Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ki lehet a zaklató?

Az cyberbullying témakörén belül ezúttal azt vizsgáltuk, milyen tulajdonságok jellemzik a zaklatót, milyen körülmények vezetnek ahhoz, hogy valaki zaklatóvá váljon.

A zaklatók szinte mindig sérült személyek. Gondoljunk csak bele: egy lelkileg ép gyerek nem inzultál másokat. A bántalmazók a saját gyengeségüket akarják elfedni, ezért mások piszkálásával fitogtatják az erejüket vagy szellemi fölényüket. Ellentmondásos, hogy miközben azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy ők átlag felettiek, jobbak a másik gyereknél, ugyanakkor épp diáktársuk átlagtól eltérő tulajdonságát pécézik ki maguknak. Ezzel épp azt az érzetet erősítik az áldozatban, hogy a többségtől való eltérés bajt okoz neki.

Nehezebb a helyzet, ha a való életben is rendszeresen találkozik az áldozat és a zaklató, hiszen az internet csak az egyik színtere az inzultálásnak. Hiába nem tud ráírni a bántalmazó, ha a valóságban naponta sértegeti mások füle hallatára. Noha ehhez nem áll rendelkezésére az egész nap, mint a közösségi média használatánál, a megszabott iskolaidő pont elég arra, hogy az áldozat szorongjon és megalázva érezze magát.

A legveszélyesebb, amikor valójában egy ismerős zaklat, de ismeretlenül, álprofil mögé bújva, magát idegennek kiadva. Ilyenkor nem világos a kapcsolat elsőre, sőt, akár sokáig nem is derül ki, hogy ismerősről van szó.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért. A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság