Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Debrecent is elfogyasztotta a DUE

A 2005. november 4-6. közötti hosszú hétvége szép környezetben, kellemes hangulatban telt a DUE-csapatnak, Debrecenben. Betekinthettünk a fogyasztóvédelem rejtelmeibe, megtudtuk hogyan véd meg minket egy hipermarket, a napi izgalmakat pedig egy hipermodern fürdőközpontban pihentük ki.

A péntek délutáni érkezést a megyeszékhely polgármesteri hivatalában tett látogatás követte. A számunkra rendezett sajtótájékoztatón megtudhattuk többek közt, hogy nemrégiben elindult a debreceni Cívis Airport első nemzetközi menetrend szerinti légijárata.

Másnap a helyi Fogyasztóvédelmi Felügyelőségen kezdődött a tréning, ahol Jenei Géza elnök, Széles Sándor alelnök és Kerekes Edit - a Közigazgatási Hivatal vezetője - tartott előadást a fogyasztóvédelemről. Elmondták, hogy az emberi élet biztonsága a legfontosabb, ezért a cél a veszélyes tárgyak betiltása. A vevőket informálni kell alapvető jogaikról, illetve a betiltott árucikkekről, erre szolgál a www.fvf.huhonlap, ami állandóan frissülő tájékoztatást nyújt ezekről a termékekről. Bemutattak kereskedelmi forgalomból általuk kivont életveszélyes eszközöket, például áramütés és tűzveszélyes elektromos hajvágót, melyet a betiltás után az élelmes gyártók másféle dobozban újra forgalomba hoztak.


Lazításként a következő utunk a Magyar Rádió debreceni stúdiójába, a Cívis Rádióba vezetett, ahol Varga Imre szerkesztő-riporter kalauzolt körbe minket. Véleménye szerint olyan ez a hely, mint egy "keltető", mivel minden rádióban dolgoznak innen kikerült emberek, többek közt Pálffy Istvánt és Farkas Erikát is a debreceni rádiónak köszönhetjük.

A Tesco áruházban Ferenczik Irma non-food (az élelmiszereken kívüli termékekkel foglalkozó) igazgató kísért minket. Hangsúlyozta, hogy az ott dolgozók a fogyasztóvédelmi törvényeken kívül a humánus oldalt is figyelembe veszik, mivel a termék árát csak legvégső esetben lennének kötelesek visszafizetni. A leleményes csapat kihasználta az alkalmat, és felhívta az igazgatónő figyelmét a felfedezett hibákra, ugyanis néhány helyen nem volt feltüntetve ár, máshol pedig nem azt a terméket találtuk, amit a címke mutatott. Ezek fogyasztóvédelmi szempontból mind apróbb hibáknak számítanak, mivel megtévesztik a vásárlókat.

Esti levezető programként az Aquaticumban láttak minket vendégül, mely a térség legkorszerűbb gyógy- és fürdőközpontja. A körbevezetés után mi is kipróbálhattuk az élményfürdőt, ami alkalmat adott rá, hogy kipihenjük az eseménydús napot.

Habók Lilla

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság