Mentsük meg a tengert

Mentsük meg a tengert

Egyes becslések szerint jelenleg 150 millió tonna műanyag van jelen a világ tengereiben, ez 867.053 darab bálna tömege és évente ez átlagosan 4,8-12,7 millió tonnával növekszik. Mondanom sem kell ez nagyon káros dolog, ami ellen tennünk kell. Hogy hogyan, azt ebből a cikkből megtudhatjátok.

Az emberiség nagy része annyira még nincsen tisztában tengereink szennyezésének súlyosságával, sokan nem is tudnak ezek hátrányairól. A világon nagyon elterjedtek a hálók, műanyagok és egyéb vízi szennyeződések miatt haldokló állatok képei, de még mindig nem tud róla mindenki és még nem mindenki tért észhez az üzletek varázsától, szóval még mindig több tonnányi szemetet termelünk napról napra.

Mindenki természetesen a saját igényei szerint akar élni, mindenki egyre többet, egyre jobbat akar, de abba belegondoltál már abba, hogy az igényeink a mi felelősségünk, ami kihatással van más emberekre? Az eszébe jutott már valakinek, hogy mindenki felelőssége és kötelessége, hogy a jövőben élő embereknek egy egészséges és boldog földet adhassunk át?

Még ha mindez szomorúan és nagyon keményen hangzik vannak már emberek, akik felismerték a helyzetet, kibújtak a nagy márkák szorításából és elkezdtek cselekedni, elkezdtek szimbiózisban élni a környezetükkel. 2 vállalkozást hoztam nektek, akikre igaz ez az állítás. 

  1. Philomén

Talán sokan nem is tudnak róla, de a divat világa sem a vízi, sem a földi légkör vagy állatvilág számára nem előnyös, valamint sokszor etikátlan. Rengeteg márka készítteti a ruháit nevetségesen alacsony bérért bajban lévő szegényebb népcsoportokkal, de mind ezek ellenére ezen ruhák előállítása gyári körülmények között zajlik, amely rengeteg energiát használ fel és kimondhatatlanul sok szemetet és káros anyagot termel, amik a légkörbe vagy esetleg a tengerbe is kerülhetnek. A Philomén magyar márka a tengereket, óceánokat szennyező anyagokat hasznosítja fel ruhái készítésekor (halászháló, nejlonok) ezzel is megóvva a földet és tisztítva az óceánokat.

  1. Covecollections

A világ minden táján megtalálhatóak az ékszerek, még a szegényebb területeken is, sőt már a régi időkben is díszítették magukat az emberek különböző ékszerekkel, viszont ezeket ma már szalagon gyártják, mint sok minden mást. Már szinte nem is létezik egy igazi, eredeti nyaklánc, esetleg fülbevaló vagy ha létezik is, szinte megfizethetetlen az egyedisége. De mi van ha azt mondom, hogy lehetsz igazán egyedi egy sima, nem milliárdokba kerülő gyűrűvel is az ujjadon? Matilda a dél-devoni lány már kiskorától kezdve a játszóterének tekintette a strandokat, tengereket, melyekből mára már egy egész vállalkozást is létrehozott, ami Covecollections név alatt fut. A tengerből kiszedett köveket, úgynevezett tengerüvegeket használja fel és készít ezekből bámulatos és egyedi ékszereket.

  1. Akik a közösségi médiában tevékenykednek

Ezek a hatalmas vállalkozások csak egy részét képezik a küzdelemnek, nem lennének egészek azon Youtuberek, Tiktokkerek és egyéb tartalomgyártók nélkül, akik mindezekre pluszban segítik felhívni a figyelmet és rengeteg tanáccsal látják el az embereket nap mint nap. Ezen felsorolásba tartozik például a Vászonzsákoslány YouTube-csatorna, akinek vezetője Antal Éva a low waste életmódról, valamint a vegánságról készít tartalmakat (a vele készített interjút itt olvashatjátok) valamint a Tiktokon már valószínűleg sokan találkozhattatok Csillával, aki a Tebeshop profilt üzemelteti, ahol a low waste életmódról látja el a rajongóit különböző tippekkel, tanácsokkal és mindemellett egy csomagolás mentes boltot is üzemeltet. 

Összességében minden fontos, amit csak képes vagy megtenni a környezetedért, hiszen már ez is egy előrelépés a jobb élet felé és sose gondolj arra, hogy nincsen értelme csinálnod, hiszen egyetlen ember is sokat számít a Föld életében. Légy tudatos és óvd a környezeted!

Ha számodra is fontos vizeink védelme, teszteld tudásod a Nagy Diák Klímateszten, ahol értékes nyeremények várnak rád!

(Borsos Anikó Noémi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Mentsük meg a tengert

Oszd meg a Facebook-on!

Mentsük meg a tengert

Oszd meg a Facebook-on!

X