Hulladékmentesség – így vágj bele!

Hogyan élhetünk hulladékmentesen? Ha jól belegondolsz, igazából mindenhol szemét vesz körül minket: a fürdőszobában, a konyhában ott vannak a műanyag flakonok, zacskók, a boltból nem is hozhatsz úgy el gyümölcsöt vagy húst, ha nincs zacskóban. Gondolkoztál már azon, hogy változtathatnál ezen?

Pár hasznos tanács, amivel te is óvhatod a Földet:

  1. Ne műanyag zacskót használj, hanem újrahasznosítottat, vagy vászontáskát, amit különböző mintákkal lehet kapni, vagy akár saját magad is kidekorálhatod: burgonyából vágj ki for2.mákat és textilfestékkel nyomdázz rá.
  2. Flakon helyett kulacsot használj, ami több évig is használható.
  3. Néhány kávézóban szerencsére már nem néznek furán az emberek, ha a saját poharadba kérsz kávét. A műanyagok helyett ma már léteznek fa evőeszközök, illetve műanyag szívószál helyett használj fém vagy papír szívószál: ezek sokkal környezetkímélőbbek és csak egyszer kell megvásárolni őket.
  4. Konyha: szivacs helyett használhatsz fa szivacsot vagy mosogatókefét, ami megint csak környezetkímélő. A vegyszereket ecettel, szódabikarbónával lehet helyettesíteni. A papírtörlőt mosható törlőkendőkre cserélhetjük, de ha nincs kedved erre költeni, akkor egy régi, használt ruhadarabot használhatunk helyette (le kell tesztelni, hogy mennyire szívja a vizet, méretre kell vágni és meg kell varrni). A textilszalvéta jobb megoldás, mint a papírszalvéta. Ha szendvicset, vagy valami szilárd élelmiszert akarsz csomagolni, akkor fólia helyett jöjjenek a jól záródó méhviaszos kendők!
  5. Fürdőszoba: Tusfürdő helyett használjunk szappant, amit akár magunk is elkészíthetünk. Sajnos, ha sminkről van szó, nem megoldható, hogy ne legyen szemét. De a smink lemosására is van környezetbarát megoldás: itt is használhatod a használt ruhát: korongformát vágsz ki és megvarrod: mosható, így többször is felhasználható. A szennyes ruhákat mosószódával vagy mosódióval mossuk ki öblítő és mosószer helyett. Fogkefédet cseréld le bambusz verzióra, fogkrémet otthon is lehet készíteni, továbbá vannak már fogtabletták, amelyek helyettesítik a fogkrémet.
  6. Utazás? Próbálj meg minél kevesebbet volán mögé ülni! Sétálj vagy biciklizz, ha mozogsz, egészségesebb is leszel!

Ha átalakítod szokásaidat, egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelsz, ezzel óvod a környezetedet is!

(Fink Fatima, Ein-Stein, Tolna Lajos Gimnázium)

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!