Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Téli túra és pótszilveszter Szentendre fölött

Ismét túrát szervez kalandvágyó DUE-soknak január első hétvégéjén az egyesület két természetjárója, Herczeg Zsolt és Turányi-Vadnay Szabolcs

A pótszilveszternek is beillő kirándulás idei helyszíne a börzsönyi Nagy-Hideg-hegy volt. Jövőre, 2013. január 5-6-án a Visegrádi-hegységben, a Szentendre fölött található Kő-hegyre visz majd a Zergék és az Őzikék útja.

A szervezők idén egy túlélő vetélkedővel kötötték össze a kirándulást, jövőre viszont egy kisebb (természetesen vizsga nélküli) vidám természetjáró oktatást szerveznek, amelyen a "városiak" megtanulhatnak térképet olvasni, iránytűt, tájolót használni, megismerkedhetnek a turistajelzések rendszerével és mindazzal, amit egy átlagos családi vagy baráti erdei sétán is remekül tudnak majd alkalmazni.

A január 5-én, szombaton reggel startoló túrán a Zergéknek jelentkezők egy hosszabb, az Őzikeként regisztrálók pedig egy jóval rövidebb gyalogtúrán érik el a közös célt, a Szentendre egykori polgármesteréről és természetjárójáról, Czibulka Jánosról elnevezett Kő-hegyi Menedékházat. A Zergékre 2-3 órás, az Őzikékre pedig 1 órás gyaloglás vár. Az utóbbiak javarészt "szintben" haladnak majd, tehát nem sokat kell kaptatniuk.

"Ez a nagyon hangulatos menedékház gépkocsival vagy busszal nem közelíthető meg, de az Őzikéknek így is csak egy legfeljebb hatvan perces, javarészt vízszintes séta lesz a Lajos-forrás parkolójától. Mi természetesen azt szeretnénk, ha a többség a HÉV-állomástól induló Zergének jelentkezne, már csak azért is, mert ez mindenkinek jóval könnyebb túra lesz, mint a nagy-hideg-hegyi." - mondta a DUE Online-nak Herczeg Zsolt.

A 367 méter magas Kő-hegyről csodás panoráma nyílik Szentendrére, Pomázra, a Dunára, sőt tiszta időben Budapest északi részére. A csúcson egy jókora, természetvédelmi oltalom alatt álló tisztáson áll 1933 óta a menedékház, mögötte egy télire befagyó (korcsolyázható!) tavacskával, a közelben kilátóval és érdekes formájú, ember alkotta szobornak tűnő sziklákkal.

A büfével felszerelt menedékházban 24 ember elszállásolására van lehetőség 4, illetve 8 ágyas szobákban. Vezetékes víz nincs, de a tisztálkodás takarékosan megoldható.

Az önköltséges programon csak DUE-tagok vehetnek részt. A költség egy főnek előreláthatóan 6000 forint lesz, amely tartalmazza a túravezetés és a természetjáró oktatás díját, valamint a szombat déli, esti, illetve a vasárnap reggeli étkezést, továbbá a szombat éjszakai szállás árát. (Nem tartalmazza viszont az utazási költséget.)

Ha érdekel a túra, jelentkezz most a due@due.hu címen! (Azt később is eldöntheted, hogy Zerge vagy Őzike leszel, de nagyon fontos, hogy a szervezők minél hamarabb le tudják foglalni a szállást, ezért dönts gyorsan.)

A jelentkezőket a szervezők a Facebookon és e-mailben is tájékoztatják a részletekről.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság