Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi történik veled a médiatáborban? 3. rész

A médiatáborban olyan dolgokra leszel képes, amelyek elvégzésére most teljesen alkalmatlannak tartod magad. Az egyik szakmai vezető, a tizenhatodik DUE-táborára készülő Herczeg Zsolt újságíró most a csoportok munkájáról és a műsorértékelésről mesél.

Az első részben írtam a felkészülésről, az utazásról és a megérkezésed utáni első órák eseményeiről. A második részben tanácsokat adtam a csoportvezetőd kiválasztásához.

Mindez azonban csak az előjáték, az igazi élvezet nem a nulladik nap, hanem az első, amikor a csoportok megkezdik a munkájukat!

 

Stúdiók csak neked

A DUE-táborban felépítünk nektek egy szabadon használható internetes lapszerkesztőséget, valamint egy rádió- és egy tévéstúdiót. A csoportok egy előre meghatározott beosztás szerint ezekben készítik el a produkciókat: ki-ki a választott profilja alapján a reggel fél nyolctól kilencig tartó élő rádióműsort, a fél egykor adásba kerülő, szintén élő Déli Krónikát, az este felvételről szóló rádióműsort, a reggel nyolcra megjelenő, Partilap című, fénymásolt tábori újságot, a két-három naponta este megnézhető tévéhíradót, az általában a tábor végére elkészülő filmet vagy éppen a folyamatosan gyártott fotókat.

Mindent ti, a táborlakók csináltok: ti találjátok és osztjátok ki egymás között a témákat, ti írjátok és szerkesztitek meg a produktumot, ti vezetitek le a műsort, de még az újság hajnali fénymásolása és hajtogatása is rátok vár. A csoportvezetők és a szakmai vezetők "csak" segítenek abban, hogy a "mini szerkesztőségek" olajozottan működjenek. A speciális tudást igénylő feladatokhoz: a hang- és képvágáshoz, a tördeléshez és az adáskeveréshez természetesen szakképzett segítőt kaptok, akitől szintén sok mindent elleshettek.

 

Próbáld ki magad

Július 14-én, az első csoportfoglalkozáson megismerkedsz azzal a mintegy 15 fiatallal, akikkel tíz napig együtt élsz, dolgozol és bulizol. A csoportok teljesen önállóan, a vezetőjük terelgetésével alkotnak. Ti döntitek el azt is, hogy egy adott munkafolyamatban melyikőtök mit vállal: ki lesz például a lap főszerkesztője, a rádióműsor vezetője, vagy ki áll a kamera mögé. Arra biztatlak, hogy bátran vágj bele a melóba, és a tíz nap alatt próbáld ki magad minél több munkakörben: meg fogsz lepődni, hogy egy profi újságíró segítségével és a csoporttársaid biztatásával milyen fantasztikus teljesítményekre vagy képes.

Néhányan az újak közül meg szokták kérdezni, hogy a DUE-táborban vannak-e tanárok. Nos, nincsenek. A táborvezetőség és a táborlakók közötti viszony nagyon közvetlen; a tegeződés például a korkülönbség dacára teljesen általános, mint ahogy a "kinti életben", az újságírók között is.

Egyáltalán: a médiatáborban minden úgy működik, mint a "nagy" média világában, leszámítva ez utóbbi minden rossz velejáróját. De ahogy egy belső mondásunk tartja: az élet sajnos, nem DUE-tábor.

 

Szignáltól szignálig

Az első csoportfoglalkozáson a csoport nevet talál magának. Bármit kitalálhattok, a keresztelőnek csak a fantázia szab határt. A rádiós csoportok még szignált is készítenek maguknak - ebben természetesen profi hangmérnök segít majd.

A szignálra azért van szükség, mert a DUE-táborban több csoport egyszerre tízfelé rohangálva nyüzsög, interjút készít, felvételt forgat, cikket ír, fotózik, előadást hallgat, megbeszélést tart, barátságot köt, strandol, ezért az üzenetek, felhívások leggyorsabban a rádióstúdióból kürtölhetők világgá a szobákba és a fákra szerelt hangszórókon keresztül.

Reggel az ébresztőszignál kelt fel (ha nem dolgoztál egész éjszaka és épp nem az újságotok utolsó példányait hajtogatod), az egész tábornak szóló, kötelező programokat a foglalkozásszignál, az ebédet a kajaszignál, a 23 órakor esedékes pihit pedig a takarodószignál jelzi.

A lap- és műsorkészítésnek jól bevált szabályai vannak a táborban: ezekről mindent megtudsz a csoportvezetődtől és a régi táborlakóktól. Ha valami nem világos: kérdezz! Egy újságírótáborban senki sem lepődik meg, ha kérdezel.

A munkával kapcsolatban a lényeg az, hogy a csoport minden tagja azt csinálja, amihez kedve van, amit meg tud csinálni, és amit elvállalt - de azt csinálja is meg, mégpedig a legjobb tudásának megfelelően és időre! Így garantálható, hogy minden nap megjelenik az újság, és közösen megnézhetjük a tévéműsort, meghallgathatjuk a rádiósok produkcióit.

 

Műsortértékelés, vagy mustra

Esténként, vacsora előtt az egész tábor összeül, és a szakmai vezetők után bárki elmondhatja a véleményét a saját munkájáról, illetve mások produkciójáról - ebből tanulhatsz a legtöbbet, bár kétségkívül nagyon furcsa érzés, amikor hetven másik ember értékeli a teljesítményedet. Ennél már csak az a szokatlanabb, hogy utána az értékeltből értékelő leszel te is! A szakmai vezetők külön is leülnek a csoportokkal, hogy részletesen átdumáljátok a lapot vagy a műsort. Lehetőség van egyéni konzultációkra is. A műsorértékeléshez szempontokat is adunk.

És ha ez nem lenne elég, akkor természetesen lehetőséged van arra, hogy néhány - akár más csoportból érkező - barátoddal összeállva afféle szorgalmi feladatként saját, programon kívüli lapot, vagy műsort készíts, elvégre a médiatábor mégiscsak a diákújságírók kedvenc homokozója! Ami pedig elkészült - legyen az újság, műsor vagy fotó - felkerül a due.hu-ra, megmutathatod a szüleidnek, a tanáraidnak és a barátaidnak.

A látszat dacára azonban a DUE-tábor nemcsak a csoportok megfeszített munkájáról szól: lesznek szakmai előadások, sztárvendégek, vetélkedők, kirándulások, focimeccs, diszkó, és persze néhány méterre ott a Nádas Büfé és a Balaton! Ezekről - és a médiatáborban betartandó szabályokról - azonban inkább a következő részben írok.

 

Herczeg Zsolt (újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó)

Kapcsolódó hírek

Mi történik veled a médiatáborban? 1. rész

A "régi motorosok" ezt csak szórakozásból olvassák el, de akik először jönnek a DUE médiatáborába, azoknak érdemes figyelniük, mert semmi máshoz nem hasonlítható programokat és élményeket tartogatunk nekik, amikre fel kell készülniük.

Mi történik veled a médiatáborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a "régi" táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet. Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó tanácsai újonc táborváróknak, második rész.

Mi történik veled a médiatáborban? 4. rész

Miközben a csoportok éjt nappallá téve dolgoznak a DUE-táborban, természetesen mindig lesz idő (talán jó idő is) a közös programokra, a bulira és a strandolásra. És reméljük, a kevés, de éppen ezért komolyan vett médiatábori szabály betartására is.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság