Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hasznos az újrahasznosítás

Környezetszennyezés, klímaváltozás, erdőírtás… Szavak, melyekkel gyakran találkozhatunk, de nem tulajdonítunk nekik különösebb jelentőséget. Hiszen az életemet nem befolyásolja a dél-amerikai esőerdők eltűnése. Vagy mégis? Tehetek én is valamit a világ megmentéséért?

Ahhoz, hogy a kérdésekre választ kapjunk, előbb nézzünk szét a közvetlen környezetünkben, például hogy mi mennyi szemetet termelünk. Egy uniós felmérés szerint Magyarországon évente fejenként 385 kilogramm hulladékot termelünk! Vagyis te, én, a szomszéd néni ennyi mindent dobunk ki a kukába, fölöslegesen. Ennek mindössze 25%-a kerül újrahasznosításra, vagyis több mint a fele kárba vész, ellenben értékes energiaforrás lehetne.

Nem vész el, csak átalakul — írja fizika tankönyv. Ez persze igaz a szemétre is. De akkor hová lesz? A papír, a műanyag, a fém, a textil, sőt az almacsutka is felhasználható, hogy valami új és hasznos készüljön belőle!

Kétszer használt füzet

A papír köztudottan fából készül. A fa oxigént termel. Az összefüggés a kettő között pedig nagyon egyszerű. Minél több papírt használunk, annál több fát kell kivágni hozzá, és ha még újra is ültetjük őket, ahhoz, hogy megfelelő méretűre nőjenek, évtizedek kellenek. Azonban ha a papírt szelektíven gyűjtenénk, nem kellene újabb és újabb erdőnek eltűnnie, hogy iskolakezdéskor nekünk elég füzetünk legyen. Tehát, a már teleírt és nem használt füzeteket, rég olvasott újságokat, egy parfüm papírdobozát, vagy bármelyik megvásárolt termék papírból készült csomagolását érdemes összegyűjteni és a legközelebbi iskolai papírgyűjtésen leadni. Remek dolog, ha a Recycled (újrahasznosított) felirattal ellátott termékeket keresünk, és mint tudatos fogyasztók, arra ösztönözzük a gyártókat, hogy áttérjenek a környezetbarát gyártásra.

Mire jó még?!

A papír azonkívül, hogy írunk rá, remek bútoralapanyag! Bizony. A kartonbútor egyre népszerűbb, hiszen könnyű, mégis strapabíró, de ami a legfontosabb, környezetbarát! Egy magyar formatervező, Terbe János úgy gondolta, a bútorgyártás remek formája az újrahasznosításnak, s ezzel a a nem hétköznapi ötletével számos díjat nyert. A Terbe Design Company célja, hogy környezettudatosságra sarkalja vásárlóit. A cég lakás-, gyermek-, és irodabútorokat gyárt, elérhető áron.

Biztonsági övből menő táska?

A divatipar előszeretettel használja a szemetet, mint alapanyagot. Így tett a svéd H&M divatcég is, amely egy kampány keretében visszaveszi vásárlóitól a megunt ruhadarabokat, hogy újabbakat kreáljanak belőle,  mivel a textil 95%-a újrafelhasználható lenne. Ami még érdekesebb, amikor olyan használati tárgyak születnek szemétből, mondjuk egy táska formájában, amiről álmunkba sem gondoltuk volna, hogy az még „jó lesz valamire”. Burai Péter tervező autóroncsokból kiszedett biztonsági övekből kreálta meg táskakollekcióját, a Rebornt (újjászületés). A termék szinte minden eleme kacat volt, például a zárására felhasznált elemeket elektronikai szaküzletek által kidobott alkatrészekből készítette. A táskák amellett, hogy környezetbarátok, még elegánsak is!

Kólásdobozból útjelzőtábla

A fém végtelen ideig feldolgozható, ezáltal az egyik legjobban újrahasznosítható hulladék. Magyarországon évente több mint 1 millió tonna fémhulladék kerül begyűjtésre és újrafelhasználásra. A begyűjtött anyagból tekercsek készülnek, melyek autóalkatrészként vagy útjelzőtáblaként születnek újjá. Azt tudtad, hogy 670 alumínium üdítős doboz anyagából akár egy kerékpár is készülhet, 19000 konzervdoboz anyagából már egy autó is kijön?!

MŰ-VÉSZET, avagy az elveszett műanyagok nyomában

Az internetet bejárták azok a képek, ahol elpusztult teknősök, madarak és vízi élőlények szerepeltek, amelyek a műanyaggal való vízszennyezés áldozatai lettek. A kommenteknél gyakran olvashatóak, a szellemesnek nem mondható, „talán én vittem oda azt a szemetet?” és a „mostanában nem is jártam csak a Balaton közelébe” megjegyzéseket.

Valóban, egyenként senki nem tehető felelőssé a környezetszennyezésért, de együttesen, mint a föld lakói már igen. Ha nem is a teknősök haláláért, de azért a tényért biztosan, hogy a műanyagot, felelőtlenül eldobáljuk, aminek a lebomlási ideje hosszú (pl. egy reklámszatyornak 200-1000 év). A másik probléma, hogy a műanyag kőolaj származék, ami beszivárogva a talajba és a vizekbe mérgező az élővilágra.

A műanyag a környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, az égetésekor rákkeltő anyagok keletkeznek (légúti betegségeket okozva), mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során, ráadásul a vadon élő állatok gyakran ételnek nézik, amely a pusztulásukat okozza. A szelektív gyűjtése mellett fontos a megelőzés. Ha vásárolni mész, vigyél magaddal textilszatyrot, ezzel még spórolsz is.

Mi történik a helyesen kidobott műanyaggal?

A begyűjtött PET palackokat és szatyrokat szín szerint szétválogatják, majd ezeket bálákba rendezik. Ezeket ledarálják vagy granulátummá alakítják, és felhasználásukkal kerti bútorokat, virágtartókat készítenek.

Az üveget se feledd!

Az üveg is nagyon lassan bomlik le. Azontúl, hogy szennyezi a környezetet, egy felelőtlenül eldobott üveg szilánkja is okozhat erdőtüzet. Meg persze te sem örülnél, ha kirándulás közben a kutyád belelépne. Ügyelj arra, hogy a megfelelő helyre kerüljön: a szelektív konténerbe!

Az így hasznosított üvegbe pedig ismételten üdítőt töltenek, vagy bezúzzák és cementtel összekeverve útépítés során használják fel.

Mit tehetsz te?

A szelektív gyűjtés otthonodban kezdődik, de akkor sem kell megijedned, ha nincs négy darab kukád, elég ha már nem használt reklámszatyrokba tárolod a különböző anyagokat. Fontos, hogy ezekbe ne maradjon ételmaradék, ne dobj bele használt zsebkendőt vagy szalvétát, a PET palackokat taposd laposra, ahogyan a konténereken áll. A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt, és a kupakot el kell róluk távolítani.

A szelektív hulladékgyűjtők a legtöbb utcában fellelhetők, de egyes cégek vállalják, hogy házhoz mennek, így ha az utcában többen összefogtok, jobban megéri. Ha erre sincs lehetőség, minden városban megtalálható a hulladékudvar, ahol bármikor ingyen leadható.

Az iskolákba szintén remek kezdeményezés, mivel nem kerül semmibe, és még az is lehet, hogy a Halloweeni jelmezed alapanyagául szolgál a szemétbe szánt anyag. Rendezzetek versenyt a legjobb újrahasznosított anyagból készült jelmezeknek! Vigyázz, kész, rajt…

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság