Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Feltörekvő technológia

Azt mindenki tudja, hogy nem mindig dolgozhatott a DUE-tábor olyan technikai eszközökkel, mint most. Abba pedig belegondolni is nehéz, mi lenne velünk a Reggeli Ébresztő Műsor alatt egyetlen egyszerű URH-s mikrofonnal. Kuti Sándorral, a tábor veterán műszaki vezetőjével képzeletben 1982-be repültünk

 

Milyen technikával dolgoztatok harminc évvel ezelőtt?

 

„Akkor még AKAI-tábor néven futottunk, ez az Angyalföldi és Kőbányai Aktív Iskolarádiósok rövidítése volt. A rádiós műfajelméletek tanítása mellett krónika típusú műsorokat szerkesztettünk UHR mikrofonnal, ám a KISZ (Kommunista Ifjak Szövetsége – a szerk.) segítségével sikerült egy, azaz egy darab kazettás magnót szereznünk, amivel tudósításokat készíthettünk. Akkoriban ezek voltak az eszközeink.” 

 

Örülök, hogy akkor jöttem először, mikor már konnektor is van a szálláson. Nem mintha sokat lennék a szobámban, de azért mégis. Kíváncsi voltam, hogy mit mond Bredák Alexandra, aki másodszor táborozik itt.

 

 -Mennyire tűnt fel a technikai eszközök érkezése?

 

„Tavaly az újságíróknál voltam, idén pedig a TV-seknél, tehát nincs összehasonlítási alapom. Azt mindenképp el tudom mondani, hogy nem ütköztünk semmilyen olyan jellegű problémába, ami a eszközhiányból adódott volna. Hallottam, hogy jöttek új gépek, meg hogy az internetkapcsolatot is sikerült jobbra cserélni. De odáig nem jutottam el, hogy használjam is őket. Arra viszont emlékszem, hogy tavaly a TV-sek két kamerával dolgoztak, idén pedig öttel forgatunk.”

 

Konnektorok?

 

„A konnektorokról csak annyit, hogy tavaly azért tűnt el az akkumulátortöltőm, mert a folyosón kellett használnom és nem a szobámban. Így örülök, hogy ez idén megoldódott.”     

 

A tábor egyik "kockájával", a technikus csoportba beosztott Sáth Viktorral beszélgettem arról, hogy mik a benyomásai az eszközökről. Ő, hozzám hasonlóan először táborozik itt.

 

Én először nagyot néztem a rádióstúdióban. Téged megdöbbentett?

 

„Nem, abszolút nem okozott meglepetést a technikai felszereltség, ezek szerint tapasztaltabb vagyok, mint te. Dolgoztam már rádióban, és nagyjából ugyanígy festett. De persze nem is csalódtam. Bocz Marci kiváló szakember, szerintem érti a dolgát. Én úgy vettem észre, hogy autodidakta módon fejlesztette magát ilyen szintre, ezt tisztelem benne. Sokat tanít, megismerhetek más programot is vele, de azt hozzátenném, már elsőre sem okozott gondot a műsorszerkesztés.”

 

Berei Dániel

táborlakó

Ankatai Pilóták

 

Másodközlés. Megjelent a Partilap című tábori újság 2010. július 13-i számában a DUE Médiahálózat XXX. Kommunikációs és Média Szaktáborában, Balatonfenyvesen. A tábor életéről fotók láthatók ide kattintva a DUE Facebook-klubjában.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság