Az őszi turizmus csodája, avagy elmúlik-e a pörgés a szeptember beköszöntével?

Fotó: Szabó Csilla

Amikor az őszről beszélünk sokaknak az elmúlás, lecsendesülés vagy akár a
tanévkezdés jut eszébe. A zöldellő hazánk hamarosan a barna árnyalataiban tündököl, megérkezik az esős, hidegebb idő is. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy fel kell áldoznunk az aktív hétvégéket vagy hétköznapokat. Milyen lehetőségeket tartogat számunkra Magyarország? Melyek a legszebb őszi tájak? Nem utolsó sorban diákként hol csíphetjük el a legnagyobb kedvezményeket? Cikkünkben ezen kérdésekre keressük a választ.

Bár sokszor azt gondoljuk a nyár végével a nyaralás, fesztiválok, élménydús
programok is távoznak, ez egyáltalán nem jellemző már. Az őszeleji kellemes időnek
köszönhetően nem csak az utószezonban történő pihenés vált lehetségessé, de meg is
fűszerezhetjük azt, hiszen számos helyen beköszöntenek a szüreti fesztiválok. Több
településünk is ízletes borokkal vált népszerűvé nem csak a hazai, de külföldről érkező
turisták számára is. Amennyiben az ember kedveli a hagyományőrző programokat vagy akár csak a jó borokat, kellemes családi kiruccanásokat, érdemes ellátogatni ezen területek
egyikére. Ide tartozik például a Badacsony, Eger, és Tokaj is, amely helyszíneken rövid időn belül megrendezésre kerülnek a szüreti mulatságok. Badacsonyba szeptember 6-8. között látogathatnak az érdeklődők. Eger szeptember 14-15. között várja vendégeit. Tokajban pedig október negyedikétől hatodikáig élvezhetjük a programokat. Ha Budapesten élnénk át a hazai ízek élményét, ellátogathatunk a Budapesti Borfesztiválra is, amely szeptember 12-15. között kerül megrendezésre a Budavári Palota teraszain. Ezenkívül érdemes lesz ellátogatni Hollókőre is, hiszen november kilencedikén kerül megrendezésre a Márton-napi vigasság, ahol kiemelkedő gasztronómiai és kulturális eseményben lehet részünk.

Természetesen egy ehhez hasonló kimozdulás költségekkel járhat, így nézzünk néhány teljesen ingyenes mégis rendkívül szórakoztató lehetőséget. Kinek ne jutna eszébe ilyenkor a lehengerlő őszi erdő? Itthon ráadásul telis-tele vagyunk csodaszép túraútvonalakkal, amik várják lelkes felfedezőiket. Hazánk talán egyik legkiemelkedőbb őszi szépségét a Bükk nyújtja számunkra. Lillafüred és Bánkút környéke népszerű célpont lehet, ide látogatva megcsodálhatjuk a Hámori-tavat, ami sárgás pompájában tárul elénk. Egy másik, örökké szép úti cél lehet a Gemenci erdő is, ahova kisgyermekekkel is bátran elindulhatunk, és azt tartják róla, hogy ebben az időszakban ragyog leginkább. Itt akár a hétvégén üzemelő kisvasúttal is körbe járhatjuk az erdőt. Visegrád környékét pedig talán említeni sem kell, itt található több izgalmas útvonal is, mint például a Spartacus-ösvény és a Rám-szakadék. Ide már kifejezetten fontos lehet túra bakancsban érkezni, hiszen az útvonalak többször egy-egy patakon, folyón vagy vízesésen át vezetnek, de ezzel együtt rendkívüli élményt nyújtanak. Ezenkívül fontosnak tartok megemlíteni még egy túraprogramot, ami bár költségekkel jár, de kihagyhatatlan élmény, ha a Hortobágyi Nemzeti Parkban járunk. Itt ugyanis minden évben megcsodálhatjuk a daruvonulást. Ehhez előzetes bejelentkezés szükséges a park honlapján, viszont garantáltan életre szóló élményt nyújt. Végső de nem utolsó sorban a fiatal generációnak sem kell csüggednie, hiszen tudom sok tud lenni a kirándulásból és a vidéki hagyományos programokból is. Plusz egy fesztivállal kedveskednek nekünk az ősz végére Budapesten. A GenerationZ fesztivál szeptember 27-28. között kerül megrendezésre a városligeti csónakázótónál. Olyan nevekkel találkozhatunk, mint például Bruno x Spacc, Lil Frakk vagy akár a BSW. Na ugye, hogy nincs vége a nyárnak?

Aki diákként mégis leadná a fesztiválokat az ősz kezdetével, annak pedig felhívnám a figyelmét arra, hogy számtalan kiállítás ingyenesen látogatható nemzeti ünnepek napján, esetünkben október huszonharmadikán, illetve a Kulturális Örökség Napjain, szeptember huszonkettedikén és huszonharmadikán. Ez aztán a szuper diákkedvezmény.
Összességében az ősz nem az elmúlás, hanem a további lehetőségek végtelen
tárháza. Kívánom, hogy minden olvasó lelje meg benne a maga kedvenc programját és
élvezze azt, hiszen hogyha a szívünkben örök a nyár még a télben sem fázunk igazán.

Borbás-Szabó Csilla Lívia