Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Már nyelvtanuláshoz is használható a Diákhitel!

A továbbtanulásban nagy segítséget jelentő Diákhitel október 1-től már a nyelvtanuláshoz is felhasználható elemmel bővült. Magyar Péterrel, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával áttekintjük, hogyan és miért igényelhető az immár háromféle Diákhitel.

Miben rejlik a továbbtanulási hitelek vonzereje?

A diákhitelt számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók körében: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a második és harmadik gyermek utáni 50%-os és 100%-os hitelelengedés. Ha egy családban 2018. január 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének 50%-át, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes diákhitelt elengedjük. Ez egy önköltséges orvostanhallgató esetében akár 14 millió forint hitel elengedését is jelentheti. Összességében egyre több diák és család ismeri fel, hogy a jelenlegi feltételekkel a Diákhitel termékei inkább támogatásnak minősülnek semmint egyszerű hitelnek.

Hogy történik a hitelek igénylése?

Az elektronikus ügyintézés a mai fiatalok körében természetes. Erre reagálva vezettük be az e-szerződéskötés lehetőségét, augusztus 1-től pedig ismét indíthatók az igénylések akár a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszeréből is. Ilyenkor a Diákhitel Direkt felületére automatikusan betöltődnek a képzési és személyes adatok, így csupán a hitelfelvételhez kapcsolódó információkat, például a hitelösszeget, a folyósítás gyakoriságát kell megadni. Az elektronikus igénylés népszerűségét jelzi, hogy minden második Diákhitel igénylő már nem a személyes megjelenést és papíralapú dokumentumok benyújtását igénylő módszert választja. Lehetőség van tehát a tanulmányi rendszeren, a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén és a Diákhitel Direkten keresztül is intézni a hitelfelvételt, az adatlapok pedig a felsőoktatási intézményben, a postán és a kijelölt bankfiókokban is leadhatók.

A Diákhitel egy előnyös lehetőség a hallgatók számára, ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy végső soron ez egy hitek, amit vissza kell fizetni. ez hogy történik?

A diploma megszerzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni a törlesztést, amiben meglehetősen rugalmas az intézet, az adott minimum felett mindenki a saját körülményeihez igazíthatja a törlesztőrészlet nagyságát, de lehetséges a díjmentes előtörlesztés is. Egyre gyorsabban, átlagosan 7 év alatt fizetik vissza a felvett hitelt a fiatalok, amiben nagy szerepet játszik a több mint 30%-os bruttó béremelkedés is. A törlesztés során könnyebbséget jelent, hogy már a várandósság 90. napjától kérhető a diákhitel-tartozás kamatmentessé tétele és a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztése legfeljebb három évig. Összességben elmondható, hogy a diákoknak nem okoz nehézséget a hallgatói hitelek visszafizetése, ami abból is látszik, hogy átlagosan az előírt minimum törlesztőrészlet másfélszeresét törlesztik a Diákhitel Központ felé.

Mit lehet tudni a legújabb termékükről, a Nyelvtanulási Diákhitelről?

Október 1-jétől lehet igényelni a Nyelvtanulási Diákhitelt. Ennek fő célja, hogy az a több 10 ezer hallgató, akik a szükséges számú és típusú nyelvvizsga hiányában nem tudtak diplomát szerezni, segítséget kapjanak a nyelvtanuláshoz és mielőbb átvehessék a felsőoktatási oklevelüket, illetve, hogy a jelenlegi aktív és passzív jogviszonnyal rendelkező diákok is időben fejlesszék a nyelvtudásukat. Valójában ez is egy szabadfelhasználású hitel, hiszen a Diákhitel Központ nem ellenőrzi, hogy az igénylő nyelvtanfolyamra, magántanárra, nyelvkönyvekre, vagy külföldi nyelvtanulásra fordítja-e a felvett maximum 500 ezer forintos összeget. A Nyelvtanulási Diákhitelt maximum 5 évig lehet törleszteni, jelenleg 1,99%-on elérhető, de a sikeres nyelvvizsga letételét követően kamatmentessé válik. Az igénylés benyújtását követően akár két hét alatt meg is érkezhet a diákok számlájára az igényelt összeg. Az új termék iránti nagy érdeklődést jól mutatja, hogy már az első napon több mint száz igénylés érkezett.

További információ: www.diakhitel.hu

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság