Karantén pszichológia avagy élet a vírussal

Karantén pszichológia avagy élet a vírussal

Március 16-án Magyarországon is életbe léptek bizonyos korlátozások, ilyen például a diákokat is érintő tanintézmények bezárása és a távoktatás elrendelése. Azóta jó néhány hét telt el, és talán most a szabályokon való enyhítés felüdülést hoz mindnyájunknak, de még mindig nem látjuk biztosan a járvány végét, és főleg azt, hogy mikor áll vissza a világ rendje.

Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott életkörülményekhez? Miként hat a járvány az életünkre ?  Ennek járunk most utána!

A koronavírus megjelenése életünk összes létező területét fenekestül felforgatta – a megváltozó lehetőségekhez és a szabályozott környezethez való alkalmazkodás mindannyiunknak nagy kihívás. Nem is beszélve arról az érzelmi hullámvasútról, amelyet a bezártság, az egyedüllét, kilátástalan jövőkép és a bizonytalanság okoz – és amelyre most a legtöbben akarva-akaratlanul befizettünk egy körre.

Egy orvosi lap (The Lancet) tanulmányában azt olvashatjuk, hogy a karanténnak jelentős pszichológiai hatásai lehetnek. Ilyen az állandó fáradság, fokozott stressz, depresszió, düh, agresszió, visszatérő negatív gondolatok, és az alvászavar. Ezek hátterében elsősorban a szorongás és a kilátástalanság érzése állhat.

Néhány országban már megnőtt a depresszió és a szorongás gyakorisága, főleg a gyerekeknél. Az ENSZ szerint az egyik legveszélyeztetettebb csoportot azok a gyerekek, fiatalok alkotják, akiket a korlátozások elszakítottak a barátaiktól, és nem járhatnak iskolába.

„Utoljára a veterán generációsok életében volt hasonló katasztrófa, a második világháború, vagy az 1956-os események. A később születetteknek Európában, Észak-Amerikában ilyen krízishelyzete nem volt, járványhelyzet pláne nem. Mi még csak filmben láttunk ilyet” – mondta Tari Annamária pszichoterapeuta a Pesti Hírlapnak.

Általában a szorongás érzése akkor keletkezik bennünk, amikor veszélyt érzékelünk, de a veszély megfoghatatlan. Ha nem tudjuk pontosan, hogy mivel állunk szemben-ezen esetben, hogy mikor lesz minden a régi-akkor aligha tudunk védekezni ellene, hiába vannak kidolgozott megküzdő vagy védekező stratégiáink.

Ilyenkor a szervezetünk egészen addig küldi szorongás formájában a vészjeleket, amíg úgy érezzük, hogy az „ellenség” teljesen ismeretlen, és ennek hiányában nem tudjuk, hogy milyen eszközöket lehetne bevetni a negatív helyzet leküzdésére.

A Magyar Pszichológiai Társaság szerint ezek fő oka a vírusfertőzéstől való félelmen túl, hogy teljesen megváltozott a napi rutinunk, megváltoztak a kapcsolattartási-, tanulási- és munkamódjaink. Túl sok új szokást kellett kialakítanunk egyszerre, ami szorongást okozhat bennünk. Az emberek ugyanis 2-3 hét után kezdik felismerni, hogy amit átmeneti időszaknak gondoltak, az hosszú időre átrendezi az életüket.

Ez az élethelyzet a legjobban ahhoz hasonlítható, amikor valaki új országba költözik: ahhoz, hogy teljesen átálljon az új életvitelre és maximálisan alkalmazkodjon a megváltozott környezethez, nagyjából 3 hónapra van szükség.

De nem kell kétségbe esni, mivel ezek az érzések természetesek az egészséges embereknél is, ám csak addig, amíg el nem hatalmasodnak a mindennapjainkban.

Sőt! Akár jól is ki lehet jönni a krízishelyzetből! „A korlátozásokat kétféleképpen lehet értelmezni. Van egy nagyon jó oldala, hiszen hosszú ideig együtt lehet a család, szerencsés esetben apa és anya is, konfliktusok nélkül. Ez főleg azoknak lehet jó, akik eddig a sok munka miatt ritkábban látták az apukájukat, most hétköznap is több lehetőség van a játékra, beszélgetésre” – nyilatkozta Tari Annamária.

Azt se felejtsük el, hogy attól, hogy otthon vagyunk, az élet korántsem állt meg! A legtöbb embernek otthonról is teljesíteni kell, legyen szó munkavégzésről, beadandókról és online zárthelyikről, vagy épp gyereknevelésről.

 Íme néhány hasznos tanács, amely segíthet a túlélni ebben a nehéz időszakban!

Home office és online vizsgák – a sikeres otthoni tanulás és munkavégzés titka

 Táblázatszerkesztés az ágy melegében, pizsamás-féligalvós-reggelnyolcas előadás a kamera mögül – avagy életképek az utóbbi hetek mindennapjaiból. Néhány munkavállaló számára bizonyára nem ismeretlen a home-office fogalma, a legtöbben azonban most ismerkedünk azzal, mit is jelent a négy fal között, otthonról dolgozni, vagy érettségire készülni, esetleg egyetemi félévet teljesíteni.

Akár tanulásról, akár munkavégzésről van szó, a bezártság és megváltozott környezet számtalan akadályt állít elénk, amelyekre a leghatékonyabb reakció a pontos tervezés lehet.

Habár az előttünk álló hetek, hónapok egyelőre sokismeretlenes egyenletek, mégis érdemes valamiféle rendszert felállítani, a tanulnivalót például ugyanúgy beosztani és elsajátítani, mintha a megszokott körülmények között tartandó vizsgára kellene készülni.

Emellett hasznos lehet egy munkakörnyezet kialakítása, amely valamilyen szinten elkülönül a lakás többi részéről. Természetesen nem arra van berendezés teljes átalakítására van szükség, elegendő lehet csupán egy íróasztal „dolgozósaroknak” való kinevezése, ahová az ember csak akkor ül le, ha ténylegesen munkát végez. Az is kiemelten fontos, hogy a munkafelület rendezett és átlátható legyen: érdemes eltávolítani minden olyan eszközt vagy tárgyat, amely elvonhatja a figyelmet a feladatokról. Így remekül szétválasztható a munka és a civil élet, amely a home-office hatékonyságának egyik alapja.

Első hallásra képtelenségnek tűnhet, azonban a munkavégzés és a magánélet elkülönítéséhez ugyancsak hozzájárulhat a megfelelő öltözék viselete: ezt nyilvánvalóan nem magassarkúban vagy szmokingban való tételmagolásként kell elképzelni, viszont a „játszós ruha” és a „tanulós ruha” kettéválasztása egyértelműen segíthet az otthoni eredményesség elérésében.

Tény, hogy az otthoni tanulás során minden diák nem várt nehézségekkel szembesül, éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek reálisak és megvalósíthatók. Ha pedig az apró eredményeket sikerül elérni, ne habozzunk megjutalmazni magunkat! Egy plusz órányi sorozatnézés, vagy egy csábító desszert garantáltan hatékony motiváció!

Egyensúlyban a négy fal között is – avagy sport és egészség a karantén alatt!

 Habár a járványhelyzetre való tekintettel továbbra is tanácsos minimalizálni kültéri tevékenységeinket, a sportolás – természetesen az előírások betartásával – továbbra is megengedett.

A friss levegő pedig elengedhetetlen a testi frissességhez és jóléthez, így a szabadban töltött órák, kutyasétáltatás vagy biciklizés formájában egyaránt hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Aki otthon vágna bele a fitneszkarrierbe, annak a karanténhelyzet valóságos paradicsom, hiszen személyi edzők tömkelege biztosít online tornát az internet adta lehetőségeket kihasználva. Míg a jóga és pilates a testet-lelket ellazítja és izmokat erősít, addig a lépcsőzés vagy az ugrálóköteles edzés remek kardió, amelyért a lábakat és a karokat is formálja.

Az egészséges étkezésről sem szabad megfeledkezni az otthonlét alatt, amelynek alapja a minőségi és friss hozzávalók használata. Érdemes tervet készíteni a heti menüről, amelyet észben tartva a boltokban nem fognak felesleges termékek a kosárba kerülni.

A karantén arra is kitűnő lehetőség, hogy felébresszük a bennünk rejtőző konyhafőnököt! Rengeteg egyszerűen elkészíthető, egészséges recept akad az interneten, amelyekkel érdemes kísérletezni. Ha valaki kevésbé mozog otthonosan a konyhában, annak pedig hasznos lehet az ételrendelés adta lehetőségeket kihasználni: egyre több étterem szállít ki „kontaktmentesen”, így a fertőzés veszélye is minimalizált.

Az otthon töltött időszakban rengetegen nyúlnak előre elkészített, konzerves ételekhez, hiszen ezek mindenféle erőfeszítés nélkül, azonnal fogyaszthatóak.

A WHO tanácsai azonban óva intenek, mivel az instant-ételek túlzott mennyiségű sót tartalmaznak. A sóbevitel csökkentése érdekében hasznos lehet friss zöldfűszerekkel ízesíteni ételeinket. Hasonló a helyzet a cukorbevitellel is, ebben az esetben a fagyasztott gyümölcsök jelentenek remek alternatívát.

A hidratáltság kiemelten fontos, ezer meg ezer okból érdemes megfelelő figyelmet fordítani a folyadékbevitelre. A legegészségesebb természetesen a csapvíz, amit bátran fel lehet dobni gyümölcsökkel, esetleg citrommal vagy uborkával. A folyadékbevitelt illetően az alkoholfogyasztásról is érdemes néhány szót ejteni: a túlzott mennyiségű alkohol ugyanis nemcsak az immunrendszert károsítja – például kevésbé lesz ellenállóbb a fertőzésekkel szemben -, hanem depressziót és nyugtalanságot is okozhat, ami a karanténidőszakban különösen veszélyes lehet.

A jó hír viszont, hogy a motiválatlanság és a levertség a kritikus időszak után nyomtalanul eltűnik, és jó eséllyel vissza sem tér!

Mi  a helyzet a nyaralásokkal?

A járványhelyzet nemcsak mindennapi életünket, de a jövőbeli terveket is fenekestül felforgatta. Talán még korai a fényt keresni az alagút végén, azzal azonban érdemes tisztában lenni, mire lehet számítani a nyaralások terén.

Az átlagemberek nagy százalékának az egy-két hetes nyári pihenés lebeg a szeme előtt az év túlnyomó részében, ez az egyik fő motiváció a mindennapjaikban. Legyen szó tengerparti barnulásról és koktélokról a homokban, vagy hegymászásról és sziklaugrásról, a nyári pihenés egy olyan cél, amiért érdemes dolgozni, túlórázni, esetleg keményebben tanulni.

A megérdemelt vakáció azonban nemcsak a magánemberek életében játszik fontos szerepet: az utazási irodáknak, légitársaságoknak, hoteleknek, éttermeknek és végsősoron valamennyi országnak érdeke, hogy az ember lánya utazzon, fogyasszon és pénzt költsön. A turizmus és az idegenformalom egyre nagyobb részt szakít magának az országok és a világ globális GDP-jéből, így nem szorul magyarázatra, mekkora kiesést jelent a jelenlegi helyzet a gazdaság számára.

A szabályozó rendelkezéseket cikkünk írásának időpontjában fokozatosan enyhítik, és egyre több ország kacérkodik a turizmus engedélyezésével. Olaszország, Málta, Görögország és Horvátország egytől-egyig turistaparadicsomok, jelentős bevételeket kaszálnak az idegenforgalomból, így egyáltalán nem meglepő, hogy az újranyitást fontolgatják.

Akadnak azonban olyan országok is – például Portugália vagy Svájc -, amelyek óvatosabban állnak a kérdéshez és nem tervezik a beutazási korlátok lazítását; így az ezekbe az országokba tervezett nyaralásokról 2021-ig jó eséllyel le kell mondani.

Kétségtelen, hogy a pandémia az utazási szokásokat is átalakítja: A Usa Today úgy fogalmaz, egyszerűbbé válik majd a foglalások időpontmódosítása vagy lemondása is, sokkal nagyobb hangsúly kerül a rugalmasságra. Várhatóan olcsóbbak is lesznek a nyaralások, kedvező lehetőségekre csaphat le az, aki jelenlegi helyzetben nyaralni indul. Az árak csökkenése és a különféle akciók már jelenleg is megfigyelhetőek, Észak-Amerikában például 80%-os kedvezménnyel foglalhatók hotelek, sőt a repülőjegyekhez is 40%-kal olcsóbban lehet hozzájutni – a szakemberek pedig még további csökkenést jósolnak.

Természetesen sokkal hangsúlyosabb lesz a higiéniára és a biztonságra fordított figyelem. A spanyol Canet d’en Berenguer városában naponta csak ötezer fürdőző veheti majd igénybe a tengerparti strandot; ez a vírus előtti látogatók számának közel fele. „A strandon blokkokra osztják fel a partot, egymástó hálókkal elválasztva, legalább 2 méter távolságot hagyva az egyes tengerparti helyek között, amelyeket egy app-en keresztül kell lefoglalni, ráadásul egész napra nem foglalhatók a helyek, csak vagy délelőttre vagy délutánra.” – írja a Portfolio.

(Bezzeg Hanna és Bihari Bernadett Luca)


Forrás:Pesti Hírlap, Portfolio, Magyar Pszichológiai Társaság

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,102RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Karantén pszichológia avagy élet a vírussal

Oszd meg a Facebook-on!

Karantén pszichológia avagy élet a vírussal

Oszd meg a Facebook-on!

X