Kiszámíthatóak vagyunk, de cserébe megkönnyíti az életünket: jelenlétünk a digitális világban

Kiszámíthatóak vagyunk, de cserébe megkönnyíti az életünket: jelenlétünk a digitális világban

Magyarország népességének közel 90 százaléka internethasználó. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság júniusi felmérése alapján a legtöbbet a 24 és 44 év közöttiek vannak jelen a digitális világban, közel 98%-uk rendszeresen internetezik. Az arány egyre növekszik a kisgyermekek, azaz az 5 évnél fiatalabbakat illetően is. Nem csoda hát, hogy a 21. század egyik legtöbbször előkerülő témája mára tudománnyá nőtte ki magát, és olyan súlyos kérdésekre kutatja a választ, mint például, hogy hogyan hat ez a fajta jelenlét a társadalomra.

Mit is jelent pontosan ,,digitálisan jelen lenni”?

Tulajdonképpen mindenki jelen van digitálisan, aki bármilyen kontaktusban áll valamilyen okos eszközzel vagy az internettel, legyen az egy páratartalom mérő a kerti faházban vagy egy hírportál napi látogatása. Tudtad, hogy 6,2 millióan használnak CSAK okostelefont hazánkban? Ez több, mint a teljes népesség 63 százaléka. Ez a szám egyre gyorsabban növekszik, ami leginkább annak köszönhető, hogy a világ hipergyorsasággal ölti magára azt a hálózatfonálból kötött digitális köntöst, ahol minden egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb. A kényelem sok időt megspórol nekünk, és mivel az idő pénz, természetes, hogy prioritásaink ekörül forognak. Ennek persze megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Amiért jó

A digitális jelenlét nem csak a mindennapjainkat könnyíti meg, hanem jelentősen segít redukálni a különböző helyzetekből fakadó problémáinkat is. Ráadásul sokrétűségének köszönhetően nem csak a közösségi médiáról vagy a videojáték-függőségről beszélhetünk. A páratartalom mérőn ugyan nincsenek játékok, de cserébe néhány gombnyomással adatokat kaphatunk a kerti faház levegőjéről, és annak alapján válaszokat nyerhetünk olyan kérdésekre, mint például „be fog-e penészedni a fal télen?”, ami nem elhanyagolható téma, ha többmilliós károkat okozhat az információhiány.

Emellett sokat segít fejlődnünk is, ha a megfelelően használjuk ki a digitális világ adta lehetőségeket. Mi válogatjuk ki, milyen formában szeretnénk olvasni, de hatalmas előnyt jelent például a könyvek elektronikus elérése. Az e-book legegyszerűbb verzióján is több száz könyvet lehet eltárolni, ezzel helyet és költséget spórolhatunk.

Az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan eszközök, amik segítik, megkönnyítik a tanulást. Még akarattal sem kerülheti el a legkisebb gyermeket sem a digitális világ, így nem megvonni kellene az eszközt tőle, hanem megtanítani arra, hogyan használja felelősen azt.

Árnyoldalai

Digitálisan jelen lenni annyit tesz, hogy visszakereshető adat leszel ebben az óriási halmazban. Teljesen mindegy, hogy csak a páratartalom mérő adatait olvasod vagy egy híroldalt böngészel, nyomot hagysz magad után, amivel hozzájárulsz e hatalmas szekunder univerzum bővüléséhez. Egy online felhasználó adatainak bizonyos részei már nem csak az ő birtokában vannak, ennek pedig súlya és jelentősége van különböző helyzetekben. Ezt hívják digitális lábnyomnak, mellyel beazonosíthatóvá válunk és következtetni lehet a tevékenységeinkre. Így az ember könnyen kiszámíthatóvá válik, általa a megfelelő módszerekkel pedig befolyásolhatóvá is. Sok esetben ezzel visszaélhetnek, például az adathalász weboldalak vagy álprofilok, amik pénzt akarnak kicsalni a képernyő túloldalán mit sem sejtő emberből. De nem kell ilyen messzire sem mennünk, ha csak arra gondolsz, hogy ha a telefonod mellett beszélgetsz a jövő évi nyaralási terveidről, azonnal nyaralási tippekkel bombáznak majd a különböző applikációk.

Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogyan vagyunk jelen a digitális világban, nem csak a magunk, de mások érdekében is.

(Németh Fruzsi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kiszámíthatóak vagyunk, de cserébe megkönnyíti az életünket: jelenlétünk a digitális világban

Oszd meg a Facebook-on!

Kiszámíthatóak vagyunk, de cserébe megkönnyíti az életünket: jelenlétünk a digitális világban

Oszd meg a Facebook-on!

X