Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Filmeket támogatott és díjazott a Richter Gedeon

Bemutatta a Richter Gedenon Nyrt. a pályázatára beérkezett legjobb kisfilmeket.

A Richter Anna díj 2019. október 3-án megrendezett ünnepélyes rendezvényén bemutatták azt az öt nyertes kisfilmet, amelyek összesen 20 millió forintos támogatásból valósultak meg. A Richter Gedeon Nyrt. a jövőben is folytatja ezt a remek kezdeményezést, és elkötelezi magát a hazai oktatás, az egyészségügy szerepvállalása mellett.

Richter Anna díj pályázatot első alkalommal 2018 októberében írták  ki és már akkor is nagy érdeklődés övezte. A közel kétszáz beérkezett pályamű mindegyike figyelemreméltó volt. Az öttagú zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, elsősorban az ötletdús, kreatív munkákat részesítették előnyben.

A zsűri tagja volt többek között Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője. Zsuzsa elmondta, hogy a cégnek szívügye a fejlődés. Ezért folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amiken keresztül támogatják az egészségügyet, az oktatást és elsősorban a nőket. Hisznek abban, hogy a Richter Anna díjjal olyan projektek születnek a közösségek, intézmények életében, amelyek előbbre viszik a fejlődést. Beke Zsuzsa szerint a nők egyéni látásmódja és érzékenysége hozzájárul mindannyiunk jóllétéhez.

Az esemény házigazdája Szily Nóra volt. A neves újságíró, tévériporter többször megemlítette, hogy a zsűri, aminek ő is tagja, igen nehéz helyzetben voltak, mivel 200 pályázat közül kellett választaniuk az öt nyertest. Szily Nóra azokat a történeteket szereti igazán, amik elérnek a lélekig, és az öt projekt ennek tökéletesen megfelel. A lelki egészség, a kommunikáció, az önálló gondolkodásra tanító oktatás, az összefogás a közös cél érdekében mindenhol példaértékű. Az életminőség javítása pedig alapvető feladat.

Ugyancsak a zsűri soraiban található a Máté Péter díjas énekesnő, Rúzsa Magdi is. Lehet, kevesen tudják, hogy az énekes karrierje előtt szülész-nőgyógyász nővérként tevékenykedett. Az énekesnő szerint az oktatás és egészségügy két, életünket meghatározó területe. Minden kezdeményezés, amik ezeknek a területeknek a fejlődését szolgálja, mindannyiunk életét teszi jobbá. A Richter Anna-díj fontos dolgok mellet áll ki, és újszerű módon közelíti meg ezeket a fontos szegmenseket. Itt mindenképpen a nők vannak reflektorfényben.

Az üzenet pedig fontos: Hajrá, teremtsünk együtt klassz dolgokat!

 Az öt nyertes projekt kis filmekkel mutatkozott be az ünnepségen.

Az egészségügyi szakdolgozói kategória győztese: Bethesda Gyermekkórház. 

Kisfilmjük címe: Főszerepben a hétköznapi hősök

Az összeállítás bemutatta a kórházban dolgozó, 500 fős szupercsapat mindennapi életét, akik évente csaknem 140.000 beteg gyermeken segítenek. Az kisfilm segítségével betekintést nyerhetünk a kórház működésébe, és olyan helyekre nyerhettünk betekintést, ahova nem juthatunk be minden nap, mint például a labor. A dolgozók boldogok voltak, hogy megmutathatják, mivel is foglalkoznak valójában. Ez e tizenkét részből álló kisfilm segítséget nyújt a szülőknek is, valamint kedvet csinál a fiataloknak is, akik ezt a csodálatos szakmát szeretnék választani.

A gyógyszerész kategória győztese a SzeddViddVéd csapat

A kis közösség a tudatos gyógyszerhasználatra hívják fel a figyelmet. Köztudott, hogy szinte minden családi háztartás rendelkezik házi patikával, viszont nagyon kevesen kezelik megfelelően a lejárt gyógyszereket. A Richter Anna díj támogatásával a csapat, Dr.Kulcsár Nikolett vezetésével felmérést készítettek, és iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, és a lejért gyógyszerekre, mint veszélyes hulladék kezelésére.

A pedagógus kategória győztese: Richter Anna Tanösvény és Mezitlábas Park

Az Egri SZC Március 15- Szakgimnázium és SzakközépiskolaLőrinciben, egy erdő közepén található. Ez az idilli környezet ihlette meg az ott dolgozó pedagógusokat, akiknek a mottója a Természet az oktatásért, oktatás a természetben. A kreatív, lelkes diákok segítségével valósították meg ezt a tanösvényt, ahol 22 fajta madárral is találkozhatunk. Az oktatási projekt remek kirándulási lehetőséget nyújt óvodák, iskolák számára, valamint népszerűsíti az iskolát is egyben. Kocsisné Birkás Edit elmesélte Kertész Éva zsűritagnak, hogy a munkálatok alatt remek kapcsolat alakult ki a tanárok és a diákok között, valamint a diákok magukénak érzik ezt a tanösvényt.

Az orvos kategória győztese: Mi jól vagyunk! És ő hogy van?

A sajtóeseményen ennek a kisfilmnek a premierje is volt egyben. A Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó remek szakemberei ezzel az összeállítással szeretnék felhívni a figyelmet a rákszűrés fontosságára. A pozitív hangvételű, hiteles tájékoztató részletesen bemutatja a betegséget, annak lefolyását, és kezelési módját. Megismerhetjük az elismert szakembereket is, akik segítséget nyújtanak. A díjátadón Prof. Dr Dank Magdolnával a zsűri soraiból Dr. Barna István belgyógyász beszélgetett, és egyet értettek abban, hogy a pácienseket mindenképpen széles körben kell tájékoztatni.

A Richter Anna díj közönségdíjasa: Terápiás szabadulószoba

Ezzel a kezdeményezéssel egy olyan, személyre szabott, a világon egyedülálló terápiás „szabadulószoba valósult meg, ahol a kényszerbeteg gyerekeknek és családtagjainak nyújtanak segítséget. Németh Laura pszichiáter elmondta, hogy ezzel a módszerrel feltárják és segítenek megoldást találni a családban kialakult feszültségekre, konfliktusokra.

Az esemény egyik lényeges alappillére, hogy ismét várják a pályázatokat, amiket november 24-ig, a következő kategóriákban lehet leadni:

- Orvosnő, vagy általa képviselt max. 5 fős csapat

- Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

- Gyógyszerésznő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

- Pedagógus tanár/kutató/hallgató nő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

További hasznos információk a www.richterannadij.hu oldalon találhatóak.

 

 

 

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság