Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Áldozat vagy? Mit tehetsz?

Milyen jellemzői lehetnek az internetes zaklatás egy áldozatának? Ha felismered, talán könnyebben is tudsz segíteni! Rövid áttekintést adunk dr. Szabó Henrik rendőr alezredessel készített interjú alapján.

Kik és miért lesznek áldozatok?

Az okok ugyanazok lehetnek, mint az iskolai zaklatás esetében, ha valaki védtelenebb, visszahúzódóbb, kevésbé tud kiállni magáért, mint a többiek, nehezebben barátkozik, vagy valamivel kirí a többi gyerek közül, akkor könnyebben válhat zaklatók célpontjává a való és a virtuális világban is. Az áldozatok gyakran magukat hibáztatják a zaklatás miatt, a viselkedésüket, azokat a tulajdonságaikat, ami miatt a zaklatók kipécézték őket. Fontos tudnod: az, hogy más vagy, mint a többiek, senkit nem jogosít fel, hogy bántalmazzon, zaklasson.

De mégis mit tehet az áldozat?

Attól függ, van-e személyes ismeretség az illetők közt. Ha nincs, csak kipécézte valaki magának az áldozatot az interneten, a zaklatottnak mindenképp meg kell szakítania a kapcsolatot a bántalmazójával, például ki kell lépnie a csetcsoportból, és le kell tiltania a zaklatóit, akár újra meg újra. Sajnos az is megtörténhet, hogy a zaklató elszánt, és újabb profilokat nyitva folytatja áldozata gyötrését. Jellemzőbb azonban az, hogy ha nincs személyes kapcsolat zaklató és áldozat között, a zaklatás gyorsabban abbamarad.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért. A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság