Hogyan tanuljunk kínaiul a neten?

Hogyan tanuljunk kínaiul a neten?

A világ talán egyik legnehezebb kihívására vállalkozhatunk abban az esetben, ha elhatározzuk, hogy megtanulunk kínaiul. Ennek ellenére egy olyan tudás lehet a birtokunkban, mellyel több, mint 1 milliárd emberrel értethetjük meg magunkat. Vágjunk is bele, nézzük, otthon magántanár nélkül – akár most a karanténban –, hogyan tanulhatunk meg egy teljesen más rendszerű nyelvet!

Kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal, például azzal, hogy a kínai nyelv igazából több nyelvet tartalmaz. Az ország álláspontja is az, hogy annyi nyelvjárást lehet megkülönböztetni, hogy akár több nyelvről is beszélhetnénk. A legjelentőseb nyelvváltozata a mandarin, beszélői száma szinte meghaladja másfél milliárd főt. A nyelvnek a legelterjedtebb átírása a pinjin (pinyin). Ennek az átiratnak köszönhetően tudjuk megtanulni a kínai írásjeleket. A mai, modern kínai nyelv körülbelül 25 ezer karaktert számlál. Mielőtt elborzadnánk, nyugodjunk meg, ahhoz, hogy olvasni, beszélni tudjunk a hétköznapokban elég „csupán” 3-5 ezer karakter is.

Az elején tehát a legfontosabb dolgunk az lesz, hogy a pinyin-t kezdjük el megtanulni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy több ezer karaktert kell robot módjára bemagolnunk. A nyelv úgy épül fel, hogy 214 karakterből, vagy karaktertöredékből adja ki a szavakat. Jó hír, hogy a karakterek megtanulásán kívül már csak egy nagyon nehéz része van a nyelvnek, ami nem a nyelvtan! De ne is szaladjunk ennyire előre, nézzük a leghatékonyabb módszereket a pinyin megtanulására. Az interneten van erre egy kiváló táblázata a pinyinnek, a Wikipédia oldalán, viszont ha száz százalékosan biztosak akarunk lenni a tanultakban, érdemes ellátogatni a Zapchinese vagy a Chinese-Outpost oldalakra. Az előbbi oldalon megtalálható oktatóvideók segítségével témakörökre bontva ismerkedhetünk meg a kifejezésekkel. A Chinese-Outpost oldal pedig a nyelvtan elsajátításával lehet a segítségünkre. Fontos megjegyezni, hogy mind a két oldal igényel némi angoltudást, sajnos magyarul jelenleg még nincsenek tanulóprogramok vagy honlapok a témában.

A karakterek megtanulásához James W. Heisig kidolgozott egy módszert, amelynek segítségével logikusan és könnyebben tanulhatunk. Ennek az a lényege, hogy a karaktertöredékeket jelentésük alapján foglalja mondatba, és ezeknek a mondatoknak a segítségével jegyezteti meg velünk. A Remembering the Hanzi című könyv már az interneten is megtalálható, szintén angolul, de egy társalgási szintű angoltudás már elég ahhoz, hogy mindent megértsünk belőle. Ezeknek a karaktereknek a megjegyzésére pedig használhatunk szimplán tanulókártyákat, de az ANKI nevű program segítségével mindezt az interneten is meg tudjuk tenni. Az ANKI megmutatja nekünk a felismerendő karaktert, majd mi választhatjuk ki, melyik a helyes jelentése. Ezek után pedig nekünk kell értékelnünk magunkat, mégpedig az alapján, hogy milyen nehezen találtuk ki az adott szót. Minél nehezebben, annál többször fogja nekünk a program újra és újra bedobni.

A nyelvtanra abból a szempontból nem kell figyelnünk, hogy milyen sorrendben mondjuk ki egymás után a szavakat, hiszen sorrendtől függetlenül is értelmesek lesznek. Viszont, amire nagyon figyelnünk kell, az a szavak és a szótagok helyes kiejtése. Ezt legkönnyebben filmek, sorozatok és különböző kínai hanganyagok hallgatásával sajátíthatjuk el.

Tipp otthoni tanuláshoz:

A Hipersuli digitális oktatási program célja, hogy a technológia az iskolai tanórákon is szerepet kapjon, például a nyelvórákon is. A képzésben résztvevő tanárok olyan módszertanokat ismerhettek meg, amelyeknek köszönhetően az internet és a digitális technika lehetőségeit mindennapi munkájukba is be tudták építeni. A képzéssel pedig a diákok is nyernek, hiszen személyre szabott ismeretekkel gazdagodhatnak, a száraz tanórák pedig élvezetes közös munkává válnak.

(Lendvai Martin)

A cikk a Telenor együttműködésével készült

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan tanuljunk kínaiul a neten?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan tanuljunk kínaiul a neten?

Oszd meg a Facebook-on!

X