A JELL-O tehet mindenről – a 60-as évek bizarr ételei

Nagy Noémi Katalin

uborkás jello torta
fotó: Reddit - u/Enclave2287

Ha az Egyesült Államok gasztrokultúrájára gondolunk, az első dolgok, amik eszünkbe juthatnak, azok a gyorsételek. Talán harmadik, vagy negyedik gondolatként feltűnik előttünk a sült pulyka és a hozzá tartozó szósz, onnan pedig már csak pár lépés választ el minket cikkünk egyik főszereplőjétől, a zselatinsalátától. 

De kezdjük az elején: mi történik, ha a feleség egész nap otthon van, és még a férjét is utálja? Mindennek az alapja a zselatinsaláta. Az ipari forradalmak után jelentek meg a JELL-O termékek, de igazán bizarrá csak az ötvenes évektől váltak. Eredetileg gyümölcsös desszertek elkészítésére használták, majd a második világháború után felvették új, mostanában sokat csúfolt formájukat. Az átalakuláshoz persze az is hozzájárult, hogy egyre több késztermék került a polcokra. A háziasszonyok csalásnak érezték, hogy nem kellett annyi időt eltölteniük a főzéssel, így megszülettek az extrém JELL-O saláták. 

@bdylanhollis I may never recover from this #cooking #vintage #baking #cheesecake ♬ original sound – B. Dylan Hollis

Ezekben a remekművekben egy másik igen gyakori alapanyag a majonéz, ezzel készültek a sós ízvilágoú saláták. A hústól a garnélán át a legkülönfélébb zöldségekig bármi lehetett bennük – éppen ezért nehéz összeszedni őket. A zselatin nagy előnye, hogy a vele készült dolgokat könnyű formázni, tehát a saláták bármilyen formát magukra tudtak ölteni: például egy tonhal alapú készítmény lehetett hal formájú. (Egy ilyen formát én is elfogadnék sütéshez.) 

hal alakú jello saláta
fotó: Jared Unzipped

Zselatin nélkül is születnek szörnyek: elég hozzájuk az emberi kreativitás és elszántság. Van, hogy elméletben nem is tűnik valami olyan rossz ötletnek, és csak a kivitelezésnél jön rá az ember, hogy ez nem egy jó döntés. A következő étel kitalálói egyértelműen nem gondolkodtak. A sajttorta univerzálisan kedvelt édesség, szerintem ezt ki lehet jelenteni. De gondoltatok már arra, hogy kovászos uborkát rakjatok bele? Nem? Kiváló. Sajnos 1972-ben valaki úgy döntött, hogy ez az ötlet tökéletes lesz a megjelenő szakácskönyvébe. Kezdetben még hasonlít egy sajttortára, az igazi tragédia később, a szárítottpaprika-darabokkal és parmezán sajttal kezdődik, és “természetesen” kovászos uborkával végződik.