okosbutor

Fülhallgató: tényleg megsüketülhetsz tőle?

Fülhallgató: tényleg megsüketülhetsz tőle?

A zene életünk része, és állítom, hogy mindenki életében van egy olyan dal, ami nagy hatással van rá. A fülhallgató pedig egy tökéletes eszköz ahhoz, hogy telefonba, vagy valamilyen zenelejátszóba csatlakoztatva bárhol hallgathassuk kedvenc dalainkat, kicsit kiszabadulva a külvilágból. Sokaknak már szinte elképzelhetetlen az utazás. De mennyire van káros hatással a hangosan hallgatott zene az egészségünkre?

Halláskárosodás

A fülhallgatót könnyű magunkkal vinni, nem foglal nagy helyet, és bárhol hallgathatunk vele zenét anélkül, hogy másokat zavarnánk ezzel, tehát egy kifejezetten hasznos eszköz. Viszont fontos tudni hogyan használjuk helyesen, anélkül, hogy károsítanánk vele a hallásunkat. Ha maximum hangerőn hallgatunk zenét, az a dobhártyát és az egyéb hallószerveket 85 decibellel terheli, emiatt pedig folyamatos használat mellett, 15 perc után már fennáll a halláskárosodás veszélye. Ugyanis akár a 105 decibel értékét is képes elérni egy fülhallgató!

Azért, hogy érthetőbb legyen mennyi is az a 105 decibel, nézzünk néhány példát!

A levegővétel nagyjából 30 decibel, egy átlagos beszélgetés hangereje 60 decibel, a telefoncsörgése 80, míg egy forgalmas autóút mellett elhaladva körülbelül 85 decibel terheli a fülünket. A 105 decibel pedig már egy zúzós rockkoncert hangerejével ér föl.

De miként károsítja a hallószervünket?

A belsőfülben található hallószőröcskék továbbítják a hangot az agyba. A nagy zaj viszont károsítja ezeket a szőröcskéket, amik emiatt a hangot csak részben, vagy egyáltalán nem tudják továbbítani. Mivel a fül nem regenerálódik, így ahogy egyre több hallószőröcske károsodik, a hallás is folyamatosan romlik.

Fülfájás

Dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész egyik előadásában arról beszélt, hogy a hallójárat a fülhallgató használatától is fájhat, ugyanis egy idő után nyomja a hallójárat szöveteit. A bőr ezáltal pedig megsérülhet, és könnyen elfertőződhet ezen a helyen. Továbbá a fülhallgató közvetlenül nyomja a bőr alatti porchártyát és csonthártyát, ez pedig több óra használat után kellemetlen, fájdalmas érzést válthat ki. Ezért is ajánlja az eszköz kevesebb használatát, vagy pedig a szivacsos borítású fejhallgatót, amely jobb, kényelmesebb, és kevésbé károsítja a fület.

Egyéb negatív hatások

Fülfertőzést is okozhat a fülhallgató, ha rajtunk kívül más is ugyanazt használja, mivel a fülben élő mikrobák rátapadnak az eszköz felületére. Ezek pedig közös használat mellett megfertőzhetnek másokat, ami pedig a fül gyulladásához vezethet. Így fontos, hogy a fülhallgatónkat, illetve a fejhallgatónkat ne osszuk meg másokkal!

Egy másik hátránya ezeknek az eszközöknek, hogy használatuk miatt a levegő útja elzáródik a fülcsatornában, ezzel megakadályozva a hallószerv szellőzését, ami fülgyulladást, a fülzsír felszaporodását és halláskárosodást eredményezhet. Ezért is fontos, hogy ne használjuk túl sokat ezeket az eszközöket!

Legvégül pedig a műanyag felület érintkezése a bőrfelülettel allergiás reakciót is kiválthat, mint például bőrviszketést, bőrpírt vagy kiütést.

Életünkre is negatív hatással lehet

Sokan nemcsak tömegközlekedési eszközökön, vagy otthon hallgatnak zenét fülhallgatóval, hanem akkor is, amikor mozgásban vannak, például futás, kocogás, biciklizés vagy séta  közben.

Ekkor viszont a halláskárosodás, vagy egyéb hallószervi problémákon túl akár saját életünket is veszélybe sodorhatjuk! Nem egy olyan esetről számolt már be a sajtó, hogy bizony a fülhallgatóval hallgatott hangos zene miatt vesztette életét valaki, mert nem hallotta, mi történik körülötte. 2019-ben például Monorierdőnél egy fiatal fiút azért gázolt el a vonat, mert zenehallgatás közben nem hallotta, hogy közeledik.

Emiatt érdemes mellőzni közlekedés közben a fülhallgatót, illetve a fejhallgatót is, hogy ne zárjuk ki magunkat a külvilágból!

Már több helyen is járdafelfestések jelzik a gyalogosoknak a zebránál, hogy nézzenek fel a telefonjaikból, vegyék ki a fülhallgatót, amikor átkelnek az úttesten, ezzel elkerülve a figyelmetlenségből adódó baleseteket.

Mikre érdemes figyelni fülhallgatóhasználat közben?
  • Mértékkel használd, ne hallgass túl sokáig hangosan zenét! Legfeljebb 60 percet használd naponta és 60%-os hangerőn! A telefon általában jelez, ha elérted a hangerő azon értékét, amely már káros lehet hosszú távon.
  • Érdemes 15 perces szüneteket tartani zenehallgatás közben.
  • Gumi- vagy szivacsborítású fülhallgatót válassz, amelynek a borítását rendszeres használat esetében havonta egyszer érdemes cserélni.
  • A füldugós eszközök nagyobb veszélyt jelentenek, érdemes inkább fejhallgatót használni, amely a fülre kívülről simul rá. Viszont ha mégis a fülhallgató mellett döntesz, válassz inkább zajszűrőset! Ezzel nem kell nagy hangerővel hallgatnod a zenét, ahhoz hogy élvezhető legyen, így védve füledet.
  • Ne oszd meg másokkal a fej- vagy fülhallgatódat, mivel fertőzést okozhatnak!
  • Kerüld a használatát közlekedés közben, mert könnyen lehet baleset okozója!

A fülhallgató egy igazán kedvelt és hasznos eszköz, segítségével elvonulhatunk kicsit, relaxálhatunk, de mint mindennél, ennél is fontos, hogy ismerjük a helyes használatát, és vigyázzunk az egészségünkre, életünkre!

(Zachariás Zsuzsanna)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,062RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Fülhallgató: tényleg megsüketülhetsz tőle?

Oszd meg a Facebook-on!

Fülhallgató: tényleg megsüketülhetsz tőle?

Oszd meg a Facebook-on!

X