Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi is ott vagyunk A Dal-on!

Újra keresik Magyarország dalát. A tehetséget, aki képviselheti hazánkat az Euróvíziós Dalfesztiválon idén is a köztelevízió A Dal című műsorában választja ki a szakmai zsűri és persze a közönség, a legnagyobb kritikus.

2019.január 19-én útjára indult a nemzeti dalválasztó show nyolcadik évada. Jó érzés belegondolni, hogy immáron nyolcadik esztendeje szólhat bele a közönség abba, hogy ki képviselje hazánkat az Euróvízión.  1994-től egészen 2011-ig ugyanis rendszertelenül, sokszor a közönség véleményét kihagyva  született döntés az indulókról.

Idén különösen erős a felhozatal, már ami a harminc legjobb énekest illeti: köztük van Antal Tímea, Szekér Gergő, a USNK, Oláh Gergő, a Leander Kills, de még Pápai Joci is, aki egyszer ugyan már győztesként állt a nemzetközi színpadon, de most újra berobbantja magát.  A zsűri sem éppen kispályás: újoncként érkezett a Nemzet Csótányaként ismert, az X-Faktorban már véleményformálóként is bizonyított Nagy Feró, valamint a Napoleon Boulevard énekesnője, a bájos Vincze Lilla. Mező Misivel és Both Miklóssal kiegészülve igazán sokszínű csapatot alkotnak.

Az MTVA épületének hatalmas vetítőtermébe kísértek minket a közmédia munkatársai, miközben néhány méterre tőlünk egy monumentális stúdióban éppen az élő adás folyt. Az ikonikus , megannyi fotón látható „Dal 2019” falnál mi is betekintést nyerhettünk az utolsó percek izgatott készülődésébe, és közben azt is megállapítottuk, hogy Freddie és Boggie – a műsorvezetők – bizony elképesztően magasak. Nem érhetnek nyomába azonban Szekér Gergőnek:  a Felvidékről származó fiúra, aki az első elődöntő legnagyobb kedvence lett,  bizony valóban felnéz az átlagember.

Kényelmes karosszékeinkben elnyújtózva a szűk két órás adásidő alatt mi is megtaláltuk a magunk favoritját és azokat az előadókat is, akiket nem juttatunk volna tovább.

Antal Timi és párja, Demkó Gergő nem csak a zsűri, de a közönség tetszését is elnyerte.  „Dallamvilágban, stílusban nem a tőlünk megszokott pop-rock vonal, hanem a gyökereink, a népi motívumok dominálnak. Úgy érezzük, ezek vagyunk igazán mi” – árulta el a 25 éves, Erdélyben született énekesnő, aki a színpadon most hosszú évek után először a legbenső énjét hozza a felszínre Kedves világ! című dalával.  

A hazaszeretetről és az otthonunkhoz való ragaszkodásról énekelt és rappelt a közönség által továbbjuttatott DENIZ és csapata. Ez a téma jó esetben minden magyar enber szívét meg kell dobogtassa.  A brigád névadó énekese, Rizner Dénes sem mehetett el szó nélkül mikrofonunk mellett.  „A haza iránti elkötelezettség és az identitás kihangsúlyozása kellene, hogy legyen az Euróvízió egyik legfontosabb sarokpontjának. Ez a mondanivaló nagyon hiányzik a színpadról” – árulta el nekünk.   Azoknak, akik ósdinak vagy elcsépeltnek gondolják a hazaszeretet fontosságát , azt üzente, hallgassák meg a dalt párszor,  és ne csak a fülük, de a szívük is legyen nyitva.

Oláh Gergő személyesebb témáról énekelt: az árva gyerekek fájdalmát és vágyait idézte meg a megható szerzeményben. „Ha valakinek nincs édesanyja, vagy édesapja, az egész életre kiható sebeket tud okozni. Bár a dalt nem én írtam és szerencsére élnek a szüleim, nagyon szeretném támogatni az árva gyerekeket és népszerűsíteni az örökbefogadást” – vallotta meg az X-Faktor egykori felfedezettje.   

S hogy az ítészek se maradjanak ki a sorból, néhányat közülük elcsíptük pár szóra. Mező Misi, a 20 éves Magna Cum Laude frontembere  kérdésünkre elmondta, úgy érzi, a zsűri egyelőre jól tud együttműködni, de egymást azért néha poénból cukkolgatják.  Nagy Feró, aki talán a műsor legnagyobb kritikusa, kiemelte, hogy egy-egy odamondásban mindig az énekesekért haragszik, és nem ellenük – bár szőrös szívűnek tűnik, mindig azt szeretné, ha a versenyzők a legjobbat hoznák ki magukból.  Nehéz feladat úgy elmondania a véleményét, hogy az senkit se sértsen meg.

A DUE Médiahálózat lelkes újságírói a következő hetekben is besettenkednek A Dal kulisszái mögé, hogy jobbnál jobb infókat és sztorikat szállítsanak nektek. Olvassatok, hallgassatok, nézzetek bennünket - megéri!

Lami Krisztofer

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság