Miért blokkolnak le az őzek az úton?

Miért blokkolnak le az őzek az úton?

Miért van annyi baleset az őzek miatt? Mit keresnek az utakon? Ezek jó kérdések, de a legfontosabb az, hogy ha már látják a veszélyt, miért nem menekülnek? Összeszedtem nektek pár lehetséges választ, amelyekkel talán megérthetjük szegény patásokat.

Nyár közepén megkezdődik az őzek násza, azaz a párzási időszak, és ezzel együtt a fokozott vadveszély is, hiszen ezen állatok ilyenkor gyakrabban vonulnak át az utakon, ezzel nagy baleseteket és károkat okozva a sofőröknek. Az ilyen szerencsétlenségeket elszenvedők megtapasztalhatták már, hogy főként sötétben, az állat vagy megdermed, vagy hirtelen inkább a jármű irányába ugrik, mintsem elmenekül. Ennek az okára még nem született konkrét válasz, de azért feltételezéseink már vannak. Jöjjenek is a lehetséges indokok!

1) Kíváncsiság
Egyesek úgy gondolják, hogy az állat alapvető érdeklődése, kíváncsisága okozhatja leblokkolásukat, hiszen az őzek alapvetően felettébb érdeklődő állatok, és ez az, ami gyakran vesztüket jelenti. Ezek az állatok főként a szabadban, erdőkben, mezőkön élnek, és ezekhez az életkörülményekhez vannak szokva, ennek következtében egy autó új dolog számukra, és érdeklődnek irántuk, főképp éjszaka, mikor a járművek erős fénnyel közelednek.

2) Félelem
Hétköznapjainkban mi emberek is sok élethelyzetben le tudunk blokkolni, és ez természetesen az állatokra is igaz. Éjjel, a sötétben reflektorfénnyel érkező, gyorsan mozgó gépkocsi ijesztő lehet az úton átszaladó állatnak, és a hirtelen erős fény és zaj hatására leblokkolhat. Már a távolról érkező jármű szaga is felzaklathatja, irritálhatja, hiszen az őzeknek kifejezetten jó a hallásuk és a szaglásuk.

3) Látás
Régebben az emberek úgy gondolták, hogy az őzek látása rossz, mert nem veszik észre a vadászt a vadászlesen – azonban ez egyáltalán nem igaz. A vadászt tényleg nem veszik észre, de ennek szimplán az az oka, hogy az őzek számára az égbolt teljes mértékben érdektelen, és felfelé korlátozottan látnak, valamint futás közben, ahogy fel-le mozog a fejük, úgy nehezebben vesznek észre dolgokat, például az autót is, ezért leblokkolhatnak a számukra hirtelen jött jármű láttán.

4) Védekezési mechanizmus
Az összes állat, ezáltal az őzek viselkedésébe is bele van kódolva az, hogy a veszély elől menekülniük kell. Viszont a természet adott nekik egy „B” tervet is, ha már az első csődöt mondana. Sok állat védekezik azzal, hogy megdermed, és mozdulatlan marad, esetleg halottnak tetteti magát, és ezzel megmenekül a tényleges elhalálozástól. Az őzek leblokkolásának oka lehet az is, hogy ezzel szeretnének védekezni, sajnos elég sokszor sikertelenül.

Összességében figyeljetek oda magatokra és a titeket körülvevő állatvilágra is, hiszenmindannyian egy körforgás részesei vagyunk! Járj figyelmesen és vezess óvatosan!

Borsos Anikó Noémi

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Miért blokkolnak le az őzek az úton?

Oszd meg a Facebook-on!

Miért blokkolnak le az őzek az úton?

Oszd meg a Facebook-on!

X