Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi történik veled a médiatáborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a "régi" táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet. Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó tanácsai újonc táborváróknak, második rész.

Az előző részben leírtam, hogyan tájékozódhatsz a DUE médiatáborról és mi, a szervezők miről informálunk téged a rendelkezésre álló csatornákon, mielőtt csomagolni kezdenél. Adtam néhány tippet a felkészüléshez, az utazáshoz, és elárultam, hogyan fogadunk a táborban.

 

Hogyan válassz csoportvezetőt?

A tábor előtt a DUE Online-on és a Facebook-on, július 13-án pedig a tábornyitó rendezvényen néhány szóban személyesen is bemutatkoznak a szakmai vezetők és a csoportvezetők, majd kezdetét veszi a "forgószínpad". (Valamikor vacsorázunk is, ígérem.)

A forgószínpad annyit tesz, hogy a táborlakók kisebb csoportokban körbejárják a tábor fontosabb helyszíneit: a stúdiókat és a lapszerkesztőséget, ahol egy-egy csoportvezető páros várja őket. Kvázi "kampányolnak" azért, hogy őket válaszd. (Nem lehetetlen, hogy még hirdetésekkel és plakátokkal is találkozol.) Ez a DUE-táborozó legnehezebb döntése, hiszen tíz napig ez a csoport, ez a tíz-tizenöt ember lesz a "családod" és a "szerkesztőséged".

A megérkezésedkor kapsz egy formanyomtatványt. A forgószínpad után, lefekvés előtt erre kell ráírnod annak a három csoportnak a számát (vagy a csoportvezetők nevét), amelyek legjobban tetszenek. (Lesz egy doboz, abba kell majd beledobnod.) Első helyre azt írd, ahová nagyon-nagyon szeretnél kerülni, a második legyen az, amelyik még megfelel, a harmadik pedig a vésztartalék. A táborvezetőség éjszaka elkészíti, reggel pedig kifüggeszti a faliújságra, illetve az első reggeli rádióműsorban felolvastatja a csoportnévsort. Igyekszünk mindenkit oda beosztani, ahová nagyon szeretne kerülni, de tekintettel kell lennünk a csoportok létszámára, a fiúk és lányok arányára, sőt sok más egyéb szempontra is.

A táborozók többsége részben a szakmai profil (rádiós, tévés, fotós), részben pedig a csoportvezetők személyisége alapján választ csoportot, de természetesen sokat nyom a latban az is, hogy a barátod, barátnőd melyiket ajánlja.

Nem javaslom, hogy nagyobb - négy-öt fős - baráti társaságok mindenáron egy csoportba jelentkezzenek, hiszen attól még, hogy haverok, nem biztos, hogy ugyanazt szeretik majd csinálni tíz napig. Ráadásul így nem tudsz megismerni annyi új embert. A csoportok különben sem lesznek elszigetelve egymástól, és rengeteg "táborszintű" program lesz, ahol találkozhattok. Plusz a szoba és a Balaton-part.

Az is régi tapasztalat, hogy a "régiek" közül sokan újra és újra egy bevált csoportvezetőhöz jelentkeznek. Megértem a ragaszkodást, de mégis javaslom, hogy próbálj ki új csoportvezetőket - és velük együtt új csoporttársakat - is.

Rosszul ugyanis nem tudsz dönteni: csak olyan csoportvezetőink vannak, akik kívülről-belülről ismerik a DUE-tábort, mindannyian ígéretes fiatal tehetségek, jófej emberek, és ott lesznek a környéketeken a 10-30 éves újságírói-táborszervezői tapasztalattal bíró veteránok, a szakmai vezetők is.

Ha pedig a másnapi első csoportfoglalkozás után mégis egy másik csoportba szeretnél átjelentkezni, nyugodtan dumáld meg az érintett csoportvezetőkkel és a táborvezetővel, segíteni fognak. A lényeg, hogy te jól érezd magad - ennél fontosabb feladata senkinek sem lesz Balatonfenyvesen.

Másnap, szombaton megalakulnak - sőt nevet találnak ki és szignált gyártanak - a csoportok. A tagok megismerkednek egymással, és kezdődhet a munka! De erről és a tábor mindennapi életének harminckét év alatt kialakult szokásairól inkább majd a harmadik részben írok.

 

Herczeg Zsolt (újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó)

Kapcsolódó hírek

Mi történik veled a médiatáborban? 1. rész

A "régi motorosok" ezt csak szórakozásból olvassák el, de akik először jönnek a DUE médiatáborába, azoknak érdemes figyelniük, mert semmi máshoz nem hasonlítható programokat és élményeket tartogatunk nekik, amikre fel kell készülniük.

Mi történik veled a médiatáborban? 3. rész

A médiatáborban olyan dolgokra leszel képes, amelyek elvégzésére most teljesen alkalmatlannak tartod magad. Az egyik szakmai vezető, a tizenhatodik DUE-táborára készülő Herczeg Zsolt újságíró most a csoportok munkájáról és a műsorértékelésről mesél.

Mi történik veled a médiatáborban? 4. rész

Miközben a csoportok éjt nappallá téve dolgoznak a DUE-táborban, természetesen mindig lesz idő (talán jó idő is) a közös programokra, a bulira és a strandolásra. És reméljük, a kevés, de éppen ezért komolyan vett médiatábori szabály betartására is.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság