Magyarként már megszoktuk a saját szokásos karácsonyi ételeinket, de nem mindenhol halászlé, töltött káposzta és bejgli kerül az asztalra. Mit esznek karácsonykor más kultúrák a nagyvilágban?
Dánia
Leginkább egy abbahagyhatatlan, tepertőből készült chipsre hasonlít ez a dán különlegesség, ami kapható idehaza is, és rajongói tudhatják, hogy igen finom. A disznósült ropogós bőrrel a dánok karácsonyának elmaradhatatlan eleme – ez a Flaeskesteg, amihez vajas burgonyát, párolt vörös káposztát és vörösbormártást fogyasztanak.
Nagy-Britannia
A szigetország karácsonyi desszertje a karácsonyi puding, amit már jóval karácsony előtt elkezdenek összerakni aszalt gyümölcsökből, mandulából, rumból, zsemlemorzsából. A hagyomány szerint karácsonyig hagyják, hogy érjenek benne az ízek, és minden családtagnak kevernie kell rajta egyet, hogy szerencséje legyen. Karácsony este aztán a pudingot brandyvel leöntik, majd flambírozva tálalják.
Lengyelország
Lengyelországban a karácsonyi asztalon hagyomány szerint tizenkét fogásnak kell lennie, ez szimbolizálja a tizenkét apostolt. Az asztalra kerülő ételek a világ négy sarkát jelképezik: az erdőket a gombafélék, a mezőket a gabonák, a dombokat a gyümölcsök, a vizeket pedig a halak jelentik az asztalon. Jellemzően az első fogás a gombás tésztabatyukkal gazdagított céklaleves, valamint a húsmentes töltött káposzta. De még a mákos tészta is karácsonyi fogás a lengyeleknél, igaz, jóval gazdagabban készítik, mint mi – magokkal és mazsolával.
Ausztrália
Európai szemmel elképzelni is nehéz, hogy Ausztráliában nyárra esik a karácsony. Ennek szellemében a karácsonyi menü sem olyan ütős és nehéz ételekből áll, mint a világnak ezen a felén. Az ausztrálok gyakran rendeznek az ünnepeken grillpartit, ahol rákot, halat, tengeri herkentyűket és más húsféléket sütögetnek. A köret grillezett zöldség vagy saláta, desszertként pedig pudingot és gyümölcsöt eszegetnek.
Chile
Nem csak Ausztráliában ünneplik nyáron a karácsonyt. Dél-Amerikában is az év melegebb időszakára esnek az ünnepek, így ezen a kontinensen is inkább a karácsonyi grillezések a megszokottak. Chilében az egész nagycsalád összegyűlik karácsonykor, és megrendezik az asadot, azaz a grillpartit. Különlegességük a kifejezetten karácsonykor fogyasztott cola de mono, azaz majomfarok, amiben kávé, tej és cukor van.




















