Jön az új Jóbarátok film!

Jön az új Jóbarátok film!

A videó a Facebookon azt állította, hogy a sikeres sorozat szereplőgárdája egy nagy, egészestés filmhez állt össze, és a filmet áprilisban a mozikban is láthatod. A videó Will Ferrel amerikai színész oldalán jelent meg.

Az oldalt hamarosan átnevezték (merthogy sosem volt a színész valódi oldala), majd törölték azt. Az ügyesen összevágott videónak pedig körülbelül annyi köze volt egy közelgő hollywoodi szuperprodukcióhoz, mint teknősnek az akadályfutó világbajnoksághoz. És bármekkora bődületes baromságnak tűnik egy ilyen kamuvideó, amiről tisztán és elsőre is kivehető, hogy átverés, ez a tény nem akadályozta meg a Facebook használóit abban, hogy a törlés előtt 600 ezren kedveljék, 700 ezren megosszák és több mint 56 millión megnézzék az „előzetest”.

Ha ezen a híren egy jót mosolyogtál, mondunk egy komolyabbat. 2017 novemberében terjedt el egy alkalmazás, ami ártatlan, gyermeki tréfát kínál a szolgáltatásként. A vásárló megadott egy telefonszámot, méghozzá annak a telefonszámát, akit meg akart viccelni. Ezután egy +3650-es körzetszámmal ellátott telefonszámról hívás érkezett a „megviccelt félhez”, aki valamilyen kamu információt hall. Volt, akit azzal kerestek meg, hogy nem fizette be a gyorshajtásért kiküldött csekket, de akadt olyan is, akivel azt közölték, hogy autójával összetörtek egy másik járművet. Az átverők egy listából választhatták ki az előre definiált átverés szövegét, majd megadják az áldozat telefonszámát, az applikáció pedig tárcsáz és rögzíti a hívást, majd elküldi a felvételt a megrendelőnek. Olyan is volt, akit azzal vádoltak meg, hogy feljelentést tesznek ellene, mert túl hangosan ugat a kutyája, vagy tudják, hogy megcsalja a feleségét.

Az átverés ártatlannak tűnhet, de nem az. Amíg az első esetben csak elvett 3 percet az életedből egy láthatóan 20 évvel ezelőtti sorozatból összevágott kamuvideó (és maximum az ismerőseid előtt felépített renomédat rombolod annak megosztásával), addig az utóbbival maradandó sebet okozhatsz másoknak. Ahogyan te is lehetsz áldozat, ha teret adsz az átveréseknek.

 

2019. szeptember 13.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,098RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Jön az új Jóbarátok film!

Oszd meg a Facebook-on!

Jön az új Jóbarátok film!

Oszd meg a Facebook-on!

X