,,Nincs ahhoz fogható érzés, amikor az ikertestvéreddel nyersz meg egy bajnokságot” – interjú Vetor Nikollal

Hét magyar bajnoki cím párosban, kettő egyéniben és most csak pár eredményt említettem Vetor Nikol, 18 éves tollaslabdázó elképesztő eredményei közül. Általánosítás nélkül kijelenthető, hogy a lányok többsége táncot vagy röplabdát választ, ha sportról van szó, ám Nikol esetében ez máshogy alakult. Kezdetben focizott, majd az akkoriban még szintén tollaslabdázó nővére (Vetor Szonja) hatására ütőt fogott. Igazi sportos családban nőtt fel, nővére mellett ikertestvére, Tánya is válogatott szinten tollasozott, igaz, ebben már csak Nikol viszi tovább a Vetor család hírnevét. Focis múltja miatt jobban szeret csapatban, jelen esetben párosban játszani, így már csak erre koncentrál. Többször is előfordult már, hogy nővérével, illetve ikertestvérével játszott párosban hazai és nemzetközi szinten egyaránt (többek között Európa-bajnokságon), válaszolta kérdésemre a Dunakeszi versenyzője. Alábbi interjúnkban többek között szót ejtünk a testvérek közötti rivalizálásról, a lemondásokról, a tollas itthoni helyzetéről, valamint a jövőbeni célokról is.

 

Milyen érzés, amikor a testvéred áll ott melletted egy-egy mérkőzésen?
Nincs ahhoz fogható érzés, amikor a testvéreddel, főleg az ikertestvéreddel nyersz meg egy meccset, akár bajnokságot, nagyon különleges dolog.

Ha egy döntőben egymás ellen játszanátok, félre tudnátok tenni a köztetek lévő kapcsolatot?
Volt már rá példa, igaz, akkor még kisebbek voltunk, de játszottunk egymás ellen. Azt a meccset én nyertem, majd jött a páros döntő, ahol viszont már együtt játszottunk, ami lelkileg ezek után nehéz volt, főleg számára, így sajnos kikaptunk.

Amikor párosban játszotok az könnyebbséget jelent, mert ott vagytok egymásnak, ha kell, bátorítjátok a másikat, vagy inkább nehézséget, mert nem csak rajtad múlik az, hogy mi történik az adott meccsen?
Nagyon kétes, mert ugyanúgy, mint például fociban, itt is, ha neked nem annyira megy, ki tud segíteni a társad, viszont ha neki megy kevésbé, azt már máshogy kell tudnod kezelni. Kémiailag nagyon érezni kell a másikat, nagyon össze kell hangolódni, de nekem ez egyre könnyebben megy, úgy érzem felnőttem már a feladathoz.

Mit jelent most számodra a tollas, egy hobbit, amiben kiteljesedhetsz, vagy egy sportot, amire a jövődet is építheted?
Magyarországon a tollasra még nem igazán lehet építeni, vagyis nagyon nehéz, de akkor 100%-ban erre kell fókuszálnod minden téren. De én, még így is, hogy nem tudom ennek szentelni az életem, a napjaimat sokkal inkább e köré, mintsem az iskola köré építem, ami nem feltétlenül jó, de persze megtalálom az összhangot tanulás és sport között.

A versenysport nagyon sok lemondással jár, neked ez miben nyilvánul meg, vannak bulik például?
Nagyjából évente egyszer-kétszer járok bulizni, örülök, ha tudok pihenni egy kicsit, mert épp nincsen edzésem vagy versenyem, így nekem sokkal inkább a pihenésről szólnak a szabad hétvégéim, mintsem a bulizásról, de nincs ezzel semmi bajom, nem panaszkodom.

 

Szerinted minek köszönhető, hogy korod ellenére hétről-hétre a dobogó tetején állsz már a felnőttek között is?
Fejben nagyon erős vagyok, talán ezt tudnám kiemelni, de mindig is szerettem felnőttek között játszani, ott kisebb a teher, nincsenek akkora elvárások, így a mentális oldala miatt talán könnyebben feléjük tudok kerekedni.

 

 

Hogy néz ki egy átlagos heted, mikor vannak edzések, versenyek?
Heti öt edzésem van, de ennél lehetne sokkal több is, majd lesz is, de most az érettségi miatt ezt is levisszük négyre. Hétvégén vannak a versenyek, így abszolút tele van a naptáram, nagyon sűrűk a napjaim.

Hogyan látod a tollas jelenlegi helyzetét Magyarországon?
Egyre elterjedtebb, egyre többen választják ezt a sportágat, de sajnos azt kell mondanom (és ezen remélem, hogy nem sértődik meg senki), hogy az utánpótlás sokkal gyengébb, mint akár öt évvel ezelőtt volt, amikor mi voltunk kicsik.

Milyen céljaid vannak mind egyénileg, mind szakmailag az elkövetkezendő évekre?
Most nagy dilemmában vagyok, hogy egyből menjek-e egyetemre, vagy hagyjak-e ki egy évet, most elsősorban ezen gondolkozom, de a tollast is előtérbe helyezem, nagy motivációm van, így, hogy a felnőttek között is magyar bajnok lettem. A tollasban inkább hosszú távú céljaim vannak, Európa Játékok, világbajnokság stb..

Az Olimpia ott lehet már a szemed előtt?
Az Olimpiával az a baj, főleg párosban, hogy magyar ember nem jutott még ki, Európából is csak hárman kvalifikálhatják magukat, így az inkább egy álom, mintsem egy hosszú távú cél.

                                                                                                                                  (Berki Dániel)