Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bűnösök, cinkos némák és a szemlélők…

Van-e különbség zaklató és zaklató között? Kik állnak a "rossz oldalon"? Milyen célok vezérelnek egy passzív, és milyenek egy aktív zaklatót? Ki a szemlélő? Ismerkedj meg ezekkel a "karakterekkel"!

Alapvetően két típusú zaklatóról beszélhetünk. Az aktív zaklatókról, akik a bántalmazás vezéregyéniségei. Ez az egy-két ember a közösség hangadója, akiket követnek a társaik. Ők a támogatók, azaz a passzív zaklatók, akik maguktól és önállóan nem viselkednének így, de asszisztálnak a zaklatáshoz. Ezt három okból teszik: vagy azért, mert ezzel ők is erősnek tűnnek, vagy azért, mert ha az áldozat mellett állnának ki, valószínűleg ők is célpontokká válnának. Vagy épp azért, mert ők maguk is mások, mint a csoport legtöbb tagja, és tartanak tőle, ha nem vesznek részt a zaklatásban, ők is áldozattá válnak. Sokszor nem értenek egyet a zaklatással, a csoport többi tagjával, érzik, hogy ez nem helyes viselkedés, ezért néha igyekeznek tompítani a sértések súlyán, és próbálnak semlegesek maradni. Előfordul, hogy a „banda” távollétében segítő kapcsolatot próbálnak teremteni az áldozattal.

Az aktív és passzív zaklatók mellett még egy fontos csoport áll a „rossz oldalon”: a szemlélőké. Ők nincsenek benne a csapatban, de látják, mi történik, és nem tesznek semmit. Az ő indokaik hasonlók a passzív zaklatókéhoz: tartanak az áldozattá válásuktól, esetleg érdektelenek társaikkal szemben. Köztük is lehetnek olyanok, akik a támadás idején nyíltan nem, de azt követően együttérzést mutatnak az áldozattal, segítően lépnek fel. De ettől még közvetve hozzájárulnak a társuk lelkének megnyomorításához, hiszen a nagy csapat, a közönség nélkül az egy-két aktív zaklató sem biztos, hogy tudna működni.

Lehetséges, hogy a kiinduló ok egy személyes konfliktus két ember között, amely növeli az adott csoporton belüli feszültséget. A fiatalok az egyik fél pártjára állnak, majd a hangadó illetőt követve, kiközösítik és bántalmazzák a másik fiatal társukat.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért. A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság