – legyen az saláta vagy Chicken McNuggets – ki kell dobni. Miután az éttermi szinten végeztünk, lementünk az alagsorba, ahol megnéztük a –3 Celsius-fokos hűtőkamrát. Itt elmagyarázták a McDonald’s által használt "first in–first out"-rendszer lényegét, miszerint amit először beszállítanak, azt használják fel először, ezzel is garantálva az ételek frissességét. Ezután következett a már kicsit hűvösebb, –20 Celsius-fokos fagyasztókamra, ahová a DUE-KGB pár tagja bemerészkedett, de nagyon gyorsan ki is jött…

Megnéztük a társalgót, ahol csocsóasztal és darts is található. Itt szoktak pihenni és étkezni a szünetekben. A dolgozók kapnak ebédet: sajtburgert és két kisüdítőt fogyaszthatnak ingyen, ezen felül 40 százelékos kedvezménnyel vásárolhatnak a termékekből. Alagsori túránk végeztével visszatértünk a kiindulási helyre, ahol feltehettük további kérdéseinket. Megtudtuk, hogy az étteremben hallható zene forrását egy műhold biztosítja, mely Magyarország 89 éttermében sugároz, de beszéltek különféle motivációs eszközökről is: a legjobb grillező például külföldi utazást nyer.

Akciónk zárásaként csoportkép is készült a McDonald’s csoportunkat segítő dolgozóiról és a DUE-KGB ügynökeiről, majd mindenki kapott egy piros McDonald’s-os dossziét, benne az étterem működését ismertető, és az egészséges táplálkozást elősegítő kiadványokkal.

Ezután a különítményünk elhagyta a helyszínt, és várja a jelzést, hogy újabb küldetést teljesíthessen.

Lancz Alexandra

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság