Aljas szándék a monitor mögött

Réka dühösen és csalódottan csapja be az ajtót. Az anyja még kiabál utána, bocsánatot akar kérni, hogy megint le kell mondania a közös „csajos” napjukat, mint ahogy az előző hetekben mindig… A válás óta ő sem tudott dűlőre jutni az érzéseivel és gondolataival. Hát még Réka.
2019. április.

Az apjával soha többé nem akar beszélni, az anyját is igyekszik kerülni. Idegesíti, hogy folyton sír, és neki kell vigasztalnia. Az egyetlen, aki miatt érdemes felkelnie reggelente, az Beni. Milyen is Beni…?

Hirtelen nem is tudja a vezetéknevét. Facebookon írt rá pár hónapja, azóta naponta beszélnek. Beni a lelki társa. Pontosan tudja, hogy mire van szüksége: annyira megértő, figyelmes, és mindig meghallgatja Rékát. A sok hosszú csetelés után, amelyek során Réka szinte már minden gondolatát, érzését és gondját megosztotta ismeretlen barátjával, végre megbeszélték, hogy élőben is találkoznak pénteken, kettesben a város szélén a pubban. Lehet, hogy a szüleinek nem is mondja, úgyse figyelnek rá…

Hétvégén már a 13 éves lány képével van tele a sajtó, aki nyomtalanul eltűnt. A Facebookos cseteléseit visszakövetve a rendőrök megállapították, hogy valakivel hónapok óta beszélgetett, akivel megosztotta a titkait… Az utolsó információjuk róla, hogy ezzel az ismeretlen fiúval (vagy férfival) találkozott pénteken, kettesben, a város szélén…

A fenti történethez hasonló helyzetek ijesztően gyakoriak. Az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról már nagyon sokat olvashattatok az elmúlt hónapokban, de ez több annál. Réka esetében ez az idegen nem zaklatta őt, hanem kihasználva a lány kiszolgáltatott, magányos, elkeseredett lelkiállapotát, a bizalmába férkőzött a világháló nyújtotta átmeneti ismeretlenség segítségével. Amikor pedig már behálózta a lányt, aki „lelki társának” érezte az ismeretlent, megbízott benne, személyes találkozót javasolt, amit Réka naivan elfogadott. Így a netes profilja alapján helyes fiúnak hitt, valójában felnőtt férfi áldozatául esett, de már a való életben, és szenvedett el szexuális erőszakot. Szerencsére Rékát végül megtalálták, életben volt, de az őt ért testi és lelki traumát azóta sem heverte ki. Pedig még rosszabb is történhetett volna vele.

 

BIZONYTALAN FIATAL = KÖNNYŰ PRÉDA?

Áprilisban és májusban a szexuális kizsákmányolás a témánk, elsőként azt vizsgáljuk, hogy mire és miért vigyázzunk, ha az interneten ismerkedve-barátkozva „elcsábulunk” és élőben is találkozunk idegenekkel. Ebben Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő és Németh Erzsébet pszichológus voltak segítségünkre.

Az internetről induló szexuális jellegű kizsákmányolásnak elsősorban olyan fiatalok esnek áldozatául, akik a való életben is kiszolgáltatottabbak, mint társaik (akárcsak a cyberbullying esetében). Személyiségüknél fogva, vagy az életükben elszenvedett trauma, nehéz körülmények között nevelkedés miatt szeretetéhesebben, a pozitív visszajelzést szomjazva, kevésbé gyanakvóan, nyitottabban fogadják mások jó szándékúnak látszó közeledését. Sok esetben nem tudják az emberek viselkedését, illetve motivációját megítélni (nagyon gyakran ez egy fiatalnak tapasztalatok híján igen nehéz is), így esetleg nem tudnak különbséget tenni a között, hogy valaki jó szándékkal, vagy visszaélési céllal kedveskedik nekik. Sok esetben olyan fiatalokról van szó, akiknek nincsenek felnőtt bizalmasaik, nem tudják, vagy csak ritkán tapasztalják, milyen, amikor odafigyelnek rájuk, komolyan veszik őket. Ezt a bizonytalanságot használják ki a szexuális kizsákmányolók, mert pontosan tudják, hogyan kell a fiatal bizalmába férkőzni: elhitetik vele, hogy másokkal ellentétben ők értékesnek, fontosnak és szerethetőnek tartják.

—————————————————————

MI AZ A SZEXUÁLIS KIZSÁKMÁNYOLÁS?

Szexuális visszaélés, kizsákmányolás minden olyan szexuális cselekmény, amihez nem adod a beleegyezésed. Beletartozik a szexuális zaklatás, ha valaki folyton „ajánlatokat tesz”, a nemi erőszak, de annak kísérlete is. Még súlyosabb esetben például, ha prostitúcióra kényszerítenek, vagy egy vonzó munkát ajánlanak (akár külföldön), amiről kiderül, hogy erotikus vagy szexuális tevékenységet jelent. Az áldozat pedig sokszor az utolsó pillanatig nem is sejti, mi fog történni vele.

—————————————————————

MI TÖRTÉNIK?

Azokról az esetekről jóval többet tudunk, amelyekkel a hatóságokhoz fordultak, vagy az áldozat tett olyat, amivel felhívta a környezete figyelmét a bajra: elszökött otthonról, megpróbált külföldre utazni, vagy a környezete számára világossá vált, hogy belekeveredett egy bűnbandába. Ezek a szervezett bűnözői közösségek gyakran prostitúcióra, pornográfiára, koldulásra, lopásra kényszerítik a gyanútlan és kiszolgáltatott fiatalokat, hiszen a 14 éven aluliak nem büntethetőek. Ilyenkor egy felnőtt eszközként használja a fiatalkorút saját céljai eléréséhez.

—————————————————————

A KÉT SZAKÉRTŐ A KÖVETKEZŐ JELEKRE FIGYELMEZTET:

Fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ne küldjünk idegeneknek fehérneműs, meztelen képeket! (Valójában ismerősöknek se. Sose tudhatjuk, mikor haragszik meg ránk, vagy kerül a telefonja illetéktelen kezekbe.)

Nem jelent jót például, ha az illető, akivel összeboronált, mondjuk, a Tinder algoritmusa, csak a mi életünkről kérdez (persze részletekbe menően), de magáról sohasem beszél. Sőt, még akkor is hárít, ha rákérdezünk.

—————————————————————

LÁTJUK, TUDJUK,  DE TESZÜNK IS ELLENE?

Persze az lenne az ideális, ha mindenki figyelne a netes kizsákmányolás árulkodó jeleire:

• gyorsan létrehozott profil nagyon kevés ismerőssel,

• profilkép nélkül

• vagy mesefigurás, személytelen profilképpel,

• hiányos adatokkal,

• nincs megadva korábbi, vagy jelenlegi iskolája, munkahelye,

• a névjegyében nincsenek feltüntetve a családtagjai,

• nincsenek képek, amiken megjelölték,

• nem látunk születésnapi köszöntéseket az idővonalán,ezek mind gyanússá tehetik a másik felet.

 

LEGYÜNK RÉSEN, MERT HA MI NEM, KI LESZ?

Dr. Gyurkó Szilvia kiemelte, hogy a neten kerüljük a teljesen ismeretlen embereket! Az jelenti a legnagyobb biztonságot, ha csak olyanokkal tartjuk a kapcsolatot a közösségimédia-portálokon, játékokon keresztül, akiket a való életben is ismerünk. Németh Erzsébet szerint „divatos a randi applikációk, oldalak használata, és sok ember talál párt ezek segítségével. Nem feltétlenül kell elvetni és rettegni ettől a fajta partnerkereséstől, de azért ajánlatos néhány dolgot szem előtt tartanunk.”

 

HA TALÁLKOZÁSRA KERÜL SOR

Ne találkozzunk elsőre neten megismert idegenekkel félreeső helyen! Ha forgalmas környezetben, mondjuk egy kávézóban, vagy bevásárlóközpontban futunk össze, és kiderül az átverés, sokkal egyszerűbb hátat fordítani és elsétálni, mosdóba menni és lelépni. Ha egyébként erőszakosan is lépne fel, ennyi szemtanú előtt várhatóan sem fog tenni semmi törvénybe ütközőt.

Sose menjünk egyedül! Mindig kísérjen el egy barát, vagy barátnő, aki a távolból figyeli, hogy minden rendben van-e. Abban az esetben, ha nem megoldható, hogy valaki személyesen ott legyen velünk, beszéljük meg, hogy előtte, közben és utána felhív minket telefonon, hogy ellenőrizze, jól vagyunk-e. Beállíthatunk egy segélykérő üzenetet is, amit akár pár másodperc alatt elküldhetünk. Továbbá fontos, hogy legalább egy felnőtt (családon belül jó, ha ezek a szülők) tudja, hogy hova mentünk. Azok az esetek a legveszélyesebbek, amikor egy fiatal mindenki tudomása nélkül találkozik egy idegennel.

 

KIÁLTS, HA TUDSZ!

„Az ilyen bűnözők elég professzionálisan választják ki az áldozataikat. Pontosan tudják, hogy mik azok a félmondatok, elejtett szavak, amelyek a gyerek, fiatal sebezhetőségére utalnak, és nagyon könnyen tudják manipulálni őket.” – mondta a gyermek jogi szakértő. Nem szabad naivnak lenni: ha úgy érezzük, hogy valaki a semmiből bukkant elő, és pont azokat a dolgokat mondja, amikre szükségünk van, egyből mennyire megértette az élethelyzetünket, az 99%, hogy nem csoda, hanem csapda!

Komplikált megmondani, hogy mit tegyen egy olyan fiatalkorú, akit már behálóztak, külföldre csábítottak, elvették az útlevelét, vagy elrabolták. Természetesen könnyebb tanácsolni, hogy oda kell szaladni bárkihez, akit csak meglát, és muszáj kiabálni, rúgkapálni, tiltakozni, de mi van, ha az ember félelmében lebénul? Ez személyiség, alkat, szituáció kérdése is, sajnos nincs „tuti módszer”, mit tehetünk, ha már bajba kerültünk. Ha nem elhagyatott helyen találkozunk, hanem forgalmasabb, emberek járta környéken, akkor esetleg segíthet egy-két „praktika”. Van, amikor a kiabálás, ellenkezés jó, ha a támadó nem elég elszánt, vagy gyengébbnek nézte áldozatát. Van, hogy célravezető, ha együttműködést színlelünk, és ezzel a figyelmét elaltatva egy szerencsés pillanatban megszökhetünk. Sajnos azonban, ha már az aljas idegen markában vagyunk, kevés esély van szabadulni, ezért elsősorban kerülni igyekezzünk ezeket a szituációkat.

 

VOLT MÁR SZÓ TESTRŐL,  DE MI A HELYZET A LÉLEKKEL?

Lelki szempontból a szexuális kizsákmányolás hatalmas törés az áldozatoknak. Többségük első sorban magát hibáztatja, sokszor fizikailag bünteti is, és hosszú időbe telik, míg újra normálisan tud viszonyulni a párkapcsolatokhoz, és az emberekhez is. Az ilyen sebek lassan, maguktól szinte sehogyan sem gyógyulnak be. Tehát fontos a nehéz érzésekről őszintén beszélni akár a családi környezetben, akár egy pszichológus kanapéján, akár a Kék Vonal segítségével. Őket egyébként ingyenesen, a nap 24 órájában anonim módon hívhatod. A „sima” lelkisegély-vonal száma 116-111, ha tanácsot kérnél, vagy csak elmondanád a történetedet. A 116-000-os telefonszámon olyan felnőttek hívását várják és fogadják, akik különféle jelek miatt aggódnak gyermekükért, vagy csak szeretnének eleve többet tudni a bántalmazásról, vagy már sajnálatos módon bele is kerültek ilyen helyzetbe: eltűnt a gyermekük vagy bántalmazás áldozata lett.

Fontos, hogy tudd: nem szégyen, főleg nem a Te szégyened szexuális visszaélés áldozatává válni, és pláne nem szégyen, hanem szükséges segítséget kérni! Ez SOSEM az áldozat hibája, és nem egyedüli az esete! Tanulnunk kell mások tragédiáiból. A DUE Tallózó május-júniusi számában a szexuális kizsákmányolás fajtáit fejtjük ki részletesen, mert úgy hisszük, amennyire csak lehet, képben kell lennünk, mik a legrosszabbak, amik történhetnek. Az ördög nem alszik, ellenben már az internetet is használja…

(Pap Rebeka)

2019. április 8.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.