Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A kényelem bűvöletében

Elsőként érdemes tisztáznunk, mit is nevezünk online vásárlásnak. Legtöbben azonnal rávágják, hogy termékvásárlásról van szó, amit végül a kezünkbe vehetünk, de manapság ugyanígy szolgáltatásokat – legyen az zene, előfizetés, utazás vagy éppen biztosítás – is fizethetünk a neten.

Sokan idegenkednek a virtuális boltoktól, holott egyre kevésbé megkerülhető részei a kereskedelem vérkeringésének. A Nívó Fogyasztóvédelmi Egyesület legutóbbi közvélemény-kutatásában 800 főt kérdezett meg arról, szoktak-e a neten vásárolni, és a meginterjúvoltak csaknem fele igenlő választ adott. A biztonságos internetes vásárlásban segítségünkre Siklósi Máté a Nívó Fogyasztóvédelmi Egyesület szakembere sietett és segít tisztázni egy pár alapvetést. „Az Európai Unió vezetése nagy mértékben támogatja az internetes vásárlást, ugyanis a nyugat-európai piacot közelebb tudja hozni Közép- és Kelet-Európához. A mi régiónkban online vásárolhatunk nyugati árakon” – árulta el Siklósi Máté a netes piac egyik jellemzőjét. Meglátása szerint ma már akár egy több száz kilométerre lévő raktárból is korrekt áron és gyorsan szállítják ki hozzánk, személyesen a termékeket.

Szintén a webshopok mellett szól, hogy jogszabály kötelezi őket arra, hogy elfogadják, ha a vásárló az átvételt követő 14 napon belül eláll a szerződéstől. Már kipróbált terméket is elutasíthatunk, a shop köteles nekünk annak árát visszafizetni. Ilyesmi a hagyományos „kőboltokban” – ahogyan Siklósi Máté fogalmaz – nem általános (jóllehet a versenyhelyzetet felismerve már nagy áruházak is lehetőséget adnak akár 30 napos visszavételre is.). „Jelenleg átlagosan 2-5 százalék körül mozog a visszaküldések aránya”. Fogyasztóként tisztában kell lennünk azzal, hogy a visszaküldés költsége már az adott fogyasztót, vásárlót terheli. Ez elsősorban a külföldről vásárolt termékeknél jelenthet magasabb költséget. Fontos tudni továbbá, hogy fent idézett jogszabályok csak az Európai Unión belül érvényesek. Így ha az EU határain kívülről rendelünk terméket (pl. Kína, USA), érdemes utánajárni a gyártó ország kapcsolódó jogszabályainak.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság