Véget ért a 38. Médiatábor is

Rengeteg boldog táborozóval, sok-sok csoporttal, csodálatos produktumokkal, tartalmas és szórakoztató programokkal telt, de július 15-én véget is ért a DUE Médiahálózat 38. Médiatábora Balatonszárszón a Lepkeházban.

A Médiatábor 10 nappal korábban, egy verőfényes péntek délutánon, július 6-án kezdődött. Az első este izgalmai után (beköltözés, ismerkedés, csoportválasztás) szombaton megkezdődött a munka, amely nyomán múlt vasárnap közel száz síró, de legalábbis az elválás miatt nagyon szomorú táborozó tért haza Balatonszárszóról.

A sok-sok diák újságírást, rádiózást, vizuális kultúrát, online tartalomkészítést, tévézést, vloggerkedést tanulhatott a táborban. A vizuális kultúra csoport Kattantak néven működött, és a több száz elkészített fotó után egy csodálatos plakátkiállítással zárta a tábort. A Híró-k újságíró csoport egy napilappal és egy magazinnal bizonyította rátermettségét. A tévés csoportok számos videóval ajándékozták meg a tábort, híradókkal és minivideókkal, kisfilmekkel egyaránt. Az online csoport Poston néven töltötte a hálót. A Vlogisztika kihívásaira reagáltak a vloggerek a Médiatáborban, és készítettek vlogokat. A rádiósok CsakraMaffia néven gyártottak déli krónikát és reggeli ébresztő műsorokat.

Az intenzív szakmai programot esténként vetélkedők, játékok, vitaestek és beszélgetések váltották. Volt akadályverseny, vicces, de szakmai vetélkedő, emberarcú táborvezetők-est, felezőbuli, utolsó este pedig a legjobb táborozók vehették át díjaikat. Az érdeklődők a foci vb mérkőzéseit is megnézték, a napközbeni szabadidőben pedig a tábor medencéjében vagy a Balatonban hűsölhettek a csoportok. Ahogy már évek óta, idén is megválasztották a táborozók a tábor emberét, aki 2018-ban Hegyi Vivien lett.

A napindító szakmai előadások mellett, amelyet a táborvezetőség tagjai tartottak, volt sztárvendégünk is, Tibi atya ministránsa, akit különösen vártak a táborozók.

Két tematikus napot is tartottunk, az egyiket a baleset-megelőzésről, a másikat a pénzügyi ismeretekről. A DUE Médiatáborában az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával immár második éve rendezzük meg a balesetvédelmi napot. Ennek sikeres lebonyolításában a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vöröskereszt működött közre. A július 9-én, délután megtartott foglalkozásokon az elsődleges szempont az volt, hogy mindenki megismerje a KRESZ és a biztonságos fürdőzés szabályait, tekintve, hogy a Balaton partján táborozunk – és még előttünk áll a hosszú nyári szünet is.

A Pénzügyminisztérium munkatársai július 11-én, szerdán látogattak el a DUE Médiatáborába. A táborozók egy interaktív előadást követően egy 50 kérdéses tesztben mérhették fel pénzügyi ismereteiket, majd a minisztérium szakemberei segítségével készíthették el képzeletbeli családjuk pénzügyi tervét.

Ennyi élmény után nem csoda, hogy senki nem akart hazamenni a tábor végén. De jó hírünk van: jövőre is lesz DUE-tábor!

 

A program a Közösségek határok nélkül – diákújságírók a kisközösségek szolgálatában című, EFOP-1.3.5-16-2016-00279 számú projekt keretében valósult meg.