Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Nem csak négy keréken kell vigyázni

Akár két keréken, akár gyalog közlekedünk a téli évszakban, elengedhetetlen a figyelem. A hópelyhek csodálása mellett jusson időnk arra is, hogy felmérjük a veszélyhelyzetet és megelőzzük azt!

Nem csak a volán mögött, gyalogosan, illetve kerékpáron, motorbiciklin is fokozottabban kell a téli időszakban figyelnünk a környezetünkre. Számítanunk kell az oldalirányú csúszással, amit a lecsökkent tapadás okoz, és figyelnünk kell más, hóval fedett vagy lepárásodott járművekre is, és számolni azzal, hogy a másik később – vagy egyáltalán nem vesz észre minket. Ha észleljük, hogy a mellettünk lévő sofőr nem kötötte be magát, vagy másra figyel, telefonozik, ezt érdemes finoman jelezni, illetve ha közeli hozzátartozónk alkohol vagy esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt akar beülni a járműbe, ezt mindenképpen akadályozzuk meg.

Bár pontos adatok nincsenek, az előző évek alapján készített gyakorlati statisztikából levonható, hogy még több száz balesetre várhatunk idén télen. Sokan nem alkalmazkodnak megfelelően a téli állapotokhoz, ezek hozzák magukkal azokat a helyzeteket és veszélyállapotokat, amelyek a baleseteket okozzák.

A rövidebb nappalok miatt sötétben indulunk el, sötétben érünk haza, és a világítóberendezések fényének látómezeje jelentősen kisebb, mint amit természetes fényben látunk, így az előttünk elhaladó járműveket, gyalogosokat, netán állatokat is sokkal később vesszük észre. Itt válna fontossá az együttműködés, hogy a nem autóval közlekedők is biztosítsák saját maguk láthatóságát fényvisszaverő berendezésekkel, így megkönnyítve a sofőrök dolgát is.

Gyalogosok, figyelem!

A legismertebb talán a fényvisszaverő mellény, de már mindenféle ruhadarabot és kiegészítőt lehet kapni fényvisszaverő csíkokkal ellátva. Ha a felsoroltak közül egyikkel sem rendelkezünk, és kénytelenek vagyunk nem kivilágított helyen az autóút mellett közlekedni, mindig ügyeljünk arra, hogy a szembejövő sáv mellett helyezkedjünk el, és kapcsoljuk be a telefonunk lámpáját, hogy autósok is láthassanak bennünket.

Hogyan segíthetünk, ha bekövetkezik a baj?

Segítségnyújtási kötelezettsége mindenkinek van, és ha látjuk, hogy olyan a helyzet, ami segítségnyújtásra szorul, legfontosabb feladatunk, hogy a járművünk vészvillogó berendezésének működtetésével a vészhelyzetet jelezzük, és próbáljunk úgy helyezkedni, hogy minket ne érjen ütközés. Ezután a helyzetet megítélve próbáljunk segíteni, illetve segítséget hívni, a sérült személyekhez vagy a járműhöz. A dugók kiszorításának egyik eszköze a problémák gyors, és rugalmas kezelése.

Szumma – szummárum

A legfontosabb, hogy egy jól felkészített járművel induljunk el, figyeljünk az autónkra, a fékbetétre, az abroncsra, az ablakmosó lapátok, a szellőzőberendezés, a fűtőberendezés megfelelő működésére, és legyen mindig elég ablakmosó folyadék az autóban. Számít, hogy ismerjük saját magunkat és a járművünket, hogy hogyan tudunk közlekedni vele. Ha elindulunk, figyeljünk a kényelemre, vegyünk le minden felesleges ruhadarabot, hiszen ez korlátozza a mozgásunkat. Számoljunk arra, hogy többen vannak az utakon, lassabban tudunk haladni, és inkább induljunk el korábban, legyünk türelmesek és toleránsak a többi sofőrrel, és figyeljünk jobban a szokásosnál. A jogosítvány megszerzése elsősorban a közlekedési szabályok és a jármű ismeretével foglalkozik, de az autónk jobb megismerésének érdekében érdemes a vezetéstechnikát fejleszteni, gyakorolni, megfelelő szakemberek segítségével. A saját járművünkhöz alkalmazkodva biztonságosabban vezethetünk.

A baleset-megelőzésre vontakozó tanácsainkat természetesen a teljesség igénye nélkül állítottuk össze, hisz napestig sorolhatnánk még, mi mindenre vigyázhatunk. Ha még több tanácsot vagy információt szeretnél kapni, látogasd meg a baleset-megelozes.eu oldalt!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság