Utazás a múltba – Twiggy

Utazás a múltba – Twiggy

A kiemelt kép alapján azt hihetnétek a mostani cikk a porcelánbabákról fog szólni. Aki szemfüles, felismerheti a fotón Lesley Lawson-t, bece és művésznevén Twiggy-t, a 60-as évek egyik legelső nemzetközi szupermodelljét és divatikonját.

1949. szeptember 19-én született Lesley Hornby néven, északnyugat Angliában. Harmadik gyermekként csöppent egy gyári munkás anya és egy asztalos apa családjába. Az angol modellt édesanyja már kiskorában megtanította varrni, a lány ezek után ruháit saját maga készítette el. Ebből kifolyólag már korán elkezdte érdekelni a divat, a modellkedés.

Amitől igazán híres lett

Az akkor 16 éves lány Leonard of Mayfair-nek köszönheti karrierjét. A mesterfodrász modelleket keresett egy újonnan kitalált hajstílushoz. Itt jött -akkor még születési nevén- Lesley a képbe. A 60-as évek Londonjában kapta meg világszinten ismert hajviseletét, melynek fotóit egy profi fotográfus, Barry Lategan készített el.

A Daily Express egyik újságírója vette észre ezeket a fotókat Mayfair szalonjában. Rögtön felkereste a lányt, mely után egyenesen berobbant Hornby karrierje. Teljesen szokatlannak számított a szakmában, nem voltak jellemzőek akkoriban sem a 167 cm magas modellek. Rettentően vékony testalkatával, kisfiús frizurájával és porcelánbabára emlékeztető vonásaival viszont mégis meggyőzte a nagyközönséget. Modellkarrierje során rengeteg neves fotográfussal készített fotósorozatokat. Arca megjelent mind az angol Daily Express-ben, mind a nemzetközi Vogue újságokban (utóbbiban összesen 13-szor). 1967-ben saját divatkollekcióját is kiadta “Twiggy dresses” néven. Ugyanebben az évben modellkedett Franciaországban, Japánban és Amerikában is.

Honnan is ered művészneve?

Az Twiggy művésznevet akkori partnere és egyben menedzsere ajánlotta a lánynak. A twig szó ágacskát, gallyacskát jelent. Gyerekkori becenevéből, a Twigs-ből származik, amit barátai találtak ki, reflektálva nagyon vézna, kisfiúsabb alakjára.

Szokatlan szemfestés

Twiggy egy porcelánbabáéhoz hasonlatos, arcához illő, alsó, festett szempillasora ma már ikonikusnak számító sminkelem. Jellegzetes “póklábait” tus segítségével festette szeme alá, ezzel is fokozva a babahatást. A festett szempillákat később kitalálójuk után “twigs”-nek kezdték el hívni. Felső szempillasorára műszempillákat tett, alkalmakkor 3 párt is.

Magánélete

A modell 7 évvel első férje, Michael Witney halála után megismerkedett mostani párjával, Leigh Lawsonnal, akivel házasságot is kötöttek 1988-ban. Lawson örökbefogadta és nevére vette Twiggi előző házasságában született gyermekét. Most is boldogan él családjával az angliai Southwoldban.

A modellkedés után még sokáig láthattuk filmekben, színházi darabokban, illetve saját zenei karrierjét is útjának indította, ezt vallva: “a karrieremnek többet kell érnie egy viccesen festett szempillasor képénél, ami megjelent a Daily Express-ben “1966 arca” címszó alatt.”  

Napjainkban életkorának divatja élén áll, a karantén alatt elindította Tea with Twiggy című podcastjét 3 másik hírhedt barátjával. Twiggi hivatalos oldalán kiáll a mellrákkal kapcsolatos kutatások, az állatjóléti és az anti-szőrme kampányok mellett.

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazás a múltba – Twiggy

Oszd meg a Facebook-on!

Utazás a múltba – Twiggy

Oszd meg a Facebook-on!

X