Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A táborozó nem felejt

A fékbe taposott Dián Tamás, a Best magazin főszerkesztő helyettese, mikor véletlenül elhaladt a 2011 nyarán megrendezett balatonfenyvesi DUE tábor előtt, s egy rövid látogatást is tett nálunk.

Tamás nem is gondolta, hogy ma még létezik a tábor, ő ugyanis huszonöt évvel ezelőtt vett részt csoporttagként a médiatáborban, Nagyberényben.

Elmondása szerint a tábor hatalmas változásokon ment át az elmúlt huszonöt évben. Akkoriban az adott média világához igazodva csupán a rádiózás és újságírás rejtelmeibe tekinthettek bele a fiatalok, s kevésbé voltak elkülönítve a csoportok, mindenki minden fronton harcolt. 25 évvel ezelőtt még stencilgéppel készítettek újságot, szalagokon vágták a rádióműsort, ami azt jelentette, hogy ha hibáztak, az asztal alatt kellett keresni a hiányzó darabot, azaz „az i-re még fel kellett vágni a pontot”.  Még nem voltak olyan színes műfajok, amiket most már magától értetődő természetességgel művel bárki, aki átlépi a tábor küszöbét. Ma ugyanis már televíziós, videós, rádiós-újságíró, fotós valamint technikusi csoport közül választhatnak a fiatalok.

Dián Tamás szívesen emlékezett vissza médiatábori élményeire, például élete első rádiósriportjára. „Nagyon izgultam, hogy jól sikerüljön, de a visszahallgatásnál csupán folyamatos sercegés hallatszott és semmit nem lehetett érteni az anyagból. Később kiderült, hogy azért, mert a körmömmel folyamatosan kapargattam a mikrofont.” Jelen volt Nagyberényben akkor is, amikor Szayly József első, élő rádiós bejelentkezését közvetítette a táborból. „A tábor óriási lökést adott, rájöttem, hogy számos olyan ember van még, akik hasonlóan látják a világot. Nem lettem volna annyira kitartó, ha Balázs Gézáék nem fertőznek meg a szó jó értelmében véve azzal a fajta szakmaisággal, azzal az elkötelezettséggel, amivel mai napig ezt a tábort csinálják.”

Dián Tamás szerint egy valamiben nem változott a tábor, az pedig a hangulat és a barátságos légkör, ami már számára is egy életre szóló élmény volt.

A Dián Tamás által készített Mexico Rádió műsoraiba itt és itt hallgathatsz bele.

 

Szernai Judit

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság