Óceántisztítás felsőfokon

Óceántisztítás felsőfokon

70 millió tonna. Soknak tűnik ugye? Csak, hogy kicsit közelebbivé tudjuk tenni ezt a hatalmas számot, ekkora tömeget nyom 11 és fél millió afrikai elefánt. Sőt, ekkora a súlya 110 darab An-225-nek, ami nem más, mint a világ valaha készült legnagyobb és legnehezebb repülőgépe. De ennyit nyom megközelítőleg az a szemétsziget, ami a Csendes-óceánon, az amerikai kontinenstől nem messze úszkál. Ráadásul ez még mindig csak egy közelítő szám, a világ tengereiben úszó szemét mennyisége ennek akár többszöröse is lehet. De mégis mit lehet ezzel tenni? Kik tudnak egyáltalán tenni valamit? Te, én, vagy bárki, aki ezt a cikket olvassa, mennyi hatásod van ennek a szemétnek a mennyiségére?

The Ocean Cleanup

Annak ellenére, hogy Greta Thungberg már az év embere díjat is megkapta, véleményem szerint van egy úriember, aki a kevesebb médiafigyelem ellenére már évek óta a legtöbbet teszi az óceánokért. Ő nem más, mint a holland Boyan Slat. Slat 10 éve, mindössze tizenhat éves korában egy görögországi nyaralás során találkozott azzal a hatalmas mennyiségű szeméttel, ami az óceánban megtalálható. Ez a “találkozás” akkora hatással volt rá, hogy három évvel később elindította a The Ocean Cleanup projektet, ami ugyan a sok megpróbáltatás ellenére, de napjaink legjobban működő óceántisztító rendszere. A holland zseni tehát tervezett egy gépezetet, ami passzívan, az óceáni áramlatok erejét használva úszik a vízen és szedi a szemetet. 2016-ban már kísérleti fázisban volt a találmány, 2018-ban pedig működőképes is volt, viszont egy hiba miatt vissza kellett hívni. Ennek ellenére 2019-ben visszakerült a tengerre és azóta is gyűjti a műanyagot. A tervek szerint 5-6 éven belül sikerül a nagy csendes-óceáni szemétsziget felét felszámolni.

Seabin Project

2013-ban két szörfös srác megelégelte, hogy bármerre is járnak kedvenc hobbijukat űzni, mindenhol nagy mennyiségű szemétbe botlanak. Andrew Turton és Pete Ceglinski az óceánok iránti szeretete és annak megóvása miatt létrehozta a Seabin-t. A Seabin, nevét lefordítva “tengerkukát” jelent és nagyjából akként is működik. Képzeljünk el egy szemetest, ami szívja magába a vizet és ezzel együtt a benne lévő műanyagokat, majd a szemetet magában tartja, az összegyűjtött vizet pedig egy tisztítórendszeren keresztül visszajuttatja az óceánba. Ilyen kukákkal rengeteg szemetet lehet összeszedni kikötőkben, vagy stégek melletti partszakaszokon. Egy-egy szemetest naponta kétszer cserélni kell, hogy az összegyűjtött hulladékot eltávolítsák belőle. Tengerparti országokban a projekt rendkívül sikeresen halad, de vannak Seabin-ek már a Boden-tónál vagy például Párizsban is. A hozzánk legközelebbi kuka pedig Trogirban, Horvátországban található. Összesen 860 ilyen szemetes található a világban, amelyek naponta több, mint 3 tonna szemetet szednek és összesen már 1,3 millió tonna hulladéktól szabadították meg a világ vizeit.

4ocean

A három bemutatott kezdeményezés közül talán a 4ocean a legkézzelfoghatóbb, hiszen ennek a projektnek a termékeit bárki megvásárolhatja. Ennek a története is hasonló, mint az előző kettőé, 2015-ben két fiatal, név szerint Andrew és Alex ellátogatott Balira, ahol szembesültek az óceánban található szemét mennyiségével. Ők viszont kétkezű munkával, szó szerint pár hálóval láttak neki a szemét összegyűjtésének. Ők a felhalmozott szemétből karkötőket készítenek, amikkel bárki támogathatja a már sokkal nagyobbra nőtt halászást. Egy karkötő ára 20 dollár (mai árfolyamon kb. 6200 forint), aminek a megvásárlásával fél kilogrammnyi hulladéktól menthetjük meg a vizeket. 2017 óta majdnem 5 ezer tonna műanyagot hasznosítottak újra.

Mi, egyszerű hétköznapi emberek is tehetünk az óceánokért, viszont korántsem ekkora mértékben, mint az itt említett emberek. A legegyszerűbb módja, a műanyag-fogyasztásunk redukálása, palackok újrahasznosítása, szelektíven való gyűjtése, valamint kevesebb nem fenntartható anyag vásárlása. Emellett bárki adakozhat a nagyobb projekteknek, esetleg részt vehet a hazánkban történő szemétszedéseken.

(Lendvai Martin)

(Képek forrásai:https://www.dutchwatersector.com, https://www.itu.int/, https://www.atlantamuslim.com, https://theoceancleanup.com/)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Óceántisztítás felsőfokon

Oszd meg a Facebook-on!

Óceántisztítás felsőfokon

Oszd meg a Facebook-on!

X