Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi is az internetes zaklatás?

Bizonyára hallottá már a cyberbullying fogalmáról, sajnos egyre többször szembe jön különböző platformokon. Tegyük rendbe, mit is takar az internetes zaklatás, ki a zaklató, milyen elrettentő számokat találunk ezzel kapcsolatban!

Peti reggel megint nem akart iskolába menni. A héten már másodszor. Az anyukája megnézte, de nem volt láza. Peti váltig állította, hogy fáj a hasa és rosszul van, úgyhogy az anyja némi gyanakodó méregetés után megengedte, hogy otthon maradjon. A kisfiú megkönnyebbülten csukta be a szobája ajtaját maga mögött. Ma legalább nem fogja dagadt disznónak csúfolni a Halász, meg a bandája. Az ágyra leheveredve vette észre, hogy messengeren jött egy üzenete… sejtette, kitől. Remegő gyomorral nyitotta meg a csetet.

Az iskolai zaklatás nem újkeletű dolog, a technológia és az internet térhódításának köszönhetően azonban új színtere nyílt a bántalmazásnak. A cyberbullying, azaz a virtuális térben történő zaklatás a Z-generáció jelentős hányadát érintő probléma. (Z-generációnak nevezik az 1995 és 2010 között születetteket, akik beleszülettek a digitális technológiák világába. A Z-generációra használt másik fogalom a Marc Prensky által alkotott „digitális bennszülöttek” kifejezés.) Múlt havi cikkünkben már szóba került az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) felmérése. Akkor arról beszéltünk, a vizsgálat alapján hogyan élik meg a diákok a virtuális zaklatást. A riasztó számokról azonban még nem esett szó: a kutatás alapján legalább tízszeresére növekedett az internetes zaklatások száma, de egyes számok tükrében 1000-2000%-os növekedés figyelhető meg az elmúlt pár évben. Amint a gyerekek elkezdik használni az internetet, azon belül is a közösségi médiát, könnyen találkozhat a jelenséggel. A cyberbullying kockázata végigkíséri őket fiatal felnőtt korukig, sőt, akár a felsőoktatási éveik végéig is eltarthat. Így az áldozatok lehetnek 10-11, de akár 21-23 évesek is. Ebben a hónapban és Kovács Dorottya rendőr főhadnagy mellettaz ORFK Bűnmegelőzési Osztály kiemelt főreferense, Dr. Szabó Henrik rendőr alezredes kalauzol minket a kibertérben.

Az alezredes szerint elsősorban a közösségi médiában és üzenetküldő alkalmazások használatánál tapasztalhatjuk az online zaklatás jelenségét. Leggyakrabban zárt csoportokban történik meg, ahol a gyerekek a billentyűzet mögé bújva élik ki a kirekesztő énüket, egymással versengve piszkálják a társukat.

Az is internetes zaklatásnak minősül, ha kellemetlen, ízléstelen, kínos képeket és videókat osztanak meg az áldozatról, akár az ő közösségi média oldalán, akár a privát csoportban, hiszen ezek sértő, bántó tartalmak, amelyek gyakran sértik az áldozat jogait is. Sokszor nem is tudni biztosan, ki küldi az ártó tartalmú üzeneteket, mert az illető álprofilt használ.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság