Emberek, érzelmek, zene – Lezárult a nyár a Szegedi Ifjúsági Napokkal

A nyárnak vége, eljött a szeptember, elkezdődött az iskola és az egyetem. A fiataloknak azonban volt lehetőségük egy utolsó, mindent lezáró bulira, nem máshol, mint a Szegedi Ifjúsági Napokon. 4 hosszú nap, több mint 100 előadó, 2 medence, 110 ezer látogató és megszámlálhatatlan mennyiségű élmény. Beszámoló a SZIN-ről.

Nem véletlen hívják a fesztiválszezon lezárásának a SZIN-t, hiszen idén is augusztus utolsó 4 napjára esett, hasonlóan az előző évekhez. Ez a tény viszont semmit nem változtat a fiatalok töretlen lelkesedésén, akik megélik a nyarat az utolsó percéig. Idén is olyan komoly nevek sorakoztak a line-up-on, mint Zara Larsson, Armin von Buuren vagy Kamrad.

Mellettük természetesen a hazai nagyok sem maradtak otthon: Dzsúdló és Majka után Azahriah zárta szombaton a fesztivál koncertsorozatát. Előbbi még azt is kijelentette, hogy azért szereti Szegedet, mert lelke van – ezzel erősítve azon fellépők sorát, akik koncertjük közben nem csak a várost dicsérték, de annak közönségének is köszönetet mondtak; de mellettük idén több szegedi kötődésű előadó is fellépett. Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle alternatív zenei együttesek, így a Balahalouisiana, az Ivan & The Parazol és a Carson Coma sem maradhatott ki.  Az országszerte ismert együtteseken és előadókon kívül sok más zenei társulat is lehetőséget kapott, hogy a szegedi közönségnek játsszon. Példaként, számomra a legelképesztőbb esemény az volt, amikor olyan 100 fesztiválozó egymásba karolva néptáncolt magyar klasszikus népzenére 50 méterre egy techno bulitól. A délutántól estig tartó koncertözön előtt a sátorozók délelőtt is elüthették az időt a különféle támogatók kitelepülésénél, ahol különböző programok várták őket.

Mint minden fesztiválra, ide is érdemes volt teli hassal érkezni, hiszen az étkezésre szolgáló lehetőségek nem kimondottan pénztárcakímélőek. Persze az éjszakába nyúló bulik során előbb-utóbb az ember rákényszerül, hogy a fesztivál területén belül vegyen valamit enni. Ha viszont meg szerették volna úszni a látogatók a nagy kiadásokat, akkor elmehettek a Lidl felállított boltjába, ahol hétköznapi megszokott áron lehetett megvásárolni a péksüteményeket és az előre fűszerezett grill húsokat is – utóbbit még el is készítették a bolt melletti grill-állomáson.

A zenét mindig is az élet egyik legfontosabb elemének tartottam. Az ember egyik prominens eszköze érzelmeinek kifejezésére. Egy fesztivál pedig tökéletes helyszín arra, hogy önfeledten megélhessük az összes bennünk kavargó érzelmet. Így a zenén túl nagyon sok másról is szól, mint régi emlékek felelevenítéséről és újak alkotásáról, barátságról, szerelemről, szabadságról, de leginkább az emberekről. Arról, hogy fiatalok és idősek, férfiak és nők, szépek és még szebbek összegyűlnek, koccintanak egy itallal és addig énekelnek, amíg csak bírnak. Táncolnak és nevetnek, megfeledkeznek a külvilágról. Ez az igazi szépsége a fesztiváloknak. A SZIN pedig ideális lezárás egy ilyen élménnyel teli nyárnak.

Szalai Maja