Hogyan vásárold meg okosan álomautódat?

Hogyan vásárold meg okosan álomautódat?

Az autóvezetés az egyik legizgalmasabb dolog az életünkben. Sokan a gimi vége felé már elgondolkoznak a jogosítványon, amit általában meg is szereznek. Utána jön a kérdés: és mit vezessek? Mint mindig, most is Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő segít át minket a nehézségeken.

Az első időkben igyekszünk mi vezetni, bárhova megy a család. Aztán kölcsönkérjük a családi autót mindenféle fontos útra. Ha szerencsések vagyunk, és már bizonyítottunk, akkor nem küldenek el szüleink azzal a mondattal: „Ezt biztos nem fogod vezetni, mert összetöröd.” Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, akkor elkezdhetünk gyűjteni egy saját csodajárgányra… Nézzük, milyen fogyasztói jogaid vannak járművásárláskor, és mire kell figyelned akkor, ha autót szeretnél vásárolni.

Milyen jogaink vannak?

Egy autó vásárlásánál általánosságban hasonló fogyasztói jogaink vannak, mint bármely más eszköz esetében (pl.: mobiltelefon, bútor stb.). 2021 január 1-től azonban életbe léptek az új jótállási szabályok. Ennek értelmében a korábbi fix 1 év helyett akár 2-3 év is lehet a gépjárművek jótállási ideje, ez a vásárolt jármű árától függ. (Az új, értékhatáros szabály minden termékre vonatkozik, de mi most kifejezetten a járművekkel foglalkozunk – a szerk.)

„Ha a megfizetett bruttó vételár 10 000 és 100 000 forint közé esik, akkor 1 év jótállást, ha 100 000 és 250 000 forint közé, akkor 2 évet, ha pedig a 250 000 forintot is meghaladja, már 3 év jótállást kell biztosítani a vevő számára” – foglalta össze Siklósi Máté. Ez a szabály ugyanakkor csak újonnan vásárolt autókra vonatkozik, kötelező jótállás használt termékekre nem terjed ki. Amennyiben a jótállási időn belül a gépjármű elromlik, és ez a hiba, vagy ennek a hibának az oka nem az átadás után keletkezett, akkor a cégnek javítani kell a hibát vagy adott esetben a pénzt is vissza kell téríteni. A jótállás nem vonatkozik az átadás után keletkezett hibákra. Ilyen például, ha nem volt az autó karbantartva, túl lett hajtva, megrongálódott vagy balesetet szenvedtünk vele.

Mikre kell figyelni használt autó vásárlásánál?

Kispénzű egyetemistaként, elsőmunkahelyes fiatalként gazdaságosabbnak tűnik, ha használtan vesszük meg álomautónkat, mert olcsóbb – a beszerzése. Mire kell ilyenkor figyelni? Vagy magánszemélytől vagy egy használt autókkal foglalkozó autókereskedésből vásároljuk meg gépjárművünket. Minden esetben fontos, hogy írásban is le kell fektetni az adásvételt szerződés formájában, erre igen sok sablont találni az interneten is. A szerződésben rögzíteni kell azokat az adatokat, amik az autó forgalmijában is szerepelnek, mert ezek azonosítják a járművet. A formaszerződések segítenek ebben is. A vásárlás előtt mindenképp kérdezzük le a gépjármű adatait, és vessük össze az eladó által megadottakkal. Így megelőzhetjük egy lopott, vagy rommá tört autó vásárlását, és jól jöhet, ha saját autónkat tulajdonították el. Erre főleg magánszemélytől vásárolt autók esetén ajánlott odafigyelni, de okos ember a cégeket is csekkolja. Az autó adásvételéhez nem szükséges ügyvéd, mindössze két tanú kell, illetve a szerződésben csupán az autó legfontosabb adatait kell rögzíteni, emellett meg kell adni a felek személyes adatait és a vételárat is. Ezt legalább három példányban kell készítsük, hiszen az eladón és a vevőn kívül egy kell az okmányirodának is. Ez fontos, mert a gépjárművet kötelesek vagyunk 15 napon belül a nevünkre (tulajdonunkba) íratni. Magyarországi okmányokkal rendelkező autó esetében szükséges a törzskönyv és a forgalmi is.

Használt autó vásárlásakor a fogyasztói jogok nagyon korlátozottak, hiszen az egy éves szavatossági jogot lényegében csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha az autót kereskedő adja el nekünk (a szerződésen az ő neve van, nem bizományosi értékesítőként ad el), és magánszemélyként vesszük – mondta el Siklósi Máté. Ez azért van, mert a szavatossági kötelezettséget szakszerűen csak egy profi cég tudja ellátni, ha ismerőstől szerezzük az autót, neki nem kötelessége utána bármely hibával foglalkozni, mert nem szakértő, nem tudhatta, milyen állapotban adja át a járművet. A márka nélküli kereskedőknél (gúnynevükön murvás vagy kavicsos autókereskedők) nagyon gyakori, hogy bizományosi értékesítésben veszik át az autót. Tehát akitől a kereskedés átveszi az autót, az csak akkor kapja meg az árát, amikor a kereskedő eladta az autóját. Ilyen esetben már magánszemély a tényleges eladó, akivel szemben rettentően nehéz – lényegében lehetetlen – a szavatossági jogot érvényesíteni. Ezért fontos még a vásárlási döntés előtt utánajárni, ki az autó tényleges tulajdonosa, sokkal biztonságosabb a kereskedőtől magától vásárolni gépjárművet. Ez esetben, a törvény alapján a kereskedőnek 1 év szavatosságot kell biztosítania a használt járműre. A vevőnek kell észben tartania, hogy az első hat hónapban fordított a bizonyítás, ami azt jelenti, hogy az első hat hónapban a jótálláshoz hasonló a jogi helyzet. A kereskedő hiba esetén csak akkor mentesülhet a jótállás kötelezettsége alól, ha kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy a hiba nem volt meg a vásárláskor, illetve, hogy azt a fogyasztó rendeltetésellenes használata okozta. „Érdemes a megvétel előtt rögtön szervizbe vinni az autót, hogy megkíméljük magunkat a váratlan helyzetektől. A korrektebb tulajdonosok nem zárkóznak el az elől, hogy tudatosabb döntést hozhassunk a saját szerelőink tanácsai alapján.” – javasolta Siklósi Máté szakértő.

Érdemes megfontolni, melyik verzió éri meg jobban, illetve melyiket engedhetjük meg magunknak. Ha mindenképpen nyitva akarjuk tartani a szavatosság, azaz a reklamáció lehetőségét, érdemes márkakereskedésekből vásárolni. Drágább lehet elsőre, viszont kisebb a lehetősége annak, hogy pár héten belül az autó végleg összeessen alattunk, és így az olcsón megvett autó javíttatására költsünk százezreket.

Mi a helyzet a biztosítással?

Biztosítást a saját nevünkben akkor köthetünk, ha már korunktól és jogosítványunktól fogva alkalmasak vagyunk a vezetésre. Egy biztosító viszont megteheti, hogy hátrányos helyzetbe hozza a kockázati besorolás alapján a fiatalabbakat, azaz gyakorlatlanabb sofőröket (tehát több pénzt kér el ugyanazért a biztosításért), vagy épphogy le akarja őket kötni a céghez, így olcsóbb biztosítást fog kínálni.

(Vincze-Hajnal Blanka)


A mellékletet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a „Fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek támogatása” program keretében.

Innovációs és Technológiai Minisztérium - Munkavédelem - Foglalkoztatás-felügyelet :.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan vásárold meg okosan álomautódat?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan vásárold meg okosan álomautódat?

Oszd meg a Facebook-on!

X