Mire figyelj az adatvédelmi beállításaidnál?

Az adatvédelmi beállításaink az online jelenlét alfái. A közösségi médiában, a keresőszolgáltatásokban, de még magukon az eszközeinken is fontos, hogy alaposan és tüzetesen végignézzük a lehetőségeket, és kiválasszuk mindenből a legbiztonságosabbat.
2019. február, DUE Online.

A 2018. május óta hatályban lévő, úgynevezett GDPR-szabályozás különös gondot fordít arra, hogy a személyes adataidat ki, miért, mikor, meddig használhatja – ha használhatja egyáltalán. Általánosságban elmondható, hogy Neked (vagy a szüleidnek) kell mindenre engedélyt adniuk, úgy, hogy pontosan tisztában vannak az adatok felhasználásának céljával.

Ma már szabályosan nem is kérhetik el a személyes adataidat (és igen, az e-mail címed is lehet az!) úgy, hogy az például feltétele legyen egy oldal megtekintésének.

 

Emellett fontos, hogy az eddig használt applikációidban és eszközeiden is böngészd végig az adatvédelmi beállításokat.

Nézd át, ki láthatja a bejegyzéseidet és profilodban szereplő infókat. Ne add meg például a közösségi oldalakon a mobilszámod és az e-mail címed, a lakcímed pláne!

Gondold át, és állítsd be a bejegyzéseid (fotóid, bejelentkezéseid) célközönségét! Erre a célra csoportokat is létrehozhatsz, így nem fog minden ismerősöd mindent látni, lehetnek például család, barátok, ismerősök, haverok stb. köreid, amiknek különféle hozzáférést engedélyezhetsz.

A profilod alapadatait érdemes úgy beállítani, hogy egy újonnan jelentkező ismerős tudjon azonosítani (pl. iskolatársak vagytok-e), de ne árulj el túl sok személyes infót. Nem szükséges a kapcsolati állapotod sem megadnod, akár a lakóhelyed, vagy túl sokat elárulni a hobbijaidról. Ezeket tartsd meg a legszűkebb ismeretségi körödnek.

Az általad használt appoknál is célszerű átnézni, milyen adataidat használják, és ha úgy látod, feleslegesen sok infót gyűjt rólad, bátran válj meg tőle!

Az is hasznos, ha beállítod, hogy mások csak akkor oszthassanak meg rólad képet/egyéb infót, ha azt te előbb jóváhagytad. Így elkerülheted a ciki bulis fotókat egy hosszúra nyúlt péntek este után.

 

2019. február 14.

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.