Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az árulkodó jelek

Feszültség, ingerlékenység, szokások változtatása - különböző jelek, melyek alapján Te is könnyen felismerheted, ha valaki zaklatás áldozatává válik!

A zaklatott fiatalok különbözőképp reagálnak erre a helyzetre: magukba fordulnak, csöndesebbek lesznek, vagy épp ellenkezőleg; feszültebbek és ingerlékenyebbek, mint előtte, bár ezek más problémának is lehetnek tünetei. De mindenképp kevesebb időt töltenek a számítógép előtt, megváltoznak a társasági és kommunikációs szokásaik. Emiatt jöhetnek jelzések a baráti, ismeretségi, iskolai körből is, hiszen ők töltik a legtöbb időt napközben az áldozattal, észrevehetik a változást.

Különbség lehet a jelekben, ha ismerős vagy ha ismeretlen zaklató áldozatává vált valaki. Ha ismerős a zaklató, akkor az ismeretségi körében változtat a szokásain a fiatal, például kevesebbet van azokban a körökben, ahol a zaklató feltűnik. „Menekül” az iskolából, kimarad a szakkörről, új társaságot keres, vagy épp csak „nem olyan fontos” a régi.

Ismeretlen zaklató esetén jellemző, hogy az áldozat igyekszik tájékozódni a jelenségről, például cyberbullying témájú cikkeket olvas, fórumokat látogat. Ha a korábban említett viselkedésváltozásokat látja a szülő vagy a pedagógus, és a fiatal hárítja a témát, érdemes lehet a böngészési előzményeket ellenőrizni, hogy kiderüljön, zaklatásról van-e szó.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság