Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Megvannak az idei Filmteszt nyertesei!

Kurdics Zoltán Gábor nyerte meg 2019-ben a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak játékot, és a fődíjat, egy iPhone XS-t. A második helyezett Sári László Krisztián lett, aki Ceglédről érkezett és dobogó 3.fokára Csortos CSaba László állhatott fel.

Egy Törökszentmiklósi fiú, Kurdics Zoltán Gábor nyerte meg 2019-ben a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak játékot, és a fődíjat, egy iPhone XS-t. A második helyezett Sári László Krisztián lett, aki Ceglédről érkezett, és a harmadik pedig az ELTE egyik diákja, Csortos Csaba Zoltán lett, ők Samsung okostelefont nyertek. A programot a Magyar Film Napja nyitányaként rendezte meg a DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalappal karöltve.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól, 75 településről érkeztek a játékosok április 29-én hétfőn délután az Akvárium Klubba, a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak című országos játék döntőjére. Közel 200-an vágtak bele 14 órakor a középdöntő filmes tesztsorának kitöltéséhez Petur András játékmester vezetésével.

A 21+9 kérdésből álló teszt alaposan próbára tette a játékosok filmes ismereteit. A kérdések nem bizonyultak könnyűnek, így a döntőbe jutáshoz elég volt18 pontot elérnie a legjobb tesztkitöltőnek.

De nem is volt szükség a teljesen hibátlan tesztkitöltésre, ugyanis a legjobb eredményt elért 12 versenyző vetélkedhetett tovább 16 órától a fődíjért a Nagy Hall színpadán. A tizenkettes kört Csortos Csaba Zoltán nyerte meg. Akik nem jutottak be a legjobb 12 közé, a közönség soraiból szurkolhattak a közel egy órás színpadi döntőben résztvevőknek. A villámkérdések sora után már csak hatan maradtak küzdelemben. Végül közülük Kurdics Zoltán Gábor diadalmaskodott, maga mögé utasítva a többieket

A Filmteszt idei nyertese, Kurdics Zoltán tavaly is játszott, de kiesett. Idén újra versenybe szállt, immár sikerrel. Kedvenc kérdés típusa a tippelős kérdéssor volt, de összességében minden kérdést és a versenyt is profin összerakottnak titulálta. Zoltán az ELTE BTK töri szakjára jár és nem csak a régi, de az új magyar filmeket is nagyon szereti.

A második helyezett Sári László Krisztián lett, aki mindössze 200 ponttal maradt le a küzdelemben. Őt többek közt az motiválta a versenyzésre, hogy találkozhatott a filmes szakma krémjével. A verseny során a villámkérdések mentek neki a legjobban. A filmteszt döntő harmadik helyezettje, Csortos Csaba Zoltán is az ELTE diákja, többször rabolt pontot a többiektől a verseny során, ezzel elérte, hogy elsőként jutott tovább a legjobb 12 közé.

A színpadon a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója Lányi Eszter, és Jung Zsuzsa adták át a díjakat. Lányi Eszter köszöntőjében kiemelte: „ezen a rendezvényen annyi filmszerető és értő fiatal vett rész, hogy azon sem lepődők meg, hogy ha egyszer a filmes szakmában helyezkednek el”

2019-ben második alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és szakmai együttműködésével a Nagy Magyar Filmteszt című országos játékot. A Nagy Magyar Filmteszt szervezői tavaly azt a célt tűzték ki, hogy minél több fiatallal ismertessék meg a régi és új magyar filmeket, edukatív, játékos formában. A filmtesztet tavaly több mint 17 ezren töltötték ki. Ezt idén sikerült felülmúlni, ugyanis az első, online fordulóban több mint 18 ezer diák tette próbára a teszttel filmes ismereteit az ország különböző pontjairól. A decemberben indult verseny a hétfői döntővel zárult az Akvárium Klubban.

A döntő egy egész délutános filmes programkavalkád keretében zajlott. A játékosok találkozhattak színészekkel, filmes szakemberekkel, köztük Reisz Andrással, Hámori Gabriellával és a producer Pataki Ágival. A magyar filmek iránt érdeklődő fiataloknak lehetőségük volt arra, hogy elsőkézből választ kapjanak a bennük felmerülő filmes kérdésekre, miközben egy jót beszélgetnek.  

Egy film sem születhetne meg, ha nem lennének olyan munkatársak, mint az operatőrök vagy sminkesek, akár vágók. A program keretében lehetőségük nyílt a versenyzőknek arra, hogy a szakma ezen oldalába is bepillantsanak, ugyanis Schlovicskó Katalin- Tausz Nóra élethű sebeket készített mindenkinek, aki ki akarta ezt próbálni. Akik inkább a filmkészítés technikai részéről szerettek volna többet tudni, a Vision Team-nél kellett érdeklődniük, hiszen a különféle cran mozgásokból, grip kezelésből tartottak fejtágítást.

A nap folyamán mind a közönség, mind versenyzők rövidfilmeket nézhettek a Kis Hallban, ahol ezt a programot váltotta fel egy pódiumbeszélgetés, Szecsóval, Csipesszel, akik a youtuberkedésről meséltek, sőt kitértek arra, hogy ők mi mindenből inspirálódnak, milyen technikákat lesnek el a magyar, már tapasztaltabb rendezőktől, filmesektől.

A döntő nagyon pörgős showműsoráról Petur András műsorvezető, Bűdi László warm up men és Lotfi Begi DJ gondoskodott.

A nyertesek egyből egy nagy bulival ünnepelhettek, hiszen a döntő záróakkordjaként a Rossz versek zenéjét játszó VAN zenekar lépett fel.

Egy biztos: senki sem sem ment haza élmény nélkül a Nagy Magyar Filmteszt döntőjéről, és a legtöbben már a másnapra, április 30-ra, a Magyar Film Napjára gondoltak, amikor egy filmkedvelő fiatal nem hagyhatja ki, hogy megnézzen egy jó magyar filmet!

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

 

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság