Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ne dőlj be!

Időpont: 2018. szeptember 1. - 2019. december 31.

Helyszín: országos

Ne dőlj be!Projektünk témája a cybercrime – beleértve a kiberbiztonságot, a gyermekek szexuális kizsákmányolását is. Célcsoportunk a 12-24 év közötti fiatalok, diákok, akik az életük nagy részét az online térben bonyolítják. A programot az Európai Unió Belső Biztonsági Alapjának támogatásával valósítjuk meg.

Kapcsolódó hírek

Óvatos légy, ne áldozat!

Éves szinten több tizenéves is az utcákon, bárokban köt ki, mint örömlány. Legtöbbször nem tudnak ellene védekezni, olyan ügyesen csalják őket lépre, és ezért sokszor nincs, aki segítsen nekik még időben. 2019. május-június.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) - ajánló

Az online zaklatást már filmen is feldolgozták. A filmsomnia.hu készített interjút a "Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)" rendezőjével. Az interjút a témánkhoz kapcsolódása miatt rendelkezésünkre bocsátották. 2019. június, DUE Online.

Ne dőlj be! a júniusi DUE Rádióban

Amikor valakit megismerünk, akkor először csak egy pici szeletet látunk belőle, és ahogy egyre mélyül az ismeretség közöttünk, úgy tudunk meg egyre többet is róla.

Korosztályos probléma az online zaklatás?

Bezzeg az én időmben.. ezzel már a padlás is tele, és ezt a filmrendezők és szakemberek is felismerték. Schwechtje Mihályt is ez sarkallta a filmje elkészítésére, dr. Gyurkó Szilviát pedig az alapítványa létrehozására. 2019. június, DUE Online.

Tényleg rólunk szól

Figyelemfelhívó cím a mosolygós fejjel, rózsaszín plakát női mellekkel, egy lány lila hajjal: ez talán nem mindennapi. A problémák azonban, melyekkel Schwechtje Mihály filmje foglalkozik, sajnos egyre inkább. 2019. május, DUE Online.

DeShame projekt a Kék Vonalnál

A Kék Vonal projektje sokat segít az online bullying elszenvedőinek, és a segítőknek is. 2019. május, DUE Online.

Ne dőlj be! a májusi DUE Rádióban

Ha az internetet választjuk ismerkedési formának, az nem baj, de érdemes egy két dologra odafigyelni. Egyrészt nem tudhatod, ki ül a másik oldalon. Persze ez nem azt jelenti, hogy el kell kerülni ezt az ismerkedési formát, csak érdemes körültekintőnek és óvatosnak lenni.

Aljas szándék a monitor mögött

Réka dühösen és csalódottan csapja be az ajtót. Az anyja még kiabál utána, bocsánatot akar kérni, hogy megint le kell mondania a közös „csajos” napjukat, mint ahogy az előző hetekben mindig... A válás óta ő sem tudott dűlőre jutni az érzéseivel és gondolataival. Hát még Réka. 2019. április.

Videóval hívják fel a figyelmet az online zaklatásra

Kisfilmmel hívja fel a figyelmet az Europol az online zaklatásra. 2019. április, DUE Online.

Ne dőlj be! az áprilisi DUE Rádióban

Kétarcú világban élünk, ami az internetet is behálózta az elmúlt évtizedben. A „senkiben se bízhatunk” mondat egyfajta jelszóvá vált az élethez, amit nem árt szem előtt tartani, különösen, ha a netet választjuk ismerkedési terepnek.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) interjú a rendezővel

Schwechtje Mihály korábban az HBO Terápia című sorozatának 3. évadában volt az egyik rendező. Első nagyjátékfilmjébe remekül ábrázolja a kamaszok világát. Terítékre kerül benne szerelem, szexualitás, és online zaklatás. Ez a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) 2019. március, DUE Online.

”Bejössz! Mutatsz többet is?”

Érkezik az üzenet a Say No! (Mondj nemet! – a szerk.) elnevezésű, az Europol által támogatott nemzetközi kampány kisfilmjében, mely a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen jött létre. 2019. március.

Szexuális zaklatás

A márciusi DUE Tallózóban az online szexuális kizsákmányolással foglalkoztunk bővebben, ahol fontos forrásunk volt a Childnet, a Kék Vonal, a Save the Children és a UCLan szervezetek közös kutatása, a Project de Shame. 2019. március, DUE Online.

Ne dőlj be! a márciusi DUE Rádióban

Van olyan, aki nem hagy békén a neten? Hiába írod neki, hogy ne keressen többet, akkor is naponta többször villan fel a telefonod a nevével? A Ne dőlj be! e havi adásában fókuszban az online zaklatás egy speciális formája, a szexuális zaklatás.

A világos oldal

Anna tanácstalanul állt a folyosón. Ez az előadás az osztályfőnöki órán a zaklatásról... Épp mintha róla beszélt volna az a rendőr, de mégsem. 2019. január-február.

Mire figyelj az adatvédelmi beállításaidnál?

Az adatvédelmi beállításaink az online jelenlét alfái. A közösségi médiában, a keresőszolgáltatásokban, de még magukon az eszközeinken is fontos, hogy alaposan és tüzetesen végignézzük a lehetőségeket, és kiválasszuk mindenből a legbiztonságosabbat. 2019. február, DUE Online.

Ne dőlj be! a januári DUE Rádióban

Cyberbullying? Mit is jelent ez a fogalom, honnan ered? Milyen példákkal találkozhatunk és hova fordulhatunk? Ezekre kérdésekre ad választ a DUE Rádió januári Ne dőlj be! műsora.

Ismerd meg a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt!

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. 2019. január, DUE Online.

Ne dőlj be! a februári DUE Rádióban

A cyberbullying az internetes zaklatás, ami szinte az internet közéleti megjelenése óta tapasztalható. Legjellemzőbb a tinédzserekre, de már a 11 éves gyerekektől kezdve a 18-20 éves korosztályt is érinti. Az áldozatok csökkentése érdekében beszélni kell erről.

Neked hogy esne ez?

Peti reggel megint nem akart iskolába menni. A héten már másodszor. Az anyukája megnézte, de nem volt láza. Peti váltig állította, hogy fáj a hasa és rosszul van, úgyhogy az anyja némi gyanakodó méregetés után megengedte, hogy otthon maradjon. 2018. december.

Ne dőlj be! a decemberi DUE Rádióban

"Nagyon csúnya ez a pulcsi, olyan mintha a kukából szedted volna ki" - ez még azon mondat volt, amit ha egy zaklató leír az áldozat könnyen megemészt, ugyanakkor ennél sokkal durvább mondatok is elhangzhatnak.

Ha ismerős a zaklató

Ahogy a DUE Tallózó hasábjain is írtuk, nehezebb a helyzet, ha a való életben is rendszeresen találkozik az áldozat és a zaklató, hiszen az internet csak az egyik színtere az inzultálásnak. 2018. december, DUE Online.

Hogyan ismerd fel a zaklatást és a zaklatót?

Volt már, hogy úgy érezted, zaklatnak? Hogy valaki annyira rád erőltette a társaságát, hogy az már zavaró volt? Folyton megszólított a cseten, pedig nem is bátorítottad? Vagy valaki ciki dolgokat írt rólad az osztálycsoportban? 2018. november.

Ne dőlj be! a novemberi DUE Rádióban

A cyberbullying, vagyis az online megfélemlítés és zaklatás a közösségi felületek térnyerésével egyre több fiatalt veszélyeztet. A leginkább kitett korosztályt a fiatal tinédzserek, a 12-16 év közti korosztály adja.

Podcast az internetes zaklatásról

Ha szívesebben hallgatsz, mint olvasol, itt egy podcast az internetes zaklatásról. Mire figyelj, hogyan kerüld el? Hallgasd meg a DUE podcastját! 2018. november, DUE Online.

Bűnös oldalak nyomában - Milyen helyektől tartózkodj az interneten?

Naponta indulunk netvilággá, de vajon tudjuk, merre visz az utunk és kikkel találkozunk, hova tévedhetünk? A biztonságos internethasználat szabályait a média, a szüleink és a tanáraink unalomig ismétlik, mégsem lehet eleget ismételni, mert folyton baleset ér minket.

Ne dőlj be! az októberi DUE Rádióban

Az internet az elmúlt 20 évben meghatározó szerepet kapott az ember életében, de ahogy a jelentősége, úgy az interneten keresztül ránk leselkedő veszélyek is növekednek.

Káros tartalmak a hálón

Gyakran előfordul, hogy olyan tartalommal találkozol a világhálón, amit nem is akartál látni. Egy felugró ablak, egy kíváncsi kattintás, és akár álmatlan éjszakákat okozhatnak a látottak. 2018. október, DUE Online.

Kerüld el a kamu oldalakat!

Dwayne Johnson és Bill Gates a pénzüket osztogatják a Facebookon? Feltalálták az elhízás ellenszerét, és csak egy kattintásra vagy az elixír megrendelésétől? Hibás magyarságú e-mailben szólít fel fizetésre a bank? Vigyázz, mire klikkelsz rá! 2018. szeptember.

Ne dőlj be! a szeptemberi DUE Rádióban

Dwayne Johnson és Bill Gates a pénzüket osztogatják a Facebookon? Feltalálták az elhízás ellenszerét, és csak egy kattintásra vagy az elixír megrendelésétől? Hibás magyarságú e-mailben szólít fel fizetésre a bank? Vigyázz, mire klikkelsz rá!

10 tuti tipp kamuoldalak ellen

Az „évszázad felfedezései” általában kamuk, jól, vagy kevéssé jól megkomponált átverések. És hogy mi a célja ezzel azoknak, akik ezeket a „cikkeket” írják, és az oldalaknak, ahol megjelennek? 2018. szeptember, DUE Online.

Hogyan derül ki, hogy valaki grooming áldozata?

Sajnos sokszor túl későn derül ki, hogy valakit ilyen módon félrevezetnek. Előfordulhat, hogy csak akkor lesz ez nyilvánvaló, amikor valamilyen szexuális ajánlatot kap a másiktól. 2019. január, DUE Online.

Lehetsz te is megfigyelő

Kovács Dorottya szerint óriási felelőssége van a megfigyelőknek is abban, hogy valakit tudnak-e tartósan zaklatni, vagy sem. Megfigyelő az, aki nem a zaklató vagy a sértett, de látja vagy tud a zaklatásról. 2018. december, DUE Online.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság