Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ne dőlj be!

Időpont: 2018. szeptember 1. - 2019. december 31.

Helyszín: országos

Ne dőlj be!Projektünk témája a cybercrime – beleértve a kiberbiztonságot, a gyermekek szexuális kizsákmányolását is. Célcsoportunk a 12-24 év közötti fiatalok, diákok, akik az életük nagy részét az online térben bonyolítják. A programot az Európai Unió Belső Biztonsági Alapjának támogatásával valósítjuk meg.

Kapcsolódó hírek

Áldozat vagy? Mit tehetsz?

Milyen jellemzői lehetnek az internetes zaklatás egy áldozatának? Ha felismered, talán könnyebben is tudsz segíteni! Rövid áttekintést adunk dr. Szabó Henrik rendőr alezredessel készített interjú alapján.

Bűnösök, cinkos némák és a szemlélők…

Van-e különbség zaklató és zaklató között? Kik állnak a "rossz oldalon"? Milyen célok vezérelnek egy passzív, és milyenek egy aktív zaklatót? Ki a szemlélő? Ismerkedj meg ezekkel a "karakterekkel"!

Aktív és passzív zaklatók? Igen!

Nem csak az egyféle zaklató létezik? Nem! Meg tudunk különböztetni aktív és passzív zaklatót. Na de kik ők?

Kamu oldalra tévedtem, megfizettem érte

Mitől igazi valami? És mitől hamis? Nagyon sok olyan csalással is találkozhatunk, amikor a mi adatainkat használják fel annak érdekében, hogy bevétele lehessen a bűnözőknek.

Hogyan ismerd fel a zaklatót és a zaklatást?

A kicsúfolás és kiközösítés átköltözött az internetre. Ez az online zaklatás. Ha te nem is vagy részese sokat tudsz segíteni akár barátként is. Segítünk eligazodni a fogalmak közt!

Ki lehet a zaklató?

Az cyberbullying témakörén belül ezúttal azt vizsgáltuk, milyen tulajdonságok jellemzik a zaklatót, milyen körülmények vezetnek ahhoz, hogy valaki zaklatóvá váljon.

Néma gyereknek anyja se...

Fontos, hogy ha látod észleled a zaklatást, akkor keress meg valaki, aki tényleg tud segíteni!

Mit tehet az áldozat?

Az egyik legfőbb kérdés az online zaklatásnál: mit tehet vajon az áldozat?

Áldozat? Biztos?

Ki lehet áldozat? És mért pont ő? Ezekkel a témákkal is foglalkozunk a NE dőlj be! rovatunkban!

Hogyan rázzam le zaklatót?

Mindig határozottan nemet kell mondani. Letiltani, jelenteni, újra és újra. Ezt tette Nagy Enikő is.

Soványabb, szebb, okosabb? Akár 3 nap alatt is?

Akármennyire is szeretnénk nincs erre lehetőség. Szóval élhetünk a gyanúperrel, hogy nem feltétlenül jó helyen böngészünk.

Tomboló cyberbullying

Nyilván a kétezres évek elején nem volt ekkora jelentősége, sőt tere sem a cyberbullyingnak. Sokak szerint, az online média az, ami ezt virálisan terjeszti.

"Jobban fáj, mint a fizikai fájdalom"

Napjaink leggyakoribb bántalmazási formája, majdnem mindenki találkozott vele, jobban fáj mint a fizikai fájdalom. Tehát mi ez?

Vékony a határ

Az az érzésed, hogy ha csak kikapcsolod a telefonodat, akkor megoldod a helyzeted. Hát nem, ugyanis sokszor más trükkökhöz is.

Hogyan derül ki, hogy valaki grooming áldozata?

Sajnos sokszor túl későn derül ki, hogy valakit ilyen módon félrevezetnek. Előfordulhat, hogy csak akkor lesz ez nyilvánvaló, amikor valamilyen szexuális ajánlatot kap a másiktól.

Ki is az a zaklató?

Nem tudod általában leírni a személyazonosságát, ugyanakkor, vannak olyan visszatérő jelenségek, amiből tudsz következtetni arra, hogy nem azzal beszélgetsz, aki valójában.

Kérj segítséget, mert nem ciki

Több felület is melegágya lehet egy online zaklatásnak. Nem csak a Facebook az első számú ilyen oldal, hanem az Instagram is.

Ki van a monitor mögött?

A legnehezebb erre a kérdésre válaszolni, hiszen senki sem tudja, hogy ezt most a szomszéd srác írta vagy, 3 földrészről odébb.

„Azt csak neki küldtem”. De van screenshot!

Biztos mindenki járt már, úgy, hogy egy másnak írt üzenetet visszalátott egy másik cimborájától. Ez a fránya screenshot….

Klónoldalak

Nem mindegy, a gazdaság.hu vagy a gazdaság.blogszpotbigyo.hu, ugyanis ezek az oldalak nem csinálnak mást, minthogy másolják az eredetit. Na vajon miért? A te adataidért.

Kerüld el a kamu oldalakat!

Dwayne Johnson és Bill Gates a pénzüket osztogatják a Facebookon? Feltalálták az elhízás ellenszerét, és csak egy kattintásra vagy az elixír megrendelésétől? Hibás magyarságú e-mailben szólít fel fizetésre a bank? Vigyázz, mire klikkelsz rá!

Hogyan kerüljem el a kamu oldalakt? Vol.1

Feledtébb bosszantó, ha valaminek utána szeretnél olvasni, és ezt meg is teszed, ugyanakkor, hibás infókat talál. Van rá megoldás, hogyan szűrd ki ezeket!

Amikor, csak likera kellesz

Hihetetlen.. megdöbbentő, bozalmas. Ha ezek a szavak szerepelnek az elolvasandó cikk elején, már lehet egy erős gyanúd afelől, hogy itt csak a kattintásodra mennek rá az oldal kezelői. De hogyan tehetsz ellen?

A letiltás nem mindig megoldás

Online filmnézésnél biztos zavart már a fel-fel ugró reklámok hada. Természetesen ennek gátat lehet szabni, ugyanakkor, nem mindig ez a legjobb megoldás

Mi az online szexuális kizsákmányolás?

Pontokba szedtük azokat a jelenségeket, amik már online szexuális zaklatásnak minősülnek. Ha tudod, könnyebben felismered.

Lehetsz te is megfigyelő

Kovács Dorottya szerint óriási felelőssége van a megfigyelőknek is abban, hogy valakit tudnak-e tartósan zaklatni, vagy sem. Megfigyelő az, aki nem a zaklató vagy a sértett, de látja vagy tud a zaklatásról. A rendőr főhadnagy hozott egy személyes példát, ami az ő gimnazista éveiben történt.

Erőszak, erőszakot szül..

A különféle videójátékokban ahol ölnek, puffan, robban aláírható, hogy a fikciók szerepelnek. Általában ez el is szokott a játékosok agyáig jutni. Ugyanakkor a legtöbb erőszakos cselekedet mégsem ezekhez kapcsolható, sokkal inkább egy közös chatszobai beszélgetéssel..

Online csoportok és „bölcsességeik”

Alapvetően az internet egyik csodája az, hogy többen egyszerre eltérő időben és helyen tudjatok beszélgetni. A csoportos eszmecseréből népszerű csoportok lesznek, majd érkeznek a jó tanácsok…

Ne dőlj be! a szeptemberi DUE Rádióban

Dwayne Johnson és Bill Gates a pénzüket osztogatják a Facebookon? Feltalálták az elhízás ellenszerét, és csak egy kattintásra vagy az elixír megrendelésétől? Hibás magyarságú e-mailben szólít fel fizetésre a bank? Vigyázz, mire klikkelsz rá!

Ezt a top 5 magyar kamu oldal

Nyilván ebben sem maradhatunk le, így magyar kamuoldal gyártók is felébredtek…

Bűnös oldalak nyomában

Naponta indulunk netvilággá, de vajon tudjuk, merre visz az utunk és kikkel. Találkozunk, hova tévedhetünk? A biztonságos internethasználat szabályait. A média, a szüleink és a tanáraink unalomig ismétlik, mégsem lehet eleget. Ismételni, mert folyton baleset ér minket.

Ne dőlj be! az októberi DUE Rádióban

Az internet az elmúlt 20 évben meghatározó szerepet kapott az ember életében, de ahogy a jelentősége, úgy az interneten keresztül ránk leselkedő veszélyek is növekednek.

Különálló podcast műsorunk: Internetes zaklatás

Bővebben érdeklődsz az internetes zaklatás iránt? Mire figyelj, hogyan kerüld el, akkor hallgasd meg a DUE podcastját!

Hogyan ismerd fel a zaklatást és a zaklatót?

Volt már, hogy úgy érezted, zaklatnak? Hogy valaki annyira rád erőltette a társaságát, hogy az már zavaró volt? Folyton megszólított a cseten, pedig nem is bátorítottad? Vagy valaki ciki dolgokat írt rólad az osztálycsoportban?

Ne dőlj be! a novemberi DUE Rádióban

A cyberbullying, vagyis az online megfélemlítés és zaklatás a közösségi felületek térnyerésével egyre több fiatalt veszélyeztet. A leginkább kitett korosztályt a fiatal tinédzserek, a 12-16 év közti korosztály adja.

Neked hogy esne ez?

Peti reggel megint nem akart iskolába menni. A héten már másodszor. Az anyukája megnézte, de nem volt láza. Peti váltig állította, hogy fáj a hasa és rosszul van, úgyhogy az anyja némi gyanakodó méregetés után megengedte, hogy otthon maradjon.

Ne dőlj be! a decemberi DUE Rádióban

"Nagyon csúnya ez a pulcsi, olyan mintha a kukából szedted volna ki" - ez még azon mondat volt, amit ha egy zaklató leír az áldozat könnyen megemészt, ugyanakkor ennél sokkal durvább mondatok is elhangzhatnak.

A világos oldal

Nem ciki segítséget kérni, hiszen vannak estek az online zaklatásnál, ahol már a probléma túlnyúlik rajtad, és nem a te hatásköröd kezelni azokat.

Ne dőlj be! a januári DUE Rádióban

Cyberbullying? Mit is jelent ez a fogalom, honnan ered? Milyen példákkal találkozhatunk és hova fordulhatunk? Ezekre kérdésekre ad választ a DUE Rádió januári Ne dőlj be! rovat.

Ne dőlj be! a februári DUE Rádióban

A cyberbullying, internetes zaklatás, ami szinte az internet közéleti megjelenése óta tapasztalható. Legjellemzőbb a tinédzserekre, de már a 11 éves gyerekektől kezdve a 18-20 éves korosztályt is érinti. Az áldozatok csökkentése érdekében beszélni kell erről.

”Bejössz! Mutatsz többet is?”

Az ehavi témánk az online szexuális zaklatás, ami ugyan hasonlatos "egyszerű" cyberbullyinghoz mégis sok másban eltér.

Ne dőlj be! a márciusi DUE Rádióban

Van olyan, aki nem hagy békén a neten? Hiába írod neki, hogy ne keressen többet, akkor is naponta többször villan fel a telefonod a nevével? A Ne dőlj be! e havi adásában fókuszban az online zaklatás egy speciális formája, a szexuális zaklatás.

Ismerd meg a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt!

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)- interjú a rendezővel

Schwechtje Mihály, aki korábban az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában volt az egyik rendező. Első nagyjátékfilmjébe remekül ábrázolja a kamaszok világát. Terítékre kerül benne szerelem, szexualitás, és online zaklatás. Ez a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)

Könnyű préda?

Ki lehet áldozat a neten? Aki hagyja magát. De sokat tehetsz te magad is azért, hogy az online fiókjaid biztonságban legyenek.

Neked hogy esne?

Peti reggel megint nem akart iskolába menni. Az anyukája megnézte, de nem volt láza. Peti váltig állította, hogy fáj a hasa és rosszul van, úgyhogy az anyja megengedte, hogy otthon maradjon. A kisfiú megkönnyebbülten csukta be a szobája ajtaját Ma legalább nem fogják csúfolni.

Tényleg rólunk szól

Figyelemfelhívó cím a mosolygós fejjel, rózsaszín plakát női mellekkel, egy lány lila hajjal: ez talán nem mindennapi. A problémák azonban, melyekkel Schwechtje Mihály filmje foglalkozik, sajnos egyre inkább.

Szexuális zaklatás

A márciusi DUE Tallózóban az online szexuális kizsákmányolással foglalkoztunk bővebben, ahol fontos forrásunk volt a Childnet (Egyesült Királyság), a Kék Vonal (Magyarország), a Save the Children (Dánia) és a UCLan (Egyesült Királyság) szervezetek közös kutatása, a Project de Shame.

XXI. századi problémára épít a film

Az online zaklatás már filmben is feldolgozták. A filmsomnia.hu készített interjút a "Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)" rendezőjével.

Ki lehet szexuális zaklató?

Hasonló ismérvei lehetnek, mint egy online zaklatónak. Több tanácsot adunk, hogy hogyan ismerd fel, és hogy hova fordulj, ha ilyet észlelsz.

Bűnös oldalak nyomában - Milyen helyektől tartózkodj az interneten?

Naponta indulunk netvilággá, de vajon tudjuk, merre visz az utunk és kikkel találkozunk, hova tévedhetünk? A biztonságos internethasználat szabályait a média, a szüleink és a tanáraink unalomig ismétlik, mégsem lehet eleget ismételni, mert folyton baleset ér minket.

Korosztályos probléma az online zaklatás?

Bezzeg az én időmben.. ezzel már a padlás is tele, és ezt a filmrendezők és szakemberek is felismerték. Schwechtje Mihályt is ez sarkallta a filmje elkészítésére, dr. Gyurkó Szilviát pedig az alapítványa létrehozására.

Egy történet, több lehetőség

Egy kitalált, de valós történet alapján, nézzük meg, hogy mit csinálhatsz rosszul egy online zaklatásnál illetve azt is, hogy miként tudod elkerülni azt.

Mi az online szexuális kizsákmányolás?

Pontokba szedtük azokat a jelenségeket, amik már online szexuális zaklatásnak minősülnek. Ha tudod, könnyebben felismered.

Videóval hívják fel a figyelmet az online zaklatásra

Kisfilmmel hívja fel a figyelmet az Europol az online zaklatásra.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság