20 éves Magyarország vezető filmfesztiválja, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál!

2024 szeptember 6. és 14. között rendezik meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Immáron 20 éve hagyomány, hogy szeptemberben a CineFest az előző év legjelentősebb filmjeit tárja a hazai nagyközönség elé. 

A meghatározó filmek megérdemlik a kitüntetéseket; éppen ezért a fesztivál során számos díjat osztanak ki. Több száz nevezés érkezik, amiből csupán 50-60 filmet válogatnak be a versenyprogramba. A CineFest fődíja a Pressburger Imre-díj, aminek névadója a miskolci születésű Oscar-díjas író-rendező.

A filmfesztivál hivatalos programjában több szekció szerepel, többek között a Kelet-Európát képviselő “East of Europe”, ahol idén Vékes Csaba legújabb filmje, a Lepattanó is bemutatkozik. A magyar romantikus sportvígjáték főszereplői Scherer Péter és a Dallasban Bobby-t alakító Patrick Duffy, de a filmben olyan nagy magyar színészeket is láthatunk, mint Derzsi Dezső, Waskovics Andrea, Katona László, Fekete Zsolt, Rába Roland, Elek Ferenc és Mucsi Zoltán. Azonban széles palettán mozognak a filmek. A nézők a CineDocs kategóriában dokumentumfilmeket láthatnak, köztük a közel 800 regényt szerző Nemere István munkásságát feldolgozó Nemere István: Addig írok, amíg élek című filmet. A CineNewWave szekcióban helyet kaptak magyar animációs alkotások is, mint például a Tőkés Anna rendezte Utolsó Dobás is, mely a Szarajevói Filmfesztiválon is szerepelt.

A fesztivál zárónapján adják át a Dargay Attila-díjat, amely az animációs tehetségeket kívánja jutalmazni. Az elismerést azon magyar animációs tehetség kapja, aki munkájában megidézi Dargay Attila, a Vuk alkotójának szellemiségét. Idén 3 animációs alkotót jelöltek: az erdélyi Bartis Bálintot, aki a Paraszt és az uborkák című diplomafilmjével versenyez, továbbá a közösségi médiában ismertebb Palotás Adélt, aki LIGHTS című, korábban a fesztiválon díjat nyerő filmjével szerepel, és a magyar-olasz származású Tudisco Julit, a jelenleg is fesztiválozó A madár gyermekei című diplomafilmjével. A fesztivál iránt érdeklődők a CineFest weboldalán vehetnek jegyet:         https://jegy.cinefest.hu/?date=2024-09-06

(Gyarmati Eszter)