5+1 érdekesség a kávéról

Sokak reggelének szerves része, valamint az ebédek vagy délután programok gyakori vendége egy-egy csésze kávé. Bár eltérő vélemények terjengenek róla a világban, egyesek szerint addiktív, mások szerint jót tesz az egészségünknek, mégis az egyik legnépszerűbb italok egyike. A rendszeres kávéfogyasztók úgy gondolhatják, mindent tudnak kedvencükről, azonban rengeteg olyan tény és érdekesség kering róla, amelyek újdonságnak számíthatnak.

  1. A kecskék találták fel

Egyes legendák szerint a kávét először Etiópiában fedezte fel egy pásztor. Naponta járta a legelőket kecskéivel, akik ismeretlen bogyókat is lerágcsáltak, amelyek szokatlan hatást váltottak ki a viselkedésükben. Sokkal energikusabbak, és gyorsabbak lettek az állatok, ezért a pásztor kipróbálta, hátha neki is beválik. Így is lett, a történet szerint pedig innentől kezdve használták fel a kávébabot az emberek.

  1. Arabica vs. Robusta

Közel 50 féle kávét ismerünk, azonban csak kettőt alkalmazunk fogyasztásra is. Az emberek több mint kétharmada Arabica kávét iszik, mert lágyabb íze, de emellett mégis erős illata van. A fennmaradó százalék a Robusta kávét fogyasztja, amely 50%-kal több koffeint tartalmaz, és sokkal erősebb ízvilággal rendelkezik, mint az előbbi fajta, valószínűleg ezért is kisebb rá a kereslet.

  1. Kávénagyhatalmak

Ennek a kifejezésnek több értelmezését is vizsgálhatjuk. A kávékitermelés több mint fele Brazíliában történik, a világ jelentős részét ők látják el a szemekkel. Fogyasztásban azonban bármennyire meglepő, a finnek állnak az élen. Itt a napi kávémennyiség egy főre 5 csésze kávénak felel meg.

  1. Power Up!

Az ebédidei vagy délutáni kávé után, ha van lehetőséged, pihenj le egy kicsit. 15-20 perc relaxálás csodákra képes az ital elfogyasztását követően, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy felszívódjon a kávé a szervezetben, és új erőt adjon a fogyasztójának. A hatás valóban megkérdőjelezhetetlen, energikusan, felfrissülve folytathatod a napodat a „chillezés” után.

  1. Gépesítés nélkül is működik

A kávé a világ második legnagyobb mennyiségben forgó kereskedelmi áruja az olaj után. Rengeteg embert foglalkoztat a kávéipar, a becsült érték kb. 25 millió fő. És bár kevesen gondolnák, de ebbe beletartoznak azok a munkások is, akik a kávébabot leszedik a fákról. Igen, a kávét még mindig manuálisan gyűjtik össze profi kávészedők kosarakba, egy napi adag pedig kb. 100 kg-nak felel meg.

+1.  Cat poop coffee

A Kopi Luwak elnevezésű kávé nagy népszerűségnek örvend, főleg azóta, mióta az „előállításról” készült videók kezdtek el keringeni az interneten. Már a neve is elég árulkodó, de elsőre mégsem hiszi el senki, hogy igaz, és tényleg macskaürülékből nyerik ki a szemeket. Pedig így van. Pontosabban egy Indonéziában őshonos macskaféle, a cibetmacska (pálmasodró) végtermékéből készítik a világ egyik legdrágább és legexkluzívabb Arabica kávéját. Az állatok kizárólag a kiváló minőségű termésből hajlandóak enni, de csak a pirosra érett bogyókat tudják megemészteni, a kávébabot pedig nem, így azok egyben távoznak a cicákból. Ebből nyerik ki a kávét, és pörkölik meg utána. Az árát pedig az magyarázza, hogy kis mennyiséget tudnak előállítani ebből a különlegességből, így mindössze pár száz kiló az éves adag.

Panulin Boglárka