Szél susogástól a szakítós zenéig – ezt hallgattuk szeptemberben

“Keltsetek fel szeptember végén” – énekli Billie Joe Armstrong a Green Day híres számában. Október van, mi felkeltünk, és elhoztuk, mit álmodott szeptemberben a zeneipar.

letiltott_: amit a szél susog

Mihályi Dávid, Simon Kolos, Faragó-Kádár Antal és Biermann Áron szeptember végén jelentkeztek vadonatúj zenekarukkal és a debütáló kislemezükkel. A Meg Egy Cukorka nevű, januárban felbomlott zenekarból már ismerős lehet a tagok egy része, ugyanakkor a két zenekar hangzása nehezen összekeverhető, hiába hasonló a műfaj, amiben mozognak. Az „amit a szél susog”-ot egy vonat ablakán kifelé bámulva volt szerencsém először meghallgatni, és ezzel az életérzéssel tudom azonosítani a hangzását is: az instrumentálok kellemesen idézik a 2000-es évek eleji pop-punk dalokat, anélkül, hogy úgy érezném, ezt a számot hallottam már valahol. A dalszöveg sem zökkent ki a hangulatból, passzol ahhoz, amit a műfaj képvisel. Kötelező eleme az utazós, „ablakon kinézős” listáknak!

Coldplay: Moon Music

A június közepén Budapesten rendezett Coldplay koncert után mindannyian tátott szájjal maradtunk – ezen a koncerten debütált élőben a most megjelent album vezető dala, a „feelslikeimfallinginlove”, amit már több, mint százmillióan hallgattak meg Spotifyon. Az albumon ez után hallhatunk egy másik kislemezt, a „WE PRAY”-t. A többi számot még nagyságrendekkel kevesebben hallhatták, pedig a „Moon Music” kecsegtet kellemes meglepetésekkel: az egyik dal nem csak zeneileg érdekes, hanem maga a cím is figyelemfelkeltő: egy darab emoji mögött rejtőzködik hat percnyi boldogság, zenébe öntve. Az egész albumot így lehet jellemezni: annyi minden történik napjainkban, hogy fénypont lehet 44 meghamisítatlan percre kiszakadni mindenből, Coldplay stílusban.

La Femme: Clover Paradise

A La Femme egy francia pszichedelikus rock együttes Biarritzból. A banda idén ünnepli megalakulásának tizenegyedik évfordulóját és október 11-én adják ki hatodik nagylemezüket, amely a Rock Machine névre hallgat. Az album nyitó száma a Clover Paradise. Hangzásban a dal az első albumukat, a Psycho Tropical Berlin-t idézi fel a hallgatóban, szinte technóba hajló alapjával és hangszerhasználatában. Magába szív, és nem enged el, amíg kívülről nem tudod az egész számot.

Damiano David & Labrinth: Silverlines

A Måneskin együttes frontemberének egyéni projektje szeptember végén startolt el. Mint azt egy solo számtól várjuk, teljesen más stílusban szólal meg, mint ami a bandát jellemezte a legutóbbi lemezükön. Mintapéldája a szakítás után hallgatott számoknak, minden van benne, ami egy jó, sírós dalba kell. Zongora? Pipa. Összetört lelkű énekes? Pipa. Mély vokál? Pipa. A Silverlines megjelenése egy új korszak kezdete Damiano David karrierjében.

(Nagy Noémi Katalin, Hacsek Anikó)