Nem csak csúnya, veszélyes is!

Nem csak csúnya, veszélyes is!

Egy elrontott manikűr, egy rosszul befestett haj nem csupán rossz külsőt eredményeznek viselőjének, de komoly egészségügyi kockázatot is jelenhetnek!

Személyes történetem alapján írtam a cikket. De mégis mi történt velem? Elmesélem.

Általában natúran hagyom a körmeimet, vagyis egy szimpla manikűr, rövid körmök, átlátszó lakk és én már boldog vagyok. Mégis úgy döntöttem egy esküvő alkalmából, hogy szeretnék szép és hosszú körmöket a ruhám mellé, a teljes összhang érdekében. Mivel már a ruhára, az ajándékra és a minden másra sokat költöttem, úgy gondoltam jó lenne megspórolni párezer forintot. Hiba volt!

A közösségi oldalon még korábban megkeresett egy lány, aki nemrég sikeres vizsgát tett egy körmös tanfolyamon (tehát okleveles manikűrös) és gyakorlásként felajánlotta jelképes összegért cserébe, hogy elkészíti álmaim körmeit. Így is történt! Végre meseszép épített körmöket kaptam…

Három hét után eljött az idő, amikor már csak 4 ujjamon volt fönt az „építmény” ( ugyanis nem bizonyult tartósnak) és látványosan kilátszottak a saját körmeim , ezért szerettem volna, ha feltölti azokat. Egy pénteki napon mentem volna hozzá ismét, ám aznap írt egy üzenetet, hogy a járványhelyzetre miatt nem vállal a közeljövőben vendégeket. Így gyorsan keresnem kellett valakit, aki helyrehozza a kezem. Mondanom sem kell a városban, ahol lakom, a legtöbb körmös csak hetekkel későbbi időpontot tudott volna adni, de volt egy szalon, ahol azonnal tudtak rajtam segíteni. Már csak arra vágytam, hogy lekerüljenek rólam a műkörmök. Amikor elkezdte leszedni a manikűrös a maradék épített körmöt, elképedt milyen borzasztó állapotba vannak alatta a saját körmeim: némelyik kilyukadva, papírvékonyra reszelve, elzöldülve bukkant a felszínre.

Ahogy a képen is látszik, a körmeim eltöredeztek, és egyes helyeken megtámadta a gomba.

Mi ennek az oka?

Nem megfelelő anyagokkal dolgozott az, aki a körmömet csinálta. A gombaölőszert kifelejtve a folyamatból került a gél a körmömre, és amint víz került az anyag és a saját körmeim közé, gombás fertőzés alakult ki, ami hosszabb kezelés után tüntethető csak el teljesen. De én szerencsésen megúsztam.

Nézzük meg milyen egészségügyi kockázatot hordoz magában egy nem megfelelően elkészített manikűr:

Bakteriális vagy gombás fertőzés

Ha nem figyelsz megfelelően a műkörmöd állapotára, könnyen ráfázhatsz. Ha volt már épített körmöd, biztosan találkoztál a fellevegősödés esetével. Ez olyankor történik, amikor a műköröm egy kis részen feljön, elválva a saját körömtől, és levegő kerül alá. Ez esztétikai szempontból sem a legszerencsésebb, de valószínűleg te sem gondolnál arra, hogy még egészségügyi problémát is okozhat. Ha ugyanis a levegős részt nem javítják ki rövid időn belül, akkor nagyon sok baktériumnak adsz esélyt, hogy bejusson a két köröm közé, ahol a nedves, meleg hely ideális környezetet biztosít nekik a szaporodásra. Ez körömgombához és különböző bakteriális fertőzésekhez vezethet. Ezért inkább szaladj el a műkörmösödhöz, ha ilyet tapasztalsz, de semmiképp se kezdd el otthon kijavítani a hibás részt, mert a nem steril eszközök használata is vezethet fertőzéshez.

Illusztráció- körömgomba

Penész és alga?

A fellevegősödött műköröm alatt akár penész is megjelenhet, mert a nedves, meleg környezet kedvező körülményeket biztosít számára. Ez szürkés, de akár kékes-zöldes elszíneződést okozhat. Azonban a zöldes árnyalat mögött nemcsak a penész lapulhat: bármilyen meglepően hangzik, alga is megjelenhet a körmön. A spórák leginkább a vízből férkőznek be a műköröm és a lemezek közötti részbe, és ott elszaporodva foltokat okoznak. Ha ilyet tapasztalsz, fordulj egy profihoz, aki kezelheti a kellemetlen problémát.

Allergia

Emlékszem egy körmöstanfolyamon, amin egyszer részt vettem (ellenőrzött környezetben, oktató jelenléte mellett) az egyik diák nem a tanfolyamon megadott márkák közül használt egy lakott. Az oktató azonnal leteremtette őt, és elmesélte, hogy fontos tudni az adott lakk milyen anyagokat tartalmaz, mivel vannak, akiknél allergiás reakciók léphetnek fel a műkörömragasztó vagy a zselé miatt. Ebben az esteben nehéz légzés. Ilyenkor a kiérkező mentősöknek tudniuk kell milyen anyag okozta a reakciót. Persze nem kell mindárt a legrosszabra gondolni, de azért egy bőrirritáció okozhat kellemetlenséget.

Körömlemez sérülése

A műköröm eltávolítására szolgáló acetonos áztatás és csiszolás során a természetes köröm kiszáradhat, elvékonyodhat, töredezetté válhat, sőt akár ki is lyukadhat. A köröm nagyjából 90 nap alatt újul meg teljesen.

Májgyulladás?

Még a legképzettebb manikűrösök is megsebesíthetik véletlenül az érzékeny bőrt, ami így vérezni kezd. Ezzel nyílt seb képződik, és ha a műszert (olló, bőrfeltoló) nem fertőtlenítették megfelelően az előző vendégek után, akkor a belőle származó mikrobák behatolhatnak a vérbe. Ez okozhat akár Hepatitis B fertőzést is, mivel a fertőző májgyulladás leggyakrabban vérrel és különböző testnedvekkel terjed. Közvetítheti akár fertőzött olló, piercing, tetoválótű, pedikűr és manikűr, közös fogkefe használata is!

Mire érdemes figyelni, hogy megelőzd ezeket?

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a következményeket, a legfontosabb, hogy tényleg profi körmöst válassz, aki megfelelően előkészíti a körmödet, minőségi anyagokkal dolgozik, és odafigyel még a legapróbb részletekre is. Így a legtöbb fertőzés elkerülhető, valamint azzal is, ha három-négy hetente időpontot egyeztetsz a manikűrösnél, hogy cserélje vagy töltse a körmeidet.

Szintén lényeges, hogy, ha fellevegősödött a műköröm alatt, minél hamarabb menj vissza, és csináltasd meg újra, mielőtt bármilyen fertőzés beférkőzhetne alá.

Bihari Bernadett Luca

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nem csak csúnya, veszélyes is!

Oszd meg a Facebook-on!

Nem csak csúnya, veszélyes is!

Oszd meg a Facebook-on!

X