Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Sztárok és prevenció az Almássy téren

Sikeresen lezajlott a DUE IV. Diák-médiafesztiválja és a Médiaismeret Konferencia 2004. szeptember 24-én. A résztvevők száma és a visszajelzések alapján népszerű előadásokon és beszélgetéseken vettek részt a diákok és tanárok.

Az Almássy téri Szabadidő Központban több mint 250-en gyűltünk össze pénteken kora délután. A megnyitó után Holló Márta beszélgetett a diákokkal és egy igazi jó hírt mondott: szerinte vége a sokkoló képekkel operáló televíziózásnak, mert a nézők már nem vágynak arra, hogy a katasztrófákat, baleseteket közvetlen közelről lássák. A Fókusz főszerkesztője azt is elmondta, hogy munkájában legfontosabbnak kiegyensúlyozottságot és a hitelességet tartja - hogy az érintettek maguk számoljanak be az eseményekről.

Az autogram- és interjúszünet után Rudi Zoltán - a Magyar Televízió eddigi legfiatalabb elnöke - tartott előadást. A közszolgálati televíziózás jövőjét a tematikus csatornákban látja. Ha csak rajta múlna, akkor rövid időn belül öt különböző csatornát indítana a Magyar Televízió. Lenne külön sportcsatorna rengeteg közvetítéssel, kulturális adó sok élő színházi közvetítéssel, önálló hírcsatorna, no meg egy ismeretterjesztő és filmprogram. A fiataloknak viszont tett egy kézzelfoghatóbb ígéretet is: novembertől indul az mtv-n a BBC mintájára egy ifjúsági híradó. Ehhez most keresik a munkatársakat, úgyhogy fölajánlotta a DUE-soknak, hogy jelentkezzenek szerkesztőnek, riporternek, műsorvezetőnek az új programhoz.

Sebestyén Balázs közönségtalálkozóján hamar záporozni kezdtek a kérdések. A zsúfolásig telt teremben a Balázs show és a hamarosan induló Kísértés mellett a Vivánál töltött évek és a műsorvezető fizetése is szóba került, miközben az ifjú hölgyrajongók a magánéletét is igyekeztek alaposan feltérképezni. Balázs jól viselte az érdeklődést, sőt kifejezetten kellemetlen kérdéseket követelt, a legelszántabb kérdezőket és a néha előforduló suta kérdéseket pedig csipkelődő megjegyzésekkel fogadta. Balázst egyébként a DUE Tallózó is kereszttűz alá veszi novemberben - ő lesz a Magán-hangzó rovat vendége.

A Diák-médiafesztivál hátralévő része a drogprevenció jegyében zajlott. Portörő Péter, a GYISM munkatársa a "Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására" c. dokumentum kapcsán az iskolai drogfogyasztás megelőzéséről beszélt. A Sziget Droginformációs Alapítvány filmvetítéssel képviseltette magát.

A drogmegelőzés jegyében zajló fesztiválunkon nem kerülhettük meg a sportélet legnagyobb eseményén kitört doppingbotrányt. Vendégeink - Török László sportriporter, dr. Pavlik Gábor, a vízilabda-válogatott sportorvosa, és dr. Bakanek György, a GYISM főtanácsadója - a sport és a dopping kapcsolatáról, erről szerzett tapasztalataikról beszéltek. A sportorvos szerint a fizikai felkészültség önmagában kevés, a versenyeket fejben kell megnyerni. A főtanácsadó azt emelte ki - már a "hobbi" sportolók oldaláról nézve -, hogy a fiatalok türelmetlenek, ezért szednek különféle izomnövelő és egyéb doppingszereket. Szerinte ugyanazt az eredményt el lehet érni több munkával, pontos étkezéssel, és nagyobb odafigyeléssel is. Végkövetkeztetésként tehát levonhatjuk: nem dopping, inkább türelem és elszántság kell!

Dr. Csernust megelőzte a híre. Az egyébként bátor nézősereg ijedt nyusziként, zavarban üldögélt a doktor nem szokványos drogprevenciós előadásán. Vezérgondolatként a szülő megelőzésben való felelősségét emelhetnénk ki - a drogdoki szerint a szülőnek kell egyfelől példamutatóan viselkednie, másfelől biztosítani azt a érzelmi-kommunikációs hétteret, amelyben a gyerek otthon érzi magát, biztonságban van, bízik a szüleiben. A szülőknek is tájékozottaknak kell lenniük, mitől is féltsék gyerekeiket. Dr. Csernus Imrével interjút is készítettünk - ezt meghallgathatjátok a DUE Rádióban, vagy letölthetitek a radio.due.hu honlapról.

A fáradt fiatalokat este a United próbálta felpörgetni egy félórás unplugged koncerttel.

Másnap már csak a tanároknak kínáltunk programot a Médiaismeret konferencia keretében. Szombat délelőtt három előadást hallgathattak meg a diákszerkesztőségeket patronáló tanárok.

Dr. Pickó Katalin pszichiáter a média - főleg káros - hatásiról beszélt, amely a gyerekekre fokozottan veszélyes.

Hartai László, a Nemzeti Alaptanterv mozgóképkultúra és médiaismeretek című tárgy munkacsoportjának vezetője, egyetemi tanár inkább azt emelte ki, hogy nem tiltani kell a gyerekeket a médiafogyasztástól, hanem meg kell tanítanunk nekik a helyes használatot és értékítéletet.

Dr. Balázs Gézával workshop keretében azokat a problémákat vitathatták meg a jelenlévők, amelyekkel tanárként szembesülnek - egyrészt a szerkesztőségek működtetésekor, másrészt a tanítás során - és amelyeket a média helytelen használatának a rovására lehet írni.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság